Cuvântul zilei, 12 august 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
ananghie
imagine © Vasile Alboiu

ANANGHIE f. Situație (materială) grea; nevoie; strâmtoare. ◊ A fi (sau a se afla) la (mare) ~ a fi sau a se afla într-o situație grea. [G.-D. ananghiei; Sil. -ghi-e] /<ngr. anánki

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 12 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: tusor

În 1712 s-a născut Jonas Hanway, călător, comerciant, scriitor și filantrop, primul londonez care a folosit o umbrelă pentru a se proteja de ploaie, la începutul anilor 1750, după ce tocmai se întorsese din Franța, unde acest obiect era foarte la modă. Grație acestui accesoriu, Hanway se putea deplasa fără să se ude fără a recurge la serviciile trăsurilor sau ale cărăușilor. Aceștia au perceput umbrela ca o amenințare a afacerilor lor (pe bună dreptate) și au încercat să îl descurajeze în mai multe rânduri, agresându-l pe stradă.
iconița cuvântului zilei

2022: pahiderm

Ziua internațională a elefantului.
iconița cuvântului zilei

2021: novator

Ziua Internațională a Tineretului (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: tehnă

S-a născut în 1930 George Soros, economist, activist politic, filantrop și om de afaceri miliardar american originar din Ungaria. Soros este ținta predilectă a adepților teoriei conspirației, care îl acuză de orchestrarea și finanțarea în secret a diverse campanii politice, la nivel local și global.
iconița cuvântului zilei

2019: script

S-a născut în 1931 William Goldman, romancier american, scenarist și dramaturg. A câștigat două premii Oscar pentru scenariile sale, primul pentru filmul western Butch Cassidy și Sundance Kid în 1969 și al doilea pentru Toți oamenii președintelui în 1976.