Cuvântul zilei, 8 august 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
smeș
imagine © Vasile Alboiu

SMEȘ, smeșuri, s. n. Lovitură de atac la tenis, prin care o minge înaltă primită este expediată cu putere în terenul adversarului. [Var.: smeci s. n.] – Din engl., fr. smash.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 8 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2020: celuit

S-a născut in 1937 actorul american Dustin Hoffman. A devenit cunoscut publicului larg după rolul Benjamin Braddock din filmul Absolventul. Filmul este povestea unui proaspăt absolvent de colegiu sedus de o femeie mai în vârstă.
iconița cuvântului zilei

2019: antimaterie

S-a născut în 1902 Paul Dirac, fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1933. Dirac este unul din fondatorii domeniilor mecanicii cuantice și a teoriei cuantice a câmpurilor. În 1928, în decursul cercetărilor sale, Paul Dirac a intuit existența antimateriei.
iconița cuvântului zilei

2018: vademecum

S-a născut în 1952 scriitorul norvegian Jostein Gaarder. Cea mai cunoscută cartea a sa, „Lumea Sofiei”, tradusă în peste 60 de limbi este în același timp un roman de ficțiune și o introducere în istoria filozofiei europene.
iconița cuvântului zilei

2017: sfeterisi

În 1963 are loc „marele jaf al trenului”, considerat jaful secolului. Trenul poștal de la Glasgow la Londra a fost jefuit de o bandă formată din 15 indivizi care au furat 2,3 milioane de lire sterline.
iconița cuvântului zilei

2016: răboj

În 1902 se naște scriitorul anvangardist Alexandru Binder, cunoscut sub pseudonimul Sașa Pană. A debutat cu volumul Răbojul unui muritor. Strofe banale.
iconița cuvântului zilei

2015: deriziune

145 de ani de la manifestarea antidinastică cunoscută drept Republica de la Ploiești..
iconița cuvântului zilei

2014: șapirograf

1870: Edison primește brevetul de inventator pentru șapirograf, considerat predecesorul imprimantei.
iconița cuvântului zilei

2013: galeofilie

Ziua pisicii

Comentarii