Cuvântul zilei, 12 mai 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
anticvă
imagine © Vasile Alboiu

ANTICVĂ s. f. Tip de litere de tipar asemănătoare cu cele folosite la inscripțiile de pe monumentele din vechea Romă. [Var.: anticva s. f.] – Din lat. antiqua.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 12 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: obloji

Ziua internațională a asistentelor medicale
iconița cuvântului zilei

2022: cuirasier

În 1729 s-a născut la Sighișoara Michael von Melas, unul dintre cei mai străluciți generali ai Imperiului Austriac la vremea respectivă. A rămas în istorie pentru că a reușit să-l înfrângă chiar pe Napoleon Bonaparte într-o bătălie, la Arcole, în anul 1800.
iconița cuvântului zilei

2021: armilar

În 1003 murea Papa Silvestru al II-lea. El a încurajat studiul matematicii și al științelor și a readus în Europa cunoștințe și tehnologii pierdute în Evul Mediu Întunecat. Printre acestea se numără și sfera armilară, un model al corpurilor cerești folosit pe vremuri în astronomie.
iconița cuvântului zilei

2020: conviv

S-a născut în 1907 actrița americană Katharine Hepburn. Este laureată a patru premii Oscar, record încă nedepășit. Unul dintre aceste premii Oscar este pentru interpretarea sa din filmul Ghici cine vine la cină?.
iconița cuvântului zilei

2019: protectorat

Tunisia devine protectorat francez în 1881. Ea își va căpăta oficial independența la data de 20 martie 1956.