Cuvântul zilei, 11 aprilie 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
proscripție
imagine © Vasile Alboiu

PROSCRIPȚIE, proscripții, s. f. 1. (În Roma antică) Punere în afară de lege sau osândire la moarte a cuiva, fără forme de judecată, pentru infracțiuni politice. ◊ Listă de proscripție = listă afișată care cuprindea numele persoanelor declarate în afara legii. 2. Pedeapsă la care autoritatea publică supunea pe cineva pentru o vină politică; izgonire din patrie, exil, surghiun. – Din lat. proscriptio, fr. proscription.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 11 aprilie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: submersibil

În 1900, Marina Statelor Unite ale Americii achiziționează primul submarin modern, proiectat și construit de John Philip Holland. Submarinul folosea puterea motorului cu ardere internă la suprafață și puterea bateriei electrice sub apă. Numit inițial Holland VI, submarinul a fost rebotezat USS Holland.
iconița cuvântului zilei

2023: obedient

În 1961 începe procesul lui Adolf Eichmann în Israel, acuzat ca fiind unul dintre organizatorii „Soluției finale”, omorârea evreilor în lagărele naziste. În apărarea sa, Eichmann s-a prezentat ca un simplu executant, care doar a îndeplinit ordinele. A fost găsit vinovat, condamnat la moarte și executat pe 31 mai 1962.
iconița cuvântului zilei

2022: bienală

Pictorul Theodor Pallady s-a născut în 1871. A expus de mai mule ori la Bienala de la Veneția.
iconița cuvântului zilei

2021: drezină

În 1880 ia ființă prima direcție a Căilor Ferate Române.
iconița cuvântului zilei

2020: maladiv

S-a născut în 1940 scriitorul american Thomas Harris, cunoscut pentru romanele sale de suspans care îl au drept protagonist pe Hannibal Lecter, psihiatru extrem de inteligent dar în același timp psihopat și canibal. Majoritatea romanelor sale au fost ecranizate.