Cuvântul zilei, 5 septembrie 2011

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
pertinent

PERTINÉNT, -Ă, pertinenți, -te, adj. 1. (Livr.) Care se potrivește exact obiectului despre care este vorba, care este adecvat pentru ceea ce vrea să argumenteze; potrivit, nimerit, convenabil; p. ext. care denotă profunzime, competență. ♦ (Jur.) Care se raportează exact la chestiune, la fondul cauzei; potrivit. 2. (Despre elemente lingvistice) Dotat cu o anumită funcțiune într-un sistem determinat. ♦ (Despre elemente fonice) Care servește într-o limbă dată la diferențierea semnificațiilor. – Din fr. pertinent.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 5 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: strănici

S-a născut în 1858 Alexandru Vlahuță. Cea mai cunoscută carte a sa este România pitorească, scrisă în urma călătoriilor întreprinse de autor prin țară.
iconița cuvântului zilei

2018: dabilă

Dorind modernizarea Rusiei, țarul Petru cel Mare a introdus un impozit pe bărbi în 1698 pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.
iconița cuvântului zilei

2017: ghizdav

S-a născut în 1940 actrița Raquel Welch.
iconița cuvântului zilei

2016: absolutism

În 1638 se naște Ludovic al XIV-lea, cunoscut drept Regele Soare al Franței. Domnia sa (1661-1715) este considerată un exemplu pentru conceptul de absolutism.
iconița cuvântului zilei

2015: antisionism

În 1972, la J.O. de la Munchen, grupul terorist arab „Septembrie Negru” intră în satul olimpic, omoară și ia ostatici sportivi israelieni.
iconița cuvântului zilei

2014: campanelă

În 1568 se naște Tommaso Campanella, filosof și teolog italian, autorul utopiei Cetatea Soarelui.
iconița cuvântului zilei

2013: periplu

155 de ani de la nașterea lui Vlahuță. România pitorească este rezultatul unui periplu
iconița cuvântului zilei

2012: mercurial

Freddie Mercury ar fi împlinit azi 66 de ani.

Comentarii