21 de definiții pentru predicație

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PREDICAȚIE, predicații, s. f. Faptul de a enunța ceva despre un anumit lucru; enunț care reflectă raportul dintre un obiect și o însușire a sa. [Var.: predicațiune s. f.] – Din lat. praedicatio, -onis, fr. prédication.

PREDICAȚIE, predicații, s. f. Faptul de a enunța ceva despre un anumit lucru; enunț care reflectă raportul dintre un obiect și o însușire a sa. [Var.: predicațiune s. f.] – Din lat. praedicatio, -onis, fr. prédication.

predicație2 sf [At: SCL 1955, 298 / V: ~iune / Pl: ~ii / E: rs предикация] 1 Enunțare a ceva despre ceva. 2 Enunț care reflectă raportul dintre un obiect și o însușire a sa. 3 Act de raportare la realitate a unor reprezentări din conștiința vorbitorului, realizat cu mijloace lingvistice.

predicație1 sf [At: (a. 1700) GCR. I, 335/14 / V: (înv) ~iune, ~icăciune[1], (reg) ~ță / Pl: ~ii, (reg) ~ți / E: lat praedicatio, ~onis, mg prédikáció] (Îrg) Predică (1). corectat(ă)

  1. În original, incorect accentuat: ~icăciune LauraGellner

PREDICAȚIE s.f. 1. (Liv.) Acțiunea de a predica; propovăduire. 2. (Log.) Atribuire a unei calități sau a unui atribut unui subiect într-o propoziție. ◊ Judecăți de predicație = judecăți care reflectă raportul dintre un obiect și o însușire a sa. [Gen. -iei. / < fr. prédication].

PREDICAȚIE s. f. faptul de a enunța ceva despre un anumit lucru; enunț care reflectă raportul dintre un obiect și o însușire a sa. ◊ facultatea de a comunica prin raportarea la realitate, cu mijloace lingvistice, a unor reprezentări din conștiința vorbitorului. (< fr. prédication, lat. praedicatio)

PREDICAȚIE ~i f. 1) Atribuire a unei însușiri subiectului unui enunț. 2) Raport între un obiect și o însușire a acestuia. /<lat. praedicatio, ~onis, fr. prédication

PREDICAȚIUNE s. f. v. predicație.

PREDICAȚIUNE s. f. v. predicație.

predica[1] sf vz predicație1

  1. Variantă neconsemnată în definiția principală — LauraGellner

predicațiune2 sf vz predicație2

predicațiune1 sf vz predicație1

predicați(un)e f. 1. acțiunea de a predica; 2. învățătură religioasă, cuvânt bisericesc.

*predicațiúne f. (lat. praedicátio, -ónis. V. de- și in-dicațiune). Acțiunea de a predica. – Și -áție (într’un ms. din 1700, ca și ung. prédikació) și -áre.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

predicație (desp. -ți-e) s. f., art. predicația (desp. -ți-a), g.-d. art. predicației; pl. predicații, art. predicațiile (desp. -ți-i-)

predicație (-ți-e) s. f., art. predicația (-ți-a), g.-d. art. predicației; pl. predicații, art. predicațiile (-ți-i-)

predicație s. f. (sil. -ți-e), art. predicația (sil. -ți-a), g.-d. art. predicației; pl. predicații, art. predicațiile (sil. -ți-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PREDICAȚIE s. v. cazanie, cuvânt, omilie, predică.

predicație s. v. CAZANIE. CUVÎNT. OMILIE. PREDICĂ.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PREDICAȚIE s. f. (< lat. praedicatio, fr. prédication): însușire a unei comunicări, după care aceasta poate fi considerată enunț organizat sub forma unei propoziții sau a unei fraze. ◊ ~ unică: p. ce caracterizează propoziția, la baza căreia stă un singur predicat. ◊ ~ multiplă: p. ce caracterizează fraza, la baza căreia stau mai multe predicate. ◊ indice de ~: semn distinctiv după care ne orientăm în stabilirea propozițiilor și a frazelor. Prezența unui verb autonom la un mod personal într-o comunicare constituie un indice de p., dovedește existența unui predicat în acea comunicare precum și faptul că aceasta are statut de propoziție; în aceeași situație se află și locuțiunea verbală la un mod personal, un adverb predicativ și o interjecție predicativă. Indice de p. este considerată și intonația predicativă ce poate caracteriza la un moment dat o comunicare lipsită de predicat.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PREDICÁȚIE (< lat., fr. rus.) s. f. Descrierea unui subiect ca având o anumită proprietate sau ca stând într-o anumită relație. ◊ Propoziție de p. (sau propoziție categorică) = orice propoziție în care se enunță ceva despre un obiect determinat sau despre membrii unei clase de obiecte.

Intrare: predicație
predicație substantiv feminin
  • silabație: -ți-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • predicație
  • predicația
plural
  • predicații
  • predicațiile
genitiv-dativ singular
  • predicații
  • predicației
plural
  • predicații
  • predicațiilor
vocativ singular
plural
predicațiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • predicațiune
  • predicațiunea
plural
  • predicațiuni
  • predicațiunile
genitiv-dativ singular
  • predicațiuni
  • predicațiunii
plural
  • predicațiuni
  • predicațiunilor
vocativ singular
plural
predicață
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
predicată
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
predicăciune
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

predicație, predicațiisubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a enunța ceva despre un anumit lucru; enunț care reflectă raportul dintre un obiect și o însușire a sa. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: propovăduire
  • 2. logică Atribuire a unei calități sau a unui atribut unui subiect într-o propoziție. DN
    • 2.1. Judecăți de predicație = judecăți care reflectă raportul dintre un obiect și o însușire a sa. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.