2 intrări

16 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUSAN s. m. 1. Plantă erbacee din țările calde, păroasă, cu frunze mari, dantelate și cu flori galbene, cultivată pentru semințele sale oleaginoase, comestibile (Sesamum indicum).P. restr. Semințele acestei plante, care conțin un ulei comestibil, din care se prepară tahânul sau care se presară pe covrigi. 2. Preparat dulce făcut din zahăr, miere și semințe de susan (1). – Din tc. susam.

SUSAN s. m. 1. Plantă erbacee din țările calde, păroasă, cu frunze mari, dantelate și cu flori galbene, cultivată pentru semințele sale oleaginoase, comestibile (Sesamum indicum).P. restr. Semințele acestei plante, care conțin un ulei comestibil, din care se prepară tahânul sau care se presară pe covrigi. 2. Preparat dulce făcut din zahăr, miere și semințe de susan (1). – Din tc. susam.

susan [At: (a. 1715) ȘIO II1, 332 / V: (înv) ~am / Pl: (2,4) ~uri / E: tc susam] 1 sm Plantă erbacee din țările calde, cu tulpina înaltă și păroasă, cu frunzele inferioare mari, dantelate și lobate și cu florile de culoare roz sau galbenă, cultivată pentru semințele sale oleaginoase comestibile (Sesamum indicum). 2 sn (Prc) Semințe de susan (1) din care se extrage un ulei comestibil, din care se prepară tahânul sau care se presară pe covrigi. 3 sn (Îs) Ulei (înv unt) de ~ Ulei comestibil extras din semințe de susan (1). 4 Preparat dulce făcut din zahăr sau miere și semințe de susan (1). 5 sm (Bot; reg) Breabăn (Bunias orientalis). 6-9 sm (Bot; reg) Susai1 (1-4) (Sonchus arvenis, Sonchus asper, Sonchus oleraceus, Sonchus palustris).

SUSAN, s. m. 1. Plantă din țările calde, cultivată în Orient pentru semințele sale oleaginoase comestibile (Sesamum indicum); semințele oleaginoase ale plantei, care se consumă presărate pe covrigi și servesc la extragerea unui ulei comestibil sau la prepararea tahînului. Prăvălii îmbălsămate de cafea... și năut cuminte și susan din acela care deschide peșterile cu comori, cînd știi să-i rostești numele. DUMITRIU, N. 265. La stradă, pe o parte a gangului și lipită de fabrică, era simigeria lui Tino Stavros, cu taraba plină, în fiecare amurg, de covrigi cu susan, de brînzoaice rumene și corăbioare proaspete. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 14. 2. Un fel de preparat dulce făcut din zahăr, miere și semințe de susan (1). Te îmbia cu un susan, ca să fie liber să ronțăie și el, fără mustrare de conștiință, două. PAS, Z. I 165. – Variantă.: susam (CARAGIALE, N. S. 122) s. m.

SUSAN ~i m. 1) Plantă erbacee, cultivată pentru semințele ei oleaginoase, folosite în alimentație și în medicină. 2) Sămânța acestei plante. 3) Preparat culinar obținut din zahăr, miere și semințele acestei plante. /<turc. susam

susan m. 1. gen de plante oleioase originare din Orient, semințele lor se pun pe covrigi și din ele se face un uleiu ce se consumă ca și untdelemnul (Sesamum indicum); 2. prăjitură lunguiață din zahăr sau miere, sare de lămâie, nuci și susan. [Turc. SUSAM].

susán m. ca plantă și n. ca marfă (turc. susam, d. ar. sesem; ngr. susámi, alb. bg. sîrb. susam. Vgr. sésamon, lat. sésamum, vine tot d. ar.). O plantă erbacee originară din India și cultivată în Orient p. semințele eĭ, din care se scoate un uleĭ comestibil foarte bun (sésamum ludicum). Tot din aceste semințe se scoate și tahînu, din care se face halvaŭa. În fine, ele se presară pe covrigĭ. – Și *sezám (după lat. fr.).

SUSAM s. m. v. susan.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SUSAN s. 1. (BOT.; Sesamum indicum) (rar) sesam. 2. (pop.) simit. (A mâncat un ~.)

SUSAN s. 1. (BOT.; Sesamum indicum) (rar) sesam. 2. (pop.) simit. (A mîncat un ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

susan (-ni), s. m.1. Plantă cu semințe comestibile (Sesamum indicum). – 2. Sămînța acestei plante. – 3. Preparat dulce pe bază de semințe de susan (1). – Mr. susame. Tc. (arab.) susam (Roesler 603; Șeineanu, II, 331; Lokotsch 1958; Ronzevalle 112), cf. ngr. σουσάμι, σησάμι, alb., bg., sb. susam.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

susan, -i, s.m. – Partea de sus a satului; oamenii din zona respectivă. Apelativ frecvent în satele din Maramureșul istoric (Rona de Sus, Vișeu de Sus, Săliștea de Sus). – Din sus „loc mai ridicat sau mai înalt; deasupra” (< lat. susum) + -an.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Intrare: susan
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • susan
  • susanul
  • susanu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • susan
  • susanului
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • susam
  • susamul
  • susamu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • susam
  • susamului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Șușan
Șușan nume propriu
nume propriu (I3)
  • Șușan
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

susansubstantiv masculin

  • 1. Plantă erbacee din țările calde, păroasă, cu frunze mari, dantelate și cu flori galbene, cultivată pentru semințele sale oleaginoase, comestibile (Sesamum indicum). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: sesam
    • 1.1. prin restricție Semințele acestei plante, care conțin un ulei comestibil, din care se prepară tahânul sau care se presară pe covrigi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Prăvălii îmbălsămate de cafea... și năut cuminte și susan din acela care deschide peșterile cu comori, cînd știi să-i rostești numele. DUMITRIU, N. 265. DLRLC
      • format_quote La stradă, pe o parte a gangului și lipită de fabrică, era simigeria lui Tino Stavros, cu taraba plină, în fiecare amurg, de covrigi cu susan, de brînzoaice rumene și corăbioare proaspete. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 14. DLRLC
  • 2. Preparat dulce făcut din zahăr, miere și semințe de susan. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: simit
    • format_quote Te îmbia cu un susan, ca să fie liber să ronțăie și el, fără mustrare de conștiință, două. PAS, Z. I 165. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.