10 definiții pentru planetariu

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PLANETARIU, planetarii, s. n. Construcție specială, în formă de cupolă, pe care se înfățișează, cu un aparat de proiecție special, aspectul bolții cerești cu stelele și constelațiile, precum și deplasarea aparentă a acestora, a planetelor, a Soarelui și a Lunii etc. – Din fr. planétarium.

PLANETARIU, planetarii, s. n. Construcție specială, în formă de cupolă, pe care se înfățișează, cu un aparat de proiecție special, aspectul bolții cerești cu stelele și constelațiile, precum și deplasarea aparentă a acestora, a planetelor, a Soarelui și a Lunii etc. – Din fr. planétarium.

planetariu1 sn [At: LTR2 / Pl: ~ii / E: lat planetarium, fr planétarium] Construcție specială în formă de cupolă, pe care se proiectează cu un aparat de proiecție special stelele și constelațiile, planetele, Soarele și Luna precum și deplasarea acestora pe bolta cerească.

PLANETARIU, planetarii, s. n. Construcție specială, de obicei în formă de cupolă, pe care se proiectează stelele și constelațiile, reproducînd astfel bolta cerească și diferite fenomene astronomice.

PLANETARIU s.n. Construcție specială, în formă de cupolă, care reprezintă în interiorul ei sistemul planetar. [Pron. -riu. / < fr. Planétarium].

PLANETARIU s. n. construcție specială în formă de cupolă, care reprezintă în interiorul ei sistemul planetar. (< fr. planétarium)

PLANETARIU ~i n. 1) Instalație pentru reprezentarea mișcării planetelor și a altor aștri pe baza modelului boltei înstelate a cerului. 2) Instituție culturală în care se citesc lecții de popularizare a științei, folosindu-se o astfel de instalație. /<fr. planétarium

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

planetariu [riu pron. rĭu] s. n., art. planetariul; pl. planetarii, art. planetariile (desp. -ri-i-)

planetariu [riu pron. rĭu] s. n., art. planetariul; pl. planetarii, art. planetariile (-ri-i-)

planetariu s. n. [-riu pron. -riu], art. planetariul; pl. planetarii, art. planetariile (sil. -ri-i-)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PLANETÁRIU (< fr. {i}) s. m. (ASTR.) Construcție în formă de cupolă, în interiorul căreia este înfățișată, cu ajutorul unui aparat de proiecție special, bolta cerească cu stelele și constelațiile, precum și deplasarea aparentă a acestora, a planetelor, a Soarelui și a Lunii. Primul p. modern a fost proiectat (1913) de inginerul german W. Bauersfeld și construit de C. Zeiss (1925) la Jena (Germania).

Intrare: planetariu
planetariu substantiv neutru
  • pronunție: planetarĭu
substantiv neutru (N53)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • planetariu
  • planetariul
  • planetariu‑
plural
  • planetarii
  • planetariile
genitiv-dativ singular
  • planetariu
  • planetariului
plural
  • planetarii
  • planetariilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

planetariu, planetariisubstantiv neutru

  • 1. Construcție specială, în formă de cupolă, pe care se înfățișează, cu un aparat de proiecție special, aspectul bolții cerești cu stelele și constelațiile, precum și deplasarea aparentă a acestora, a planetelor, a Soarelui și a Lunii etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Instituție culturală în care se citesc lecții de popularizare a științei, folosindu-se o astfel de instalație. NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.