10 definiții pentru pulsar

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PULSAR, pulsari, s. m. (Astron.) Sursă galactică de unde radio care emite impulsuri foarte regulate și foarte scurte. – Din engl., fr. pulsar.

PULSAR, pulsari, s. m. (Astron.) Sursă galactică de unde radio care emite impulsuri foarte regulate și foarte scurte. – Din engl., fr. pulsar.

pulsar sm [At: M. D. ENC. / Pl: ~e / E: eg pulsar] (Ast) Sursă galactică de unde radio a cărei emisie este alcătuită din impulsuri cu frecvențe de ordinul megahertzilor și cu perioade de până la o secundă.

PULSAR s.m. Sursă de radiații pulsante, detectate datorită scintilației cu ajutorul telescoapelor optice. [< americ. pulsar < puls(ating) + (st)ar – stea pulsatoare].

PULSAR s. n. obiect ceresc galactic, sursă de radiații electromagnetice pulsante, detectate datorită scintilației, cu ajutorul telescoapelor optice. (< engl., fr. pulsar)

pulsar s. n. (astron.) ◊ Pulsarele, se știe, sunt acele obiecte ciudate care emit pulsații radio într-un ritm extrem de regulat (cuprins între o treizecime de secundă și 3,7 secunde).” Cont. 18 VII 69 p. 9. ◊ „Aflat la «periferia» galaxiei noastre, cel mai rapid pulsar descoperit până-n prezent efectuează 600 de rotații pe secundă și este de o mie de ori mai puternic decât Soarele.” Săpt. 18 V 84 p. 2; v. și R.l. 28 V 83 p. 6; v. și quasar, radioimpuls (din engl. americ. puls[ating radio source] + [quas]ar, fr., it. pulsar; CD; DMC 1960, BD 1969; DN3, DEX-S)

PULSAR ~i m. Corp cosmic care emite radiounde sub formă de impulsuri pulsative. /<engl., fr. pulsar

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PULSÁR (< engl.) s. n. Sursă cosmică emițătoare de radiounde cu lungimi de ordinul metrilor sau centimetrilor, cu frecvențe de ordinul megahertzilor și cu perioade de câteva sutimi de secundă până la câteva secunde. Unele p. (sisteme binare) emit și radiații din domeniile: optic, X sau γ. Primul p. a fost descoperit, în 1967, de astrofizicienii britanici A. Hewish și J. Bell Burne cu un radiotelescop special. P. sunt stele neutronice cu o masă ce nu depășește 3 mase solare și cu diametrul de c. 10 km și care se rotesc foarte repede.

Intrare: pulsar
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pulsar
  • pulsarul
  • pulsaru‑
plural
  • pulsari
  • pulsarii
genitiv-dativ singular
  • pulsar
  • pulsarului
plural
  • pulsari
  • pulsarilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pulsar, pulsarisubstantiv masculin

  • 1. astronomie Sursă galactică de unde radio care emite impulsuri foarte regulate și foarte scurte. DEX '09 DEX '98 NODEX
    • diferențiere Sursă de radiații pulsante, detectate datorită scintilației cu ajutorul telescoapelor optice. DN MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.