12 definiții pentru fotoelectric

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FOTOELECTRIC, -Ă, fotoelectrici, -ce, adj. 1. (Despre emisiunea de electroni din metale) Provocat de incidența radiației luminoase. ◊ Efect fotoelectric extern = emisie de electroni de pe suprafața metalelor sau a semiconductoarelor, sub acțiunea iluminării. Efect fotoelectric intern = creșterea conductibilității electrice a unui semiconductor sub acțiunea iluminării. 2. Referitor la efectul fotoelectric extern sau intern; bazat pe aceste efecte. ◊ Celulă fotoelectrică = dispozitiv bazat pe efectul fotoelectric, cu ajutorul căruia energia luminoasă se transformă în energie electrică; fotodiodă, fotocelulă. [Pr.: -to-e-] – Din fr. photoélectrique.

fotoelectric, ~ă a [At: ENC. TEHN. I, 136 / P: ~to-e~ / Pl: ~ici, ~ice / E: fr photoélectrique] (Fiz) 1 (D. emisiunea de electroni din metale) Provocat de incidența radiației luminoase. 2 (Îs) Efect ~ extern Emisie de electroni de pe suprafața metalelor sau a semiconductoarelor, sub acțiunea iluminării. 3 (Îs) Efect ~ intern Punere în libertate, în masa unui semiconductor, a purtătorilor de sarcini sub acțiunea iluminării. 4-5 Referitor la efectul fotoelectric intern sau extern. 6-7 Bazat pe efectul fotoelectric extern sau intern. 8 (Îs) Celulă ~ă Element de circuit electric, cu doi electrozi, care se bazează pe efectul fotoelectric și care lasă să treacă prin el un curent electric de intensitate mai mare sau mai mică Si: fotocelulă, fotodiodă.

FOTOELECTRIC, -Ă, fotoelectrici, -ce, adj. 1. (Despre emisiunea de electroni din metale) Provocat de incidența radiației luminoase. ◊ Efect fotoelectric extern = emisie de electroni de pe suprafața metalelor sau a semiconductoarelor, sub acțiunea iluminării. Efect fotoelectric intern = punerea în libertate, în masa unui semiconductor, a purtătorilor de sarcini sub acțiunea iluminării. 2. Referitor la efectul fotoelectric extern sau intern; bazat pe aceste efecte. ◊ Celulă fotoelectrică = element de circuit electric, cu doi electrozi, care se bazează pe efectul fotoelectric și care lasă să treacă prin el un curent electric de intensitate mai mare sau mai mică; fotodiodă, fotocelulă. [Pr.: -to-e-] – Din fr. photoélectrique.

FOTOELECTRIC, -Ă, fotoelectrici, -e, adj. (Despre emisiunea de electroni din metale) Provocat de incidența radiației luminoase. ◊ Celulă fotoelectrică = fotoelement.

FOTOELECTRIC, -Ă adj. Care se referă la fenomene electrice și luminoase. ◊ Celulă fotoelectrică = aparat care transformă energia luminoasă în energia unor curenți electrici; fotocelulă. [< fr. photoélectrique].

FOTOELECTRIC, -Ă adj. (despre emisiunea de electroni din metale) provocat de incidența radiației luminoase. ♦ efect ~ = emisiune de electroni de către metale sau semiconductori sub acțiunea luminii; celulă ~ă = element de circuit electric, cu doi electrozi, care se bazează pe efectul fotoelectric; fotocelulă. (< fr. photoélectrique)

FOTOELECTRIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de fenomenele electrice și de lumină; propriu fenomenelor electrice și de lumină. ◊ Celulă ~că aparat folosit în cinematografie și televiziune, care transformă energia luminoasă în energie electrică. Efect ~ fenomen de emisiune a electronilor sub influența luminii vizibile sau a razelor gama. /<fr. photoélectrique

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

fotoelectric adj. m., pl. fotoelectrici; f. fotoelectrică, pl. fotoelectrice

fotoelectric adj. m., pl. fotoelectrici; f. fotoelectrică, pl. fotoelectrice

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MITRALIERĂ FOTOELECTRICĂ dispozitiv pentru antrenarea piloților în executarea corectă a tragerilor în luptele aeriene, fără a consuma muniție. Mitraliera fotoelectrică e compusă dintr-un aparat de fotografiat instalat cu obiectivul în axul avionului de vânătoare sau vânătoare-bombardament, fiind în legătură cu butonul de declanșare a rachetelor sau de deschidere a focului tunurilor sau a mitralierelor de bord, care înregistrează pe film momentul deschiderii focului de către pilot. După prelucrarea filmului se poate stabili cu ajutorul unor aparate corectitudinea tragerii (distanța de deschidere a focului și unghiul sub care s-a deschis focul). Sin. fotomitralieră.

Intrare: fotoelectric
fotoelectric adjectiv
adjectiv (A10)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fotoelectric
  • fotoelectricul
  • fotoelectricu‑
  • fotoelectrică
  • fotoelectrica
plural
  • fotoelectrici
  • fotoelectricii
  • fotoelectrice
  • fotoelectricele
genitiv-dativ singular
  • fotoelectric
  • fotoelectricului
  • fotoelectrice
  • fotoelectricei
plural
  • fotoelectrici
  • fotoelectricilor
  • fotoelectrice
  • fotoelectricelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fotoelectric, fotoelectricăadjectiv

  • 1. (Despre emisiunea de electroni din metale) Provocat de incidența radiației luminoase. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    • 1.1. Efect fotoelectric extern = emisie de electroni de pe suprafața metalelor sau a semiconductoarelor, sub acțiunea iluminării. DEX '09 MDN '00
    • 1.2. Efect fotoelectric intern = creșterea conductibilității electrice a unui semiconductor sub acțiunea iluminării. DEX '09
  • 2. Referitor la efectul fotoelectric extern sau intern; bazat pe aceste efecte. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. Celulă fotoelectrică = dispozitiv bazat pe efectul fotoelectric, cu ajutorul căruia energia luminoasă se transformă în energie electrică. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.