12 definiții pentru fotoelement

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FOTOELEMENT, fotoelemente, s. n. Dispozitiv semiconductor care transformă energia luminii incidente în energie electrică; pilă sau celulă fotovoltaică. – Din fr. photo-élément.

fotoelement sn [At: FIZICA, 233 / P: ~to-e~ / Pl: ~e / E: fr photo-élément] (Fiz) 1 Aparat care emite un curent electric de intensitate variabilă în raport cu lumina care cade pe el Si: celulă voltaică, pilă voltaică. 2 Aparat foarte sensibil pentru măsurarea intensității razelor ultraviolete.

FOTOELEMENT, fotoelemente, s. n. Aparat care emite un curent electric de intensitate variabilă în raport cu lumina care cade pe el; pilă sau celulă fotovoltaică. – Din fr. photo-élément.

FOTOELEMENT, fotoelemente, s. n. Aparat care emite un curent electric de intensitate variabilă, după lumina care cade pe el; celulă fotoelectrică. La postul de emisiune, în locul microfonului din circuitul antenei, se intercalează un fotoelement. FIZICA 233.

FOTOELEMENT s.n. 1. Sursă de curent electric, în care energia unei radiații luminoase este transformată în energie electrică. 2. Aparat foarte sensibil pentru măsurat intensitatea razelor ultraviolete. [Cf. fr. photoélément].

FOTOELEMENT s. n. element al unui circuit care transformă energia luminoasă în energie electrică; pilă (sau celulă) fotovoltaică; fotopilă. (< fr. photoélément)

FOTOELEMENT ~e n. Aparat fotoelectronic pentru transformarea energiei luminii în energie electrică. [Sil. -to-e-] /<fr. photo-élément

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

fotoelement s. n., pl. fotoelemente

fotoelement s. n., pl. fotoelemente

fotoelement s. n., pl. fotoelemente

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FOTOELEMENT s. (FIZ.) fotopilă, celulă fotovoltaică, pilă fotovoltaică.

FOTOELEMENT s. (FIZ.) celulă fotovoltaică, pilă fotovoltaică.

Intrare: fotoelement
fotoelement substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fotoelement
  • fotoelementul
  • fotoelementu‑
plural
  • fotoelemente
  • fotoelementele
genitiv-dativ singular
  • fotoelement
  • fotoelementului
plural
  • fotoelemente
  • fotoelementelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fotoelement, fotoelementesubstantiv neutru

  • 1. Dispozitiv semiconductor care transformă energia luminii incidente în energie electrică; pilă sau celulă fotovoltaică. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: fotopilă
    • format_quote La postul de emisiune, în locul microfonului din circuitul antenei, se intercalează un fotoelement. FIZICA 233. DLRLC
  • 2. Aparat foarte sensibil pentru măsurat intensitatea razelor ultraviolete. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.