3 intrări

6 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

sântilie sms [At: LB / V: sâmielii, sin~ / E: sânt + Ilie] (Pop) Sărbătoare creștină celebrată la 20 iulie, care se crede că aduce ploi însoțite de descărcări electrice (și piatră) și care este serbată de obicei, prin nedei, bâlciuri, târguri etc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

sântilie s.m. (pop.) numele unei sărbători creștine celebrate la 20 iulie (Sf. Ilie).

Sântilie – (rel.) Sărbătoare creștină (20 iulie) care marchează ridicarea la cer a prorocului Ilie, Tesviteanul. Este celebrat ca făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. În ziua respectivă nu se coase, nu se toarce, nu se lucrează cu fânul: „Zâceau bătrânii că Ilie poartă fuljerele și tunetele” (Bilțiu, 2009: 190; Cupșeni). „Nu-i bine a lucra de Sântilie. Să sodomnesc tăte ce-ai lucrat în zua aceie” (idem; Poienile Izei); „Când să aude trăsnind, să zâce că mere cu caru’ pă cer și zgomotele îs de la copitele cailor” (idem; Făurești). – Din sânt + Ilie (MDA); cf. lat. Sanctus Helias (DER).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Sântilie, numele popular al sărbătorii creștine celebrate la 20 iulie, ziua sf. proroc Ilie, când se crede că vin ploi cu descărcări electrice însoțite de piatră și când se organizează de obicei nedei și târguri.

Intrare: Sântilie
Sântilie nume propriu
nume propriu (I3)
  • Sântilie
Intrare: Sântilie
Sântilie nume propriu
nume propriu (I3)
  • Sântilie
Intrare: sântilie
sântilie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.