12 definiții pentru rulment

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RULMENT, rulmenți, s. m. 1. Organ de mașină construit din două inele concentrice, separate prin bile sau cilindri cu același diametru, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire, micșorând prin aceasta rezistența de frecare. ♦ (Despre bani) Faptul de a circula, de a rula. 2. (În sintagma) Fond de rulment net = diferență dintre acțiunile curente și datoriile curente ale unei întreprinderi. – Din fr. roulement.

rulment sn [At: IOANOVICI, TEHN. 251 / Pl: ~nți / E: fr roulement] 1 Organ de mașină compus din două inele concentrice, separate prin bile sau cilindri de aceleași dimensiuni, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire. 2 (îs) Fond de ~ Totalitatea resurselor materiale și bănești de care dispun anumite organizații în procesul activității lor.

RULMENT, rulmenți, s. m. 1. Organ de mașină construit din două inele concentrice, separate prin bile sau cilindri cu același diametru, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire, micșorând prin aceasta rezistența de frecare. 2. (În sintagma) Fond de rulment = totalitatea resurselor bănești și materiale de care dispun întreprinderile și organizațiile economice în procesul activității lor; mijloace circulante. – Din fr. roulement.

RULMENT, rulmenți, s. m. 1. Piesă de mașină compusă din două inele concentrice, separate prin bile sau cilindri cu același diametru, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire, micșorînd prin aceasta rezistența la frecare. Rulmenții sînt piese de foarte mare precizie. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2525. 2. (În expr.) Fond de rulment = capitalul pe care îl are la dispoziție o instituție sau o întreprindere pentru cheltuielile curente de producție. Fondul de rulment e factorul de bază al gospodăriei socialiste a întreprinderilor.

RULMENT s.m. 1. Piesă de mașină compusă din două inele concentrice separate prin bile sau role cu aceleași dimensiuni, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire. 2. Fond de rulment = materiile prime și celelalte materiale necesare procesului de producție, precum și mijloacele bănești necesare funcționării continue a unei întreprinderi. [< fr. roulement].

RULMENT s. m. 1. organ de mașină, compus din două inele concentrice separate prin bile sau role, cu aceleași dimensiuni, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire. 2. fond de ~ = materiile prime și celelalte materiale necesare procesului de producție, precum și mijloacele bănești necesare funcționării continue a unei întreprinderi. (< fr. roulotte)

RULMENT ~ți m. 1) Dispozitiv al unei mașini (constând din două inele concentrice, separate prin bile, role etc.), care servește la ghidarea fusurilor de arbori sau de osii. 2): Fond de ~ ansamblul capitalului și valorilor disponibile pentru cheltuieli curente. /<fr. roulement

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RULMÉNT (< fr.) s. m. 1. Organ de mașină care servește la rezemarea și la ghidarea fusurilor de arbori sau osii, compus din două inele concentrice (unul montat pe arbore, iar celălalt în carcase sau în corpul mașinii), separate prin corpuri de rostogolire (bile, role etc.) care prezintă rezistență apreciabil mai mică decât decât lagărele de alunecare. Unii istorici apreciază că r. cu bile a fost inventat în 1794 de Philip Vaughan. Prima aplicare practică a fost făcută în c. 1900 la biciclete. Primul r. cu role conice a apărut în S.U.A. (1918) iar cu ace în Germania (1922). 2. Faptul de a circula, de a rula (vorbind despre bani). ◊ CONT. Fond de r. net = diferența dintre activele curente ale unei intreprinderi. Se mai poate calcula și ca diferență dintre capitalul permanent și activele imobilizate.

Intrare: rulment
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • rulment
  • rulmentul
  • rulmentu‑
plural
  • rulmenți
  • rulmenții
genitiv-dativ singular
  • rulment
  • rulmentului
plural
  • rulmenți
  • rulmenților
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

rulment, rulmențisubstantiv masculin

  • 1. Organ de mașină construit din două inele concentrice, separate prin bile sau cilindri cu același diametru, care transformă mișcarea de alunecare în mișcare de rostogolire, micșorând prin aceasta rezistența de frecare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Rulmenții sînt piese de foarte mare precizie. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2525. DLRLC
    • 1.1. (Despre bani) Faptul de a circula, de a rula. DEX '09
  • chat_bubble (în) sintagmă Fond de rulment net = diferență dintre acțiunile curente și datoriile curente ale unei întreprinderi. DEX '09
    • diferențiere (în) sintagmă Fond de rulment = totalitatea resurselor bănești și materiale de care dispun întreprinderile și organizațiile economice în procesul activității lor; mijloace circulante. DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Fondul de rulment e factorul de bază al gospodăriei socialiste a întreprinderilor. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.