10 definiții pentru comando

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COMANDO, comandouri, s. n. Corp de trupe organizat și antrenat în mod special pentru acțiuni deosebite, executate independent. – Din fr. commando.

COMANDO, comandouri, s. n. Corp de trupe organizat și antrenat în mod special pentru acțiuni deosebite, executate independent. – Din fr. commando.

comando sn [At: DN2 / Pl: ~uri / E: fr commando] Corp militar cu efectiv redus, organizat și antrenat pentru acțiuni deosebite, executate în condiții speciale.

COMANDO s.n. 1. Corp de trupe în timpul războiului buric din Africa. 2. Detașament cu efectiv redus, constituit din oameni selecționați și instruiți în mod special pentru acțiuni dificile și periculoase, în condiții speciale (subversiuni, debarcare, desant aerian, acțiuni în spatele frontului inamic etc.). [Pl. -uri. / < fr., port. commando, cf. germ. Kommando].

COMANDO s. n. detașament redus, instruit special pentru acțiuni dificile și periculoase.

comando s. n. Grup de persoane antrenat în vederea unor acțiuni primejdioase ◊ „Pe de altă parte, 12 milioane de dolari vor fi destinați procurării de material și arme pentru poliție. «Comandoul antirăpiri» a fost trecut sub comandamentul unic al Departamentului administrativ al securității. În 1977, 80 de persoane au fost răpite în Columbia, dintre care 12 în ultimele două săptămâni.” R.l. 6 I 78 p. 6. ◊ „Grănicerii zambieni au interceptat o unitate rhodesiană de comando care se pregătea să arunce în aer un pod de pe fluviul Zambezi.” R.l. 17 I 79 p. 6; v. și Sc. 19 VI 79 p. 4; v. și desantist [și comandou] (cuv. port. transmis prin fr. commando; cf. germ. Kommando; PR, DHLF 1943; DP; DEX, DN3)

COMANDO comandouri n. Corp de trupe organizat și antrenat în mod special pentru acțiuni deosebite. /<fr. commando

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

comando s. n., art. comandoul; pl. comandouri

comando s. n., art. comandoul; pl. comandouri

comando s. n., art. comandoul; pl. comandouri

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

COMANDO formație militară cu efectiv mic special instruită pentru misiuni speciale, acționând izolat. Comandourile pot fi constituite din trupe de cercetare-diversiune sau din formațiuni paramilitare și au ca principale procedee de acțiune: ambuscada, diversiunea și sabotajul. De obicei comando sunt desante sau parașutate.

Intrare: comando
substantiv neutru (N74)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • comando
  • comandoul
  • comandou‑
plural
  • comandouri
  • comandourile
genitiv-dativ singular
  • comando
  • comandoului
plural
  • comandouri
  • comandourilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

comando, comandourisubstantiv neutru

  • 1. Corp de trupe organizat și antrenat în mod special pentru acțiuni deosebite, executate independent. MDA2 DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Corp de trupe în timpul războiului buric din Africa. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.