2 intrări

15 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȘOȘON, șoșoni, s. m. încălțăminte de iarnă (din pâslă, cauciuc etc.) care se poartă peste pantofi. – Din fr. chausson.

șoșon sm [At: CARAGIALE, O. I, 277 / Pl: ~i / E: fr chausson] (Mpl) 1 Încălțăminte protectoare de iarnă (din pâslă, cauciuc etc.) care se poartă peste pantofi sau peste ghete. 2 Încălțăminte de casă făcută din pâslă.

șoșoni [At: UDRESCU, GL. / Pzi: ~nesc, șoșon / E: fo cf șoșoane] (Mun) 1-2 vti A șopti (1-2). 3 vrr A se sfătui cu voce scăzută. 4 vt A minți.

ȘOȘON, șoșoni, s. m. Încălțăminte de iarnă (din pâslă, cauciuc etc.) care se poartă peste pantofi. – Din fr. chausson.

ȘOȘON, șoșoni, s. m. (Mai ales la pl.) încălțăminte de iarnă (din pîslă, postav sau cauciuc) care se poartă peste ghete sau pantofi. Era oră mesei. Trecătorii se răsuceau în călcîiul șoșonilor, întorcînd spatele v intui ui, purtînd pachete, făcînd semne automobilelor să oprească. PETRESCU, C. V. 135. Poartă șoșoni pe toate anotimpurile și contra tuturor noroaielor. ANGHEL, PR. 35. ◊ (Neobișnuit) Pantof călduros de casă, făcut din pîslă. În halat și cu blana pe deasupra, încălțată în șoșonii ei de casă... o scoaseră în capul treptelor din față. DUMITRIU, B. F. 56.

ȘOȘON s.m. Încălțăminte de iarnă făcută din postav sau din cauciuc, care se poartă peste pantofi. ♦ Pantof de casă făcut din pîslă. [< fr. chausson].

ȘOȘON s. m. încălțăminte de iarnă din pâslă, cauciuc etc. care se poartă peste pantofi. ◊ încălțăminte de casă din pâslă. (< fr. chausson)

ȘOȘON ~i m. mai ales la pl. Obiect de încălțăminte confecționat din pâslă sau din cauciuc, care se poartă peste pantofi, pentru a-i proteja de umezeală sau de noroi. /<fr. chausson

șoșoni m. pl. încălțăminte de iarnă (din postav sau postav și piele) ce se încalță peste ghete (= fr. chausson).

*șoșón m. (îld. șoson, d. fr. chausson, care vine d. chausse, lat. pop. *calcia, cl. cálceus, încălțăminte, d. calx, calcis, călcîĭ. V. călcîĭ). Încălțăminte de ĭarnă făcută din pîslă orĭ din postav și pele saŭ din caucĭuc. (Ceĭ de caucĭuc îs un fel de galoșĭ maĭ înalțĭ cu postav în partea de sus. Ceĭ cu talpa de pîslă se numeaŭ odinioară canvale).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

șoșon (-ni), s. m. – Încălțăminte impermeabilă pentru iarnă. Fr. chausson „cizmuliță”. Bg. šošon (Bernard 50) pare să provină din rom.

Intrare: șoson
șoson
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: șoșon
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • șoșon
  • șoșonul
  • șoșonu‑
plural
  • șoșoni
  • șoșonii
genitiv-dativ singular
  • șoșon
  • șoșonului
plural
  • șoșoni
  • șoșonilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

șoșon, șoșonisubstantiv masculin

  • 1. Încălțăminte de iarnă (din pâslă, cauciuc etc.) care se poartă peste pantofi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Era ora mesei. Trecătorii se răsuceau în călcîiul șoșonilor, întorcînd spatele vîntului, purtînd pachete, făcînd semne automobilelor să oprească. PETRESCU, C. V. 135. DLRLC
    • format_quote Poartă șoșoni pe toate anotimpurile și contra tuturor noroaielor. ANGHEL, PR. 35. DLRLC
    • 1.1. neobișnuit Pantof călduros de casă, făcut din pâslă. DLRLC DN
      • format_quote În halat și cu blana pe deasupra, încălțată în șoșonii ei de casă... o scoaseră în capul treptelor din față. DUMITRIU, B. F. 56. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.