4 intrări

28 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PAUZĂ, pauze, s. f. 1. Suspendare, oprire temporară a unei acțiuni, a unei mișcări, a unei activități; interval de timp cât durează această întrerupere; repaus. ◊ Loc. adv. Fără pauză = continuu, neîntrerupt. ♦ (La școală) Recreație1. ♦ (La spectacole) Antract. 2. (Concr.) Semn muzical, corespunzător valorilor de fraze de note, care se pune pe portativ pentru a indica întreruperea unei fraze muzicale și durata acestei întreruperi. 3. (Concr.) Linie orizontală, mai lungă decât cratima, folosită ca semn de punctuație pentru a indica cititorului o oprire în lectură mai mare decât la virgulă sau pentru a separa două părți deosebite ale unui text. [Pr.: pa-u-] – Din lat. pausa, fr. pause, germ. Pause.

pauză sf [At: BUDAI-DELEANU, LEX. / Pl: ~ze / E: lat pausa, fr pause, ger Pause] 1 Întrerupere a unei acțiuni sau a unei activități pentru un interval cu o durată variabilă. 2 Interval de timp cât are loc o pauză (1) Si: (înv) păuzare Vz oprire, repaus. 3 (Îlav) Fără ~ Fără încetare, continuu, neîntrerupt. 4 (Spc) Întrerupere, de durată variabilă, în cursul vorbirii, al unei lecturi, recitări etc. 5 (Spc) Perioadă de timp dintre două acte sau două părți ale unui spectacol, când reprezentația este întreruptă Si: antract. 6 (Spc) Recreație la școală. 7 (Spc) Întrerupere a executării unei bucăți muzicale pentru un anumit interval de timp. 8 (Ccr; șîs bară sau linie de ~) Semn de punctuație în formă de linie orizontală, care marchează o oprire în lectură, aproximativ similară cu aceea indicată de virgulă, pentru a delimita o enunțare incidentă, pentru a reda diferite valori stilistice etc. 9 Semn grafic pus pe portativ, care notează întreruperea și durata intervalului de tăcere în executarea unei bucăți muzicale.

păuza vi [At: BUDAI-DELEANU, T. V. 161 / V: (cscj) ~zi / P: pă-u~ / Pzi: ~zez / E: lat pausare] (Ltî; Trs; Buc) 1 A se odihni (1) Si: a poposi, a se repauza. 2 (Fig) A muri.

u sf [At: PAMFILE, A. R. 169 / Pl: ~ze / E: nct cf panză, păianjăn] (Reg) 1 Păușă. 2 (Mun) Un fel de jalon pentru îndreptarea hotarelor. 3 (Olt; Mun) Sperietoare de păsări.

PAUZĂ, pauze, s. f. 1. Suspendare, oprire temporară a unei acțiuni, a unei mișcări, a unei activități; interval de timp cât durează această întrerupere; repaus. ◊ Loc. adv. Fără pauză = continuu, neîntrerupt. ♦ (La școală) Recreație1. ♦ (La spectacole) Antract. 2. (Concr.) Semn muzical, corespunzător valorilor de fraze de note, care se pune pe portativ pentru a indica întreruperea unei fraze muzicale și durata acestei întreruperi. 3. (Concr.) Linie orizontală, mai lungă decât cratima, folosită ca semn de punctuație pentru a indica cititorului o oprire în lectură mai mare decât la virgulă sau pentru a separa două părți deosebite ale unui text. [Pr.: pa-u-] – Din lat. pausa, fr. pause, germ. Pause.

PAUZĂ, pauze, s. f. 1. Interval de durată variabilă, în care o acțiune sau o activitate este suspendată, urmînd a fi reluată mai tîrziu; repaus, întrerupere. Tuși spre a-și drege glasul și începu rar și cu dese pauze. NEGRUZZI, S. I 8. ◊ Expr. A face o pauză = a se întrerupe (din lucru, din vorbă etc.). ♦ (La școală) Recreație. ♦ (La teatru) Antract. 2. (Concretizat) Semn pus pe portativ, pentru a indica întreruperea unei fraze muzicale și durata acestei întreruperi. ♦ Linie orizontală, mai lungă decît cratima, folosită ca semn de punctuație pentru a indica cititorului oprire în lectură, mai accentuată decît la virgulă. – Pronunțat: pa-u-.

PAUZĂ s.f. 1. Întrerupere momentană a unei acțiuni. ♦ Antract. 2. Semn muzical care indică o întrerupere de o anumită durată a frazei muzicale. ♦ Semn de punctuație de forma unei liniuțe orizontale, folosit pentru a arăta o oprire în lectură; timpul de oprire cerut de respirație la recitarea versurilor. [< lat., it. pausa, cf. gr. pause, germ. Pause].

PAUZĂ s. f. 1. întrerupere momentană a unei acțiuni. ◊ reacție (2). ◊ antract. 2. semn convențional care indică o întrerupere pe o durată determinată a frazei muzicale. 3. semn de punctuație (-) pentru a arăta o oprire în lectură. 4. timpul de oprire cerut de respirație la recitarea versurilor. (< lat. pausa, fr. pause, germ. Pause)

PAUZĂ ~e f. 1) Întrerupere temporară a unei activități; recreație; odihnă; răgaz; repaus. 2) Perioadă de trecere în timpul vorbirii. 3) muz. Semn grafic care se pune pe portativ pentru a indica întreruperea melodiei și durata de tăcere. 4) lingv. Semn de punctuație constând dintr-o bară care indică o oprire (puțin mai mare decât la virgulă) în timpul lecturii sau care deosebește două părți diferite ale aceluiași text. [G.-D. pauzei; Sil. pa-u-] /<lat. pausa, fr. pause, germ. Pause

pauză f. 1. întrerupere momentană a unei acțiuni: a face o pauză; 2. Muz. interval de timp, de durata unei măsuri; 3. în tipografie: trăsură de unire.

crăngar n., pl. e (d. creangă, ca frunzar, umbrar d. frunză, umbră). Mold. Apărătoare de crăngĭ pe un stog ca să nu-l risipească vîntu. – În vest păuză.

*páuză f., pl. e (fr. pause; it. lat. pausa, d. vgr. paûsis. V. paus). Suspensiune, întrerupere, repaus: după o pauză, dușmaniĭ începură ĭar bombardamentu. Muz. Tăcere echivalentă cu o măsură. Semnu care se pune supt linia a patra a portativuluĭ. V. soroacă.

păúză f., pl. e (cp. cu pavăză). Vest. Crăngar (care poate fi și o simplă prăjină pusă ca vîntu să nu risipească claĭa). Cĭuhă, sperietoare de păsărĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pauză (desp. pa-u-) s. f., g.-d. art. pauzei; pl. pauze

pauză (pa-u-) s. f., g.-d. art. pauzei; pl. pauze

pauză s. f. (sil. pa-u-), g.-d. art. pauzei; pl. pauze

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PAUZĂ s. 1. repaus. (~ de amiază, într-o întreprindere.) 2. v. recreație. (Elevii ies în ~.) 3. v. antract. (În ~ unui spectacol.) 4. v. întrerupere. 5. suspensie. (Momente de ~.)

U s. v. momâie, sperietoare.

PAUZĂ s. 1. repaus. (~ de amiază, într-o întreprindere.) 2. recreație. (Elevii ies în ~.) 3. antract. (În ~ unui spectacol.) 4. întrerupere, tăcere. (Lungi ~ punctau discuția.) 5. suspensie. (Momente de ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

uză (-ze), s. f. – Par, prăjină. – Var. (Olt.) păuș, (Mold.) pazie. Sb. *pauz, cf. pauznica „șipcă, leaț”, sl. ąza „legătură”. În Munt. și Olt.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

păuza, păuzez, vb. I (înv. și reg.) 1. a se odihni, a se repauza, a poposi.

uză, uze, s.f. (reg.) 1. fiecare dintre prăjinile care, legate împreună la unul dintre capete, se așază pe vârful stogului de fân sau pe acoperișurile din paie; martac. 2. momâie, sperietoare (de păsări).

pauză, semn convențional, corespunzător valorilor* de note, care indică întreruperea cântării pe o durată determinată. P. sunt marcate cu semne corespunzătoare notelor. Punctul* așezat în dreapta p. are același efect ca și în cazul notei: prelungește durata p. cu jumătate din valoare. Al doilea punct din dreapta p. prelungește durata acesteia cu încă un sfert din valoare (sau cu jumătate din valoarea primului punct). P. notei întregi este și semnul convențional cu care se notează p. unei măsuri* (de orice fel ar fi ea). V. Generalpause.

PAUZĂ s. f. (< lat., it. pausa, cf. fr. pause. germ. Pause): semn de punctuație de forma unei liniuțe orizontale, mai lungă decât cratima (-), folosit pentru a arăta o oprire în lectură.

-PAUZĂ „diminuare, reducere”. ◊ gr. pausis „încetare” > fr. -pause, germ. id., engl. id. > rom. -pauză.

Intrare: pauză (s.f.)
pauză1 (s.f.) substantiv feminin
  • silabație: pa-u-ză info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pauză
  • pauza
plural
  • pauze
  • pauzele
genitiv-dativ singular
  • pauze
  • pauzei
plural
  • pauze
  • pauzelor
vocativ singular
plural
Intrare: pauză (suf.)
pauză2 (suf.) element de compunere sufix
sufix (I7-S)
  • pauză
Intrare: păuza
păuza
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
păuzi
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: păuză
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • u
  • uza
plural
  • uze
  • uzele
genitiv-dativ singular
  • uze
  • uzei
plural
  • uze
  • uzelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pauză, pauzesubstantiv feminin

  • 1. Suspendare, oprire temporară a unei acțiuni, a unei mișcări, a unei activități; interval de timp cât durează această întrerupere. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Tuși spre a-și drege glasul și începu rar și cu dese pauze. NEGRUZZI, S. I 8. DLRLC
    • 1.1. (La școală) Recreație. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
      sinonime: recreație
    • 1.2. La spectacole: antract. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: antract
  • 2. concretizat Semn muzical, corespunzător valorilor de fraze de note, care se pune pe portativ pentru a indica întreruperea unei fraze muzicale și durata acestei întreruperi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. concretizat Linie orizontală, mai lungă decât cratima, folosită ca semn de punctuație pentru a indica cititorului o oprire în lectură mai mare decât la virgulă sau pentru a separa două părți deosebite ale unui text. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 4. Timpul de oprire cerut de respirație la recitarea versurilor. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic