19 definiții pentru întâlni

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎNTÂLNI, întâlnesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. recipr. A da întâmplător de cineva sau de ceva; a se încrucișa în drum cu cineva. ♦ (Despre linii geometrice sau topografice) A (se) atinge, a (se) intersecta într-un punct. 2. Refl. recipr. A se vedea cu cineva în urma unei înțelegeri prealabile; a avea întrevedere cu cineva. 3. Tranz. A găsi; a descoperi. ♦ (De obicei în construcții negative) A da peste..., a avea parte de... 4. Tranz. și refl. A (se) găsi, a (se) afla. 5. Tranz. și refl. recipr. A avea pe cineva drept adversar într-o competiție sportivă; a se lupta, a se confrunta cu cineva într-o competiție sportivă. – În + tâlni (înv. „a întâlni”, probabil < magh.).

întâlni [At: PALIA (1581), ap. C. CR. 72/25 / V: (îrg) ~tăl~ / Pzi: ~nesc / E: în- + tâlni] 1-2 vtrr A da de cineva sau de ceva. 3-4 vrr A se vedea cu cineva în urma unei înțelegeri prealabile Si: (îvp) a întâmpina (2). 5-6 vtr A se afla în prezența cuiva sau a ceva. 7-8 vtru (Gmt; d. linii) A (se) atinge. 9-10 vtru (Gmt; d. linii) A (se) intersecta într-un punct. 11 vru (Înv) A se întâmpla. 12 vt (Îrg) A ținti ceva. 13 vt A găsi. 14 vt A descoperi. 15 vt A da peste ceva. 16 A avea parte de ceva. 17-18 vtr A (se) afla. 19-20 vtr A avea pe cineva drept adversar într-o competiție sportivă Si: a se lupta, a se confrunta. 21 vtf A face să fie împreună.

ÎNTÂLNI, întâlnesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. recipr. A da de cineva sau de ceva; a se afla în prezența cuiva sau a ceva. ♦ (Despre linii geometrice sau topografice) A (se) atinge, a (se) intersecta într-un punct. 2. Refl. recipr. A se vedea cu cineva în urma unei înțelegeri prealabile; a avea întrevedere cu cineva. 3. Tranz. A găsi; a descoperi. ♦ (De obicei în construcții negative) A da peste..., a avea parte de... 4. Tranz. și refl. A (se) găsi, a (se) afla. 5. Tranz. și refl. recipr. A avea pe cineva drept adversar într-o competiție sportivă; a se lupta, a se confrunta cu cineva într-o competiție sportivă. – În + tâlni (Înv. „a întâlni”, probabil < magh.).

A ÎNTÂLNI ~esc tranz. A găsi în calea sa. /în + înv. a tâlni

A SE ÎNTÂLNI mă ~esc intranz. 1) (despre persoane) A veni în același loc și în același timp (în urma unei înțelegeri prealabile sau întâmplător). 2) (despre ființe sau obiecte în mișcare) A trece prin același loc, venind în întâmpinare și continuându-și drumul în direcții opuse; a se încrucișa; a se ajunge. 3) (despre linii, drumuri) A veni din direcții diferite, unindu-se într-un punct; a se întretăia; a se încrucișa; a se intersecta. /în + înv. a tâlni

întâlnì v. 1. a găsi în drum pe cineva sau ceva (fără a căuta): l’am întâlnit ieri; 2. a se ajunge în cale: ne-am întâlnit pe teren. [Vechiu-rom. tălni = ung. TALNI; sensul 3 după fr. rencontrer].

ÎNTÎLNI, întîlnesc, vb. IV. 1. Tranz. A da în cale de cineva sau de ceva, a se încrucișa pe drum cu cineva sau cu ceva (din întîmplare). Îl întîlnea întotdeauna, prezent la aceleași ore. C. PETRESCU, C. V. 127. Că-n amiazi venind pe vale, Întîlnii pe Lina-n cale. COȘBUC, P. I 49. Mi-aduc aminte că l-am întîlnit o dată prin zmeuriș. CREANGĂ, P. 31. ◊ Fig. (Cu complementul «ochii»,«privirea») Îi întîlni ochii negri. DUMITRIU, N. 150. Căpitanul mi-a întîlnit privirea și a rămas ca o linie. CAMIL PETRESCU, U. N. 16. ♦ Refl. (Cu determinări introduse prin prep. «cu») Acolo se întîlni cu zmeul. ISPIRESCU, L. 27. De-acolo mergînd mai departe, iaca se întîlnește și cu cățelușa. CREANGĂ, P. 291. Într-o zi cu dulce soare, Mărioara se-ntîlnea C-un străin care venea. ALECSANDRI, P. I 96. ◊ Refl. reciproc. Carul și tractorul se întîlniră în drum, cotiră împreună, merseră pînă-ntr-o văiugă. CAMILAR, TEM. 47. Ne-am întîlnit într-o sară-amîndoi... Și-am umblat o sară, numai noi. D. BOTEZ, P. O. 75. Sînt ani la mijloc și-ncă mulți vor trece Din ceasul sfînt în care ne-ntîlnirăm. EMINESCU, O. I 120. ♦ Tranz. fact. (Rar) Cînd ți-i dor, mîndră, de mine, Du-te-n codru la un spine Ș-acolo te jeluiește, Doar dumnezeu ne-ntîlnește. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 118. Dar eu n-am cap să te uit, Că cu gîndul te-aș uita, Nu mă lasă inima; Visul iar mă necăjește Și cu tine mă-ntîlnește! id. ib. 164. ♦ Refl. reciproc. (Despre linii geometrice sau topografice) A se uni într-un punct. (În contexte figurate) Parcă drumurile oamenilor se-ntîlnesc numaidecît. SADOVEANU, O. VII 44. ♦ A da peste ceva neplăcut (piedici, greutăți). Lăpușneanul nu întîlnise nici o împedicare în drumul său. NEGRUZZI, S. I 142. 2. Refl. și refl. reciproc. A ajunge în același loc cu cineva, în urma unei înțelegeri. Spune-mi locul și ora unde ne întîlnim. C. PETRESCU, C. V. 255. Se întîlni Andrei cu Mihai-vodă. BĂLCESCU, O. II 258. Ne-om întîlni la cutare fîntînă. ȘEZ. III 5. 3. Tranz. Fig. A găsi. În limba scrierilor lui Budai-Deleanu întîlnim multe regionalisme.De cînd colindă ținuturile acestea n-a întîlnit un astfel de entuziasm. SAHIA, N. 67. ♦ Refl. (De obicei în construcții negative, urmat de determinări introduse prin prep. «cu») A nu mai găsi, a nu mai avea parte de... Dar nu s-a mai întîlnit cu postul de capuchehaia pe care-l uzurpase frate-său. GHICA, S. 369. 4. Refl. reciproc. A ajunge față în față, pentru a-și măsura forțele, a se ciocni cu cineva (într-un duel, într-o luptă, într-o competiție sportivă). V. încăiera. Cele două campioane de ping-pong s-au întîlnit în sala sporturilor.Armatele dușmane s-au întîlnit în zori. ALECSANDRI, P. II 158.

întîlnésc și (vechĭ, azĭ Bucov. Serbia) tîlnesc v. tr. (ung. találni). Găsesc în mers pe cineva care merge și el saŭ a venit de curînd: l-am întîlnit în drum spre casă. V. refl. Găsesc pe cineva pe drum: întorcîndu-mă acasă, m’am întîlnit cu el, ne-am întîlnit la colțu caseĭ. Mă cĭocnesc, mă încaĭer în duel saŭ în războĭ. V. întîmpin.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

întâlni (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. întâlnesc, 3 sg. întâlnește, imperf. 1 întâlneam; conj. prez. 1 sg. să întâlnesc, 3 să întâlnească

întâlni (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. întâlnesc, imperf. 3 sg. întâlnea; conj. prez. 3 întâlnească

întâlni vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. întâlnesc, imperf. 3 sg. întâlnea; conj. prez. 3 sg. și pl. întâlnească

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ÎNTÂLNI vb. 1. a (se) vedea, (pop.) a (se) găsi, (înv. și reg.) a (se) întâmpina, a (se) tâlni. (Când v-ați ~ ultima oară?) 2. a se confrunta, a se înfrunta, a se întrece. (Echipele se ~ mâine.) *3. v. întâmpina.

A (se) întâlni ≠ a (se) despărți

ÎNTÎLNI vb. 1. a (se) vedea, (pop.) a (se) găsi, (înv. și reg.) a (se) întîmpina, a (se) tîlni. (Cînd v-ați ~ ultima oară?) 2. a se confrunta, a se înfrunta, a se întrece. (Echipele se ~ mîine.) 3.* (fig.) a întîmpina. (~ mari greutăți.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

întîlni (întîlnesc, întîlnit), vb.1. A da de cineva sau de ceva. – 2. A afla, a găsi, a da peste. – 3. (Refl.) A se vedea cu cineva, a coincide undeva cu cineva. – 4. (Refl., Maram.) A i se întîmpla ceva cuiva. – Var. (înv.) întălni, (Bucov.) tîlni. Mag. találni „a întîlni” (Cihac, II, 509; Tiktin; Gáldi, Dict., 97), cu pref. în-. Der. nu pare normală: rezultatul, *întătălni, pare a se fi disimulat prin dispariția lui lă: cf., din același etimon, tătălui (var. întătălui, tătăli), vb. refl. (a se întîlni, a se aduna), cuvînt rar, în Trans. Totuși, Drăganu, Dacor., VI, 159 și DAR resping această der. și îl explică pe întîlni prin intermediul mag. talán „poate”, ipoteză inadmisibilă. Apare din sec. XVI. – Der. întîlnit, adj. (găsit, aflat; care a suferit o boală brusc; în medicina populară se spune despre apa aflată la confluența a două surse); întîlnitor, adj. (care întîlnește); întîlnire (var. tîlnire), s. f. (acțiunea de a întîlni; contact, întrevedere; meci); întîlniș, s. n. (întîlnire); întîlnitură, s. f. (confluență; paralizie, atribuită în medicina populară întîlnirii cu duhurile rele); întîlneală, s. f. (paralizie).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LES BEAUX ESPRITS SE RENCONTRENT (fr.) spiritele alese se întâlnesc – Mințile subtile se înțeleg pe planul ideilor sau ajung independent la aceleași adevăruri. Expresia are și un sens ironic.

RARAM FACIT MIXTURAM CUM SAPIENTIA FORMA (lat.) rareori întâlnești frumusețea și înțelepciunea laolaltă – Petroniu, „Satyricon”, 94.

Les beaux esprits se rencontrent sau: les grands esprits… (fr. „Marile spirite se întîlnesc”) – adică oamenii mari, mințile strălucitoare. Sensul este că oamenii iluștri se întîlnesc în idei, în planuri, în acțiuni etc. Paternitatea acestei cugetări este atribuită lui Voltaire care, în anul 1760, dînd peste două cărți, scrise aproape în același timp, cu același subiect: una – Le russe à Paris de un rus (Aletov), alta – Le pauvre diable de un francez (Badé), a spus despre autorii lor: Les beaux esprits se rencontrent… Numeroase descoperiri făcute cam la aceeași epocă în țări diferite, de către diferiți savanți, fără ca unul să fi știut de celălalt, au confirmat remarca lui Voltaire, care se găsește în corespondența și în Dicționarul filozofic al ilustrului scriitor francez. LIT.

Intrare: întâlni
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • întâlni
  • ‑ntâlni
  • întâlnire
  • ‑ntâlnire
  • întâlnit
  • ‑ntâlnit
  • întâlnitu‑
  • ‑ntâlnitu‑
  • întâlnind
  • ‑ntâlnind
  • întâlnindu‑
  • ‑ntâlnindu‑
singular plural
  • întâlnește
  • ‑ntâlnește
  • întâlniți
  • ‑ntâlniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • întâlnesc
  • ‑ntâlnesc
(să)
  • întâlnesc
  • ‑ntâlnesc
  • întâlneam
  • ‑ntâlneam
  • întâlnii
  • ‑ntâlnii
  • întâlnisem
  • ‑ntâlnisem
a II-a (tu)
  • întâlnești
  • ‑ntâlnești
(să)
  • întâlnești
  • ‑ntâlnești
  • întâlneai
  • ‑ntâlneai
  • întâlniși
  • ‑ntâlniși
  • întâlniseși
  • ‑ntâlniseși
a III-a (el, ea)
  • întâlnește
  • ‑ntâlnește
(să)
  • întâlnească
  • ‑ntâlnească
  • întâlnea
  • ‑ntâlnea
  • întâlni
  • ‑ntâlni
  • întâlnise
  • ‑ntâlnise
plural I (noi)
  • întâlnim
  • ‑ntâlnim
(să)
  • întâlnim
  • ‑ntâlnim
  • întâlneam
  • ‑ntâlneam
  • întâlnirăm
  • ‑ntâlnirăm
  • întâlniserăm
  • ‑ntâlniserăm
  • întâlnisem
  • ‑ntâlnisem
a II-a (voi)
  • întâlniți
  • ‑ntâlniți
(să)
  • întâlniți
  • ‑ntâlniți
  • întâlneați
  • ‑ntâlneați
  • întâlnirăți
  • ‑ntâlnirăți
  • întâlniserăți
  • ‑ntâlniserăți
  • întâlniseți
  • ‑ntâlniseți
a III-a (ei, ele)
  • întâlnesc
  • ‑ntâlnesc
(să)
  • întâlnească
  • ‑ntâlnească
  • întâlneau
  • ‑ntâlneau
  • întâlni
  • ‑ntâlni
  • întâlniseră
  • ‑ntâlniseră
întălni
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

întâlni, întâlnescverb

  • 1. tranzitiv reflexiv reciproc A da întâmplător de cineva sau de ceva; a se încrucișa în drum cu cineva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: încrucișa antonime: despărți
    • format_quote Îl întîlnea întotdeauna, prezent la aceleași ore. C. PETRESCU, C. V. 127. DLRLC
    • format_quote Că-n amiazi venind pe vale, Întîlnii pe Lina-n cale. COȘBUC, P. I 49. DLRLC
    • format_quote Mi-aduc aminte că l-am întîlnit o dată prin zmeuriș. CREANGĂ, P. 31. DLRLC
    • format_quote figurat Îi întîlni ochii negri. DUMITRIU, N. 150. DLRLC
    • format_quote figurat Căpitanul mi-a întîlnit privirea și a rămas ca o linie. CAMIL PETRESCU, U. N. 16. DLRLC
    • format_quote Acolo se întîlni cu zmeul. ISPIRESCU, L. 27. DLRLC
    • format_quote De-acolo mergînd mai departe, iaca se întîlnește și cu cățelușa. CREANGĂ, P. 291. DLRLC
    • format_quote Într-o zi cu dulce soare, Mărioara se-ntîlnea C-un străin care venea. ALECSANDRI, P. I 96. DLRLC
    • format_quote Carul și tractorul se întîlniră în drum, cotiră împreună, merseră pînă-ntr-o văiugă. CAMILAR, TEM. 47. DLRLC
    • format_quote Ne-am întîlnit într-o sară-amîndoi... Și-am umblat o sară, numai noi. D. BOTEZ, P. O. 75. DLRLC
    • format_quote Sînt ani la mijloc și-ncă mulți vor trece Din ceasul sfînt în care ne-ntîlnirăm. EMINESCU, O. I 120. DLRLC
    • format_quote factitiv rar Cînd ți-i dor, mîndră, de mine, Du-te-n codru la un spine Ș-acolo te jeluiește, Doar dumnezeu ne-ntîlnește. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 118. DLRLC
    • format_quote factitiv rar Dar eu n-am cap să te uit, Că cu gîndul te-aș uita, Nu mă lasă inima; Visul iar mă necăjește Și cu tine mă-ntîlnește! JARNÍK-BÎRSEANU, D. 164. DLRLC
    • 1.1. (Despre linii geometrice sau topografice) A (se) atinge, a (se) intersecta într-un punct. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote figurat Parcă drumurile oamenilor se-ntîlnesc numaidecît. SADOVEANU, O. VII 44. DLRLC
  • 2. reflexiv reciproc A se vedea cu cineva în urma unei înțelegeri prealabile; a avea întrevedere cu cineva. DEX '09 DEX '98
    • format_quote Spune-mi locul și ora unde ne întîlnim. C. PETRESCU, C. V. 255. DLRLC
    • format_quote Se întîlni Andrei cu Mihai-vodă. BĂLCESCU, O. II 258. DLRLC
    • format_quote Ne-om întîlni la cutare fîntînă. ȘEZ. III 5. DLRLC
    • diferențiere A ajunge în același loc cu cineva, în urma unei înțelegeri. DLRLC
  • 3. tranzitiv Descoperi, găsi. DEX '09 DEX '98
    • 3.1. (De obicei în construcții negative) A da peste..., a avea parte de... DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Lăpușneanul nu întîlnise nici o împedicare în drumul său. NEGRUZZI, S. I 142. DLRLC
  • 4. tranzitiv reflexiv A (se) găsi, a (se) afla. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: afla găsi
    • format_quote În limba scrierilor lui Budai-Deleanu întâlnim multe regionalisme. DLRLC
    • format_quote De cînd colindă ținuturile acestea n-a întîlnit un astfel de entuziasm. SAHIA, N. 67. DLRLC
    • format_quote Dar nu s-a mai întîlnit cu postul de capuchehaia pe care-l uzurpase frate-său. GHICA, S. 369. DLRLC
  • 5. tranzitiv reflexiv reciproc A avea pe cineva drept adversar într-o competiție sportivă; a se lupta, a se confrunta cu cineva într-o competiție sportivă. DEX '98 DLRLC
    • format_quote Cele două campioane de ping-pong s-au întâlnit în sala sporturilor. DLRLC
    • format_quote Armatele dușmane s-au întîlnit în zori. ALECSANDRI, P. II 158. DLRLC
etimologie:
  • În + tâlni (învechit „a întâlni”, probabil din limba maghiară). DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.