3 intrări

44 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎMPREJUR adv. În (sau pe) locul înconjurător; în jur. ◊ Loc. adv. (De) jur-împrejur = din (sau în) toate părțile, în jur. ◊ Expr. (La) stânga-mprejur! comandă (militară) de întoarcere înapoi prin învârtire de 180° spre stânga. – În + pre + jur.

împrejur [At: VARLAAM, C. 109 / V: (înv) ~egiur[1], ~ul / E: în + pre + jur] 1-2 av (În sau) pe locul înconjurător. 3 av (Șîe) Stânga-m~ Comandă militară la care persoana căreia i se ordonă face o întoarcere de 180° spre stânga. 4 av (Șîe) A lua (pe cineva) ~ A-l zori cu vorba, cerându-i socoteală. 5-6 av (Îlav) (De) jur-~ (Din sau) în toate părțile. 7 av (D. plante; îe) A crește ~ A se face tufa. 8 av (Îe) A umbla pe-mprejur A umbla pe căi lăturalnice. 9 av (Îlav) Prin ~ Prin apropiere. 10 av (Îlav) De prin ~ Din apropiere. 11 av (Înv; îe) Roată ~ Peste tot spațiul înconjurător. 12 av (Înv) Aproximativ. 13 pp (Îf împrejurul) În jurul.... 14 pp (Îf împrejurul) Prin apropierea. 15 pp (îf ~ul) Din apropierea. 16 sn (Înv; mpl) Împrejurime. 17 sn (Înv; îc) ~-gură Gura hainei. 18 sn (Înv; îc) ~-piept Parte a hainei care înconjoară pieptul. 19 sn (Înv; îc) ~-stanție Circumstanță. 20 sn (Înv) Circumferință. 21 sn (Înv; îc) ~-stare împrejurare. 22 av Aproape.

  1. Varianta împregiur nu are cuvânt-titlu în acest dicționar. — Ladislau Strifler

ÎMPREJUR adv. În (sau pe) locul înconjurător; în jur. ◊ Loc. adv. (De) jur împrejur = din (sau în) toate părțile, în jur. ◊ Expr. (La) stânga-mprejur! comandă (militară) de întoarcere îndărăt prin învârtire de 180° spre stânga. – În + pre + jur.

ÎMPREJUR adv. În (sau pe) locul înconjurător, în jur. Șeful stației se opri, privind îngrijorat împrejur. C. PETRESCU, A. 305. Mare veselie se făcu în sat la nunta lor, și trăiesc în fericire pînă în ziua de azi. Cine nu crede, să facă bine să se uite împrejur și va vedea multe de aceste case. ISPIRESCU, L. 351. Împrejur gard nu era, ci numai niște lungi țerușe ascuțite. EMINESCU, N. 19. ◊ Loc. adv. (De) jur împrejur = din (sau în) toate părțile, în jur; roată. Ca niște uriași, culcați pe brînci, stau în neclintire, de jur împrejur, dealuri nesfîrșite. VLAHUȚĂ, O. A. 153. A deschis ochii privind de jur împrejur. CARAGIALE, O. III 81. Turcu-afară că ieșea Și-n pivniță se ducea, Iar Mărculeț rămînea Și prin casă se primbla Și jur împrejur căta, Și căta și prea căta. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 488. ◊ Expr. (La) stînga-mprejur, comandă la care o persoană sau un grup de persoane face, pe loc sau din mers, o întoarcere de 180° spre stînga. – Variantă: (în locuțiuni) prejur (TEODORESCU, P. P. 440) adv.

ÎMPREJUR adv. În spațiul din preajma cuiva sau a ceva; în (sau pe) locurile din jur; în jur. A se uita ~.(De) jur ~ din (sau în) toate părțile; în jur. [Sil. îm-pre-] /în + pre + jur

împrejur prep. 1. ocolind: a umbla împrejur; 2. pe lângă: împrejurul lui; 3. tăiat împrejur, circumcis. [V. jur].

ÎMPREJURA, împrejur, vb. I. Tranz. (Înv. și reg.) A ocoli de jur-împrejur, a cuprinde din toate părțile; a înconjura. ♦ (Reg.) A lega un obiect cu o sfoară etc. trecută împrejur; a încinge. – Lat. pop. inpergyrare sau din împrejur.

împrejura [At: PSALT. (1651) ap. JAHRESBER III, 176 / V: (înv) ~egiu~ / Pzi: împrejur / E: împrejur] 1 vt (Îrg) A cuprinde din toate părțile Si: a împrejmui, a înconjura, a ocoli. 2-3 vtr (Îvp) A (se) înveli de jur-împrejur. 4-5 vtr A (se) încinge la brâu cu ceva.

ÎMPREJURA, împrejur, vb. I. Tranz. (Înv.) A ocoli de jur împrejur, a cuprinde din toate părțile; a înconjura. ♦ (Reg.) A lega un obiect cu o sfoară etc. trecută împrejur; a încinge. – Lat. pop. inpergyrare sau din împrejur.

ÎMPREJURA, împrejur, vb. I. Tranz. (Învechit) A înconjura, a cuprinde din toate părțile; a ocoli de jur împrejur. Intrînd nunta acasă, împrejură masa de trei ori. SEVASTOS, N. 219. Cîmpii frumoase, împrejurate de munți verzi se întindeau mai mult decît putea prinde ochiul. RUSSO, O. 24. (Cu pronunțare regională) Bătrînul Socoleanu, doborît sub grindina laudelor... se lăsase pe un scaun, unde-l împrejiuraseră copiii, amețit, zăpăcit. NEGRUZZI, S. I 6. ♦ (Rar) A lega de jur împrejur, a încinge. Oșlobanul ia atunci lemnele... descinge brîul de pe lîngă sine și le împrejură. CREANGĂ, A. 83.

JUR1 s. n. Loc, spațiu care împrejmuiește pe cineva sau ceva; înconjur, împrejur, împrejurime. O casă albă ca laptele cu jurul geamurilor încondeiat în roșu și-n albastru. DELAVRANCEA, S. 3. Un hohot răsunător... făcu într-o clipă jurul rondului. ALECSANDRI, la TDRG. ◊ Loc. adv. În jur = în preajmă, alături; în cerc. Afară bat zorii, și iată, culorile-n jur se stîrnesc nencetat. CASSIAN, H. 21. Constatînd lipsa, mă uitam în jur, destul de indispus. SADOVEANU, A. L. 26. În jur stăteau bătrînii. COȘBUC, P. I 216. Prin jur = împrejur, pe aproape, în apropiere. Din jur = dimprejur, din preajmă, din apropiere. (Rar) De jur = în jur. Un chioșc... cu stîlpi și arabescuri De jur împodobit. ALECSANDRI, P. III 76. (De) jur împrejur sau (rar) jur prejur = din (sau în) toate părțile, în jur, în cerc. De jur împrejur erau numai cîmpii fertile. BOGZA, Ț. 9. [Castelul] era înveșmîntat jur împrejur cu iederă. REBREANU, R. I 79. De jur împrejur cădea zăpada albă-albă, moale ca puful. SANDU-ALDEA, U. P. 35. Ochii roată că-și făcea, Jur prejur că se uita. TEODORESCU, P. P. 440. ◊ Loc. prep. (Construit cu genitivul, cu un adjectiv posesiv sau, regional, în forma nearticulată, urmat de prep. «de») În jurul = a) împrejurul, în preajma. Să privesc puțin în juru-mi! EFTIMIU, Î. 124. Vai, ce-ntuneric s-a făcut deodată în jurul meu, – ce groaznică tăcere! IOSIF, P. 43. [Cătana] plîngea și se văieta de gemea lumea-n jur de el. RETEGANUL, P. III 20. Lucesc în juru-i ziduri ca tuciul lustruiți. EMINESCU, O. I 93; b) cu privire la, relativ la, despre. S-au dus discuții în jurul problemei dezarmărilor; c) (arătînd aproximația în timp) cam pe la..., aproximativ în... În jurul anului 1844, locuitorii din satele Gaila, Dimitria și Terpiu se răscoală împotriva proprietarilor. IST. R.P.R. 108. Prin jurul = de jur împrejurul, pe lîngă, în apropierea; (temporal) cam pe la. În zborul lui [vîntul] spulbera prin jurul săniei o ometiță ușoară ca o negură. SADOVEANU, P. S. 32. Din jurul = dimprejurul, din preajma, de lîngă. Cu vorbirea-i entuziastă și înflăcărată despre libertate, dragoste, jertfă și fericire, mișca pe toți cei din juru-i. SADOVEANU, E. 237. (De) jur împrejurul (sau, rar, jur prejur) (de...) = în jurul. Da, pace de jur împrejurul țării ca și înlăuntrul ei. DELAVRANCEA, A. 23. Jur împrejur de sine Vedea, ca-n ziua cea de-ntîi, Cum izvorau lumine. EMINESCU, O. I 176. Jur prejur de mese. TEODORESCU, P. P. 23.

A ÎMPREJURA împrejur tranz. 1) înv. A cuprinde din toate părțile; a încercui; a înconjura; a împrejmui; a împresura. 2) pop. A ocoli de jur împrejur. /Din împrejur

împrejurà v. 1. a înconjura; îl împrejuraseră copiii NEGR.; 2. a închide cu gard: a împrejurat locul. [Lat. PRAEGYRARE].

împrejuréz v. tr. Înconjor, împresor: a împrejura un loc cu gard, îl împrejurase copiiĭ, (fig.) greutățile.

prejúr s. n. uzitat numaĭ în loc. prepozițională în prejur, care se scrie de ordinar împrejur (pre și jur 1). În jur, pe lîngă partea exterioară și ocolind: mă uĭt în (saŭ pin) prejur, semăn florĭ în (saŭ pin) prejuru caseĭ, locu din prejuru caseĭ, copiiĭ fug în prejuru caseĭ. De jur în prejur, din toate părțile (se zice și numaĭ jur în prejur, ceĭa ce nu e maĭ bine). Arm. A te întoarce la stînga (orĭ dreapta) în prejur, a te întoarce cu fața drept în apoĭ. Stînga’n prejur! comandă militară de întoarcere drept în apoĭ și întrebuințată ironic și în vĭața civilă cu înțelesu de „ĭeșĭ, du-te, pașol, marș, pleacă imediat”: fă stînga’n prejur, orĭ mănîncĭ bătaĭe! – Vechĭ cu ac.: prejur dînsa, prejur cetate, în prejuru eĭ, în prejuru cetățiĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

împrejur adv.

împrejura (a ~) (înv., reg.) vb., ind. prez. 1 sg. împrejur, 3 împrejură; conj. prez. 1 sg. să împrejur, 3 să împrejure

jur împrejur (de ~) loc. adv.

împrejura (a ~) (înv., reg.) vb., ind. prez. 3 împrejură

jur-împrejur loc. adv.

împrejura vb., ind. prez. 1 sg. împrejur, 3 sg. și pl. împrejură

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ÎMPREJUR s. v. apropiere, împrejurime, jur, preajmă, vecinătate.

ÎMPREJUR adv. primprejur, (înv.) prejur. (Au ~ ape bogate în pește.)

împrejur s. v. APROPIERE. ÎMPREJURIME. JUR. PREAJMĂ. VECINĂTATE.

ÎMPREJUR adv. primprejur, (înv.) prejur. (Au ~ ape bogate în pește.)

ÎMPREJURA vb. v. împresura, încercui, încinge, înconjura, înfășura, învălui, ocoli, strânge.

MĂSURĂ ÎMPREJUR s. v. circumferință, perimetru.

împrejur-stare s. v. CAZ. CIRCUMSTANȚĂ. CONDIȚIE. CONJUNCTURĂ. IPOSTAZĂ. ÎMPREJURARE. POSTURĂ. POZIȚIE. SITUAȚIE. STARE.

împrejura vb. v. ÎMPRESURA. ÎNCERCUI. ÎNCINGE. ÎNCONJURA. ÎNVĂLUI. OCOLI.

măsură împrejur s. v. CIRCUMFERINȚĂ. PERIMETRU.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

împrejur adv. – În jur, în locul înconjurător. De la jur, prin intermediul unei forme înv. prejur, compusă cu prep. pre. Adăugarea pref. în- este modernă; prejur este forma curentă în sec. XVI-XVII. După DAR, împrejur, a rezultat din încrucișarea lui în jur cu pre jur. Uzuri speciale: a lua împrejur, a dojeni; a tăia împrejur, a circumcide. Cf. Moser 427. Der. împrejuraș (var. împrejurean), s. m. (înv., vecin); împrejurime, s. f. (locul dimprejur); prejur-gură, s. n. (înv., răscroială, tăietură), ca gr. περιστόμιον; împrejur-stare, s. f. (înv., circumstanță), ca lat. circumstantia; împrejura, vb. (a înconjura, a împrejmui; a încinge), der. normal, ca împreunăîmpreuna (după Densusianu, Hlr., 170; Pușcariu 791; Candrea-Dens., 926 și DAR, din lat. pop. pergyrāre); împrejurare, s. f. (circumstanță; înv., împrejur); desprejura, vb. (a descinde, a desprinde).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a face stânga-mprejur expr. 1. a se întoarce la 180°. 2. a-și schimba opinia / părerea / atitudinea etc.

a lua împrejur (pe cineva) expr. a ironiza (pe cineva), a-și bate joc (de cineva)

Intrare: împrejur
împrejur adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • împrejur
  • ‑mprejur
prejur adverb
adverb (I8)
  • prejur
deprejur
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: (de) jur împrejur
de jur împrejur locuțiune adverbială
compus
  • de jur împrejur
jur-împrejur locuțiune adverbială
compus
Surse flexiune: DOR
  • jur-împrejur
Intrare: împrejura
verb (VT2)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • împrejura
  • ‑mprejura
  • împrejurare
  • ‑mprejurare
  • împrejurat
  • ‑mprejurat
  • împrejuratu‑
  • ‑mprejuratu‑
  • împrejurând
  • ‑mprejurând
  • împrejurându‑
  • ‑mprejurându‑
singular plural
  • împrejură
  • ‑mprejură
  • împrejurați
  • ‑mprejurați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • împrejur
  • ‑mprejur
(să)
  • împrejur
  • ‑mprejur
  • împrejuram
  • ‑mprejuram
  • împrejurai
  • ‑mprejurai
  • împrejurasem
  • ‑mprejurasem
a II-a (tu)
  • împrejuri
  • ‑mprejuri
(să)
  • împrejuri
  • ‑mprejuri
  • împrejurai
  • ‑mprejurai
  • împrejurași
  • ‑mprejurași
  • împrejuraseși
  • ‑mprejuraseși
a III-a (el, ea)
  • împrejură
  • ‑mprejură
(să)
  • împrejure
  • ‑mprejure
  • împrejura
  • ‑mprejura
  • împrejură
  • ‑mprejură
  • împrejurase
  • ‑mprejurase
plural I (noi)
  • împrejurăm
  • ‑mprejurăm
(să)
  • împrejurăm
  • ‑mprejurăm
  • împrejuram
  • ‑mprejuram
  • împrejurarăm
  • ‑mprejurarăm
  • împrejuraserăm
  • ‑mprejuraserăm
  • împrejurasem
  • ‑mprejurasem
a II-a (voi)
  • împrejurați
  • ‑mprejurați
(să)
  • împrejurați
  • ‑mprejurați
  • împrejurați
  • ‑mprejurați
  • împrejurarăți
  • ‑mprejurarăți
  • împrejuraserăți
  • ‑mprejuraserăți
  • împrejuraseți
  • ‑mprejuraseți
a III-a (ei, ele)
  • împrejură
  • ‑mprejură
(să)
  • împrejure
  • ‑mprejure
  • împrejurau
  • ‑mprejurau
  • împrejura
  • ‑mprejura
  • împrejuraseră
  • ‑mprejuraseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

împrejuradverb

  • 1. În (sau pe) locul înconjurător; în jur. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Șeful stației se opri, privind îngrijorat împrejur. C. PETRESCU, A. 305. DLRLC
    • format_quote Mare veselie se făcu în sat la nunta lor, și trăiesc în fericire pînă în ziua de azi. Cine nu crede, să facă bine să se uite împrejur și va vedea multe de aceste case. ISPIRESCU, L. 351. DLRLC
    • format_quote Împrejur gard nu era, ci numai niște lungi țerușe ascuțite. EMINESCU, N. 19. DLRLC
    • chat_bubble (La) stânga-mprejur! comandă (militară) de întoarcere înapoi prin învârtire de 180° spre stânga. DEX '09 DLRLC
etimologie:
  • În + pre + jur DEX '98 DEX '09

de jur împrejur / jur-împrejurlocuțiune adverbială

  • 1. Din (sau în) toate părțile. DEX '09 DLRLC NODEX
    sinonime: roată
    • format_quote Ca niște uriași, culcați pe brînci, stau în neclintire, de jur împrejur, dealuri nesfîrșite. VLAHUȚĂ, O. A. 153. DLRLC
    • format_quote A deschis ochii privind de jur împrejur. CARAGIALE, O. III 81. DLRLC
    • format_quote Turcu-afară că ieșea Și-n pivniță se ducea, Iar Mărculeț rămînea Și prin casă se primbla Și jur împrejur căta, Și căta și prea căta. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 488. DLRLC
    • format_quote De jur împrejur erau numai cîmpii fertile. BOGZA, Ț. 9. DLRLC
    • format_quote [Castelul] era înveșmîntat jur împrejur cu iederă. REBREANU, R. I 79. DLRLC
    • format_quote De jur împrejur cădea zăpada albă-albă, moale ca puful. SANDU-ALDEA, U. P. 35. DLRLC
    • format_quote Ochii roată că-și făcea, Jur prejur că se uita. TEODORESCU, P. P. 440. DLRLC

împrejura, împrejurverb

  • 1. învechit regional A ocoli de jur-împrejur, a cuprinde din toate părțile. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: înconjura
    • format_quote Intrînd nunta acasă, împrejură masa de trei ori. SEVASTOS, N. 219. DLRLC
    • format_quote Cîmpii frumoase, împrejurate de munți verzi se întindeau mai mult decît putea prinde ochiul. RUSSO, O. 24. DLRLC
    • format_quote cu pronunțare regională Bătrînul Socoleanu, doborît sub grindina laudelor... se lăsase pe un scaun, unde-l împrejiuraseră copiii, amețit, zăpăcit. NEGRUZZI, S. I 6. DLRLC
    • 1.1. regional A lega un obiect cu o sfoară etc. trecută împrejur. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: încinge
      • format_quote Oșlobanul ia atunci lemnele... descinge brîul de pe lîngă sine și le împrejură. CREANGĂ, A. 83. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.