2 intrări

34 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BINECUVÂNTARE, binecuvântări, s. f. Acțiunea, formula sau gestul de a binecuvânta; benedicțiune, blagoslovire, blagoslovenie. ◊ Expr. A (sau a-și) da binecuvântarea = a fi de acord (cu ceva); a aproba. – V. binecuvânta.

BINECUVÂNTARE, binecuvântări, s. f. Acțiunea, formula sau gestul de a binecuvânta; benedicțiune, blagoslovire, blagoslovenie. ◊ Expr. A (sau a-și) da binecuvântarea = a fi de acord (cu ceva); a aproba. – V. binecuvânta.

binecuvântare sf [At: DRĂGHICI, R. 89 / 10-11 / Pl: ~tări / E: binecuvânta] 1 (D. Dumnezeu) Revărsare a grației divine Si: (liv) benedicțiune, binecuvântat1 (1), blagoslovire, blagoslovenie, (înv) urâciune. 2 (Ccr) Cuvintele cu care se binecuvântează Si: binecuvântat1 (2). 3 Urare de prosperitate și fericire, cu invocarea numelui lui Dumnezeu Si: binecuvântat1 (3). 4 Slăvire (în semn de recunoștință) Si: binecuvântat1 (4), fericire, lăudare, preamărire. 5 (Îe) A (sau a-și) da ~ A încuviința.

binecuvântare f. fapta de a binecuvânta și rezultatul ei.

BINECUVÂNTA, binecuvântez, vb. I. Tranz. 1. (Despre Dumnezeu) A revărsa grația divină; a blagoslovi. ♦ (Despre preoți) A rosti o anumită formulă rituală, însoțită de un gest, menită a atrage protecția divină asupra unei persoane sau a unui lucru; a blagoslovi. ♦ P. anal. A dori prosperitate și fericire cuiva (invocând adesea numele lui Dumnezeu). 2. A lăuda, a slăvi pe Dumnezeu. ♦ P. anal. A lăuda, a preamări pe cineva în semn de recunoștință. [Prez. ind. și: (rar) binecuvânt] – Bine + cuvânta (după sl. blagosloviti).

binecuvânta vt [At: BIBLIA (1688) pr 8/19 / V: (reg) bire- / Pzi: ~tez, (rar) -vânt / E: bine + cuvânta] 1 (D. Dumnezeu) A revărsa grația divină Si: a blagoslovi. 2 (D. preoți) A invoca harul divinității asupra cuiva sau a ceva Si: a blagoslovi, (îvr) a bine-grăi. 3 (Pan) A dori prosperitate și fericire cuiva (invocând pe Dumnezeu). 4 A slăvi pe Dumnezeu. 5 (Pan) A slăvi (în semn de recunoștință) Si: a ferici, a lăuda, a preamări.

birecuvânta vt vz binecuvânta

binecuvinta vb. I. v. binecuvînta.

binecuvînta vb. I. tr. 1 (despre Dumnezeu) A revărsa grația divină; a blagoslovi. ♦ (despre preoți) A invoca harul divinității asupra unui lucru sau asupra oamenilor; a blagoslovi. ◊ Ext. Binecuvintează-mă, tată, și rămîi sănătos! (CR.). ♦ Analog. A dori prosperitate și fericire cuiva (invocînd adesea numele lui Dumnezeu). 2 A lăuda, a slăvi pe Dumnezeu. ♦ Analog. A lăuda, a preamări pe cineva în semn de recunoștință. ◊ Ext .Binecuvînta ziua în care a cunoscut-o. • prez.ind. -ez, (înv.) binecuvînt. și (înv.) binecuvinta vb. I. /bine + cuvînta, după slav. благословнтн, lat. benedicere.

binecuvîntare s.f. 1 (relig.) Acțiune sacră pe care o îndeplinește un rabin, preot sau imam pentru a atrage grația divină asupra cuiva sau a ceva. ◊ Binecuvîntare apostolică v. apostolic. ♦ Revărsare a grației divine; blagoslovire. ◊ Fig. Ploaia asta a fost o binecuvîntare. ♦ Concr. Cuvintele cu care se binecuvîntează. ♦ (la pl.) Grupare de imne care proslăvesc Învierea Domnului sau invocă mila divină la moartea unui creștin. 2 Urare de prosperitate și fericire, cu invocarea numelui lui Dumnezeu. 3 Slăvire în semn de recunoștință; preamărire. 4 Expr. Cu (sau sub) binecuvîntarea cuiva = cu consimțămîntul, învoirea cuiva. Lui Lăpușneanu Vodă i-a dat pocal de otravă chiar doamna sa, sub binecuvîntarea părintelui mitropolit Teofan (SADOV.). A(-și) da binecuvîntarea = a fi de acord (cu ceva); a aproba. • pl. – ări. /v. binecuvînta.

BINECUVÎNTA (-tez) vb. tr. 1 A invoca favoarea, ocrotirea cerească asupra cuiva 2 A face să sporească (averea, norocul cuiva), a da ajutorul ceresc 3 A slăvi, a preamări: să binecuvîntăm pe Domnul [trad. din vsl. blagosloviti].

BINECUVÎNTARE sf. 1 Faptul de a binecuvînta; proverb: ~a părinților întărește casele fiilor 2 Favoarea, ocrotirea cerească.

BINECUVÎNTAT adj. p. BINECUVÎNTA.

BINECUVÂNTA, binecuvântez, vb. I. Tranz. 1. (Despre Dumnezeu) A revărsa grația divină; a blagoslovi. ♦ (Despre preoți) A revărsa harul divinității asupra unui lucru sau asupra oamenilor; a blagoslovi. ♦ P. anal. A dori prosperitate și fericire cuiva (invocând adesea numele lui Dumnezeu). 2. A lăuda, a slăvi pe Dumnezeu. ♦ P. anal. A lăuda, a preamări pe cineva în semn de recunoștință. [Prez. ind. și: (rar) binecuvânt] – Bine + cuvânta (după sl. blagosloviti).

BINECUVÎNTARE, binecuvîntări, s. f. Acțiunea de a binecuvînta; formula sau cuvintele rostite, ori gestul pe care îl face preotul cînd binecuvîntează. Îngenunchind amîndoi dinaintea Împăratului-Verde, își jură credință unul altuia, primind binecuvîntare de la dînsul. CREANGĂ, P. 297. Mă întovărășiră de binecuvîntări pînă ce mă perdură din ochi. NEGRUZZI, S. I 300. ◊ Expr. A(-și) da binecuvîntarea = a aproba, a încuviința, a fi de acord (cu ceva). Sub binecuvîntarea cuiva = cu aprobarea, încuviințarea, consimțămîntul, învoirea cuiva. Lui Lăpușneanu-vodă i-a dat pocal de otravă chiar doamna sa, sub binecuvîntarea părintelui mitropolit Teofan. SADOVEANU, N. F. 50.

BUNECUVÎNTA, binecuvîntez, vb. I. Tranz. 1. (În ritualul bisericesc sau ca obicei familiar, sub influența religiei) A rosti o anumită formulă rituală pentru a atrage asupra cuiva ajutorul divinității. Binecuvîntează-mă, tată, și rămîi sănătos! CREANGĂ, P. 274. ♦ (Cu privire la obiecte de care se servesc oamenii) A sfinți, a blagoslovi printr-o formulă rituală, pentru a fi de folos sau a prii oamenilor. Popa Tonea se așază în capul mesei, binecuvîntează mîncarea. GALACTION, O. I 180. 2. (Subiectul este divinitatea) A revărsa asupra cuiva belșug, mulțumire, satisfacție. Dumnezeu m-au binecuvîntat cu o mulțime de copii. SBIERA, P. 188. 3. A lăuda, a preamări pe cineva sau ceva care îți dă satisfacție, te mulțumește. Loc bun, vericule! spuse la întîia țuică pe care o bău... După altă țuică se porni iar să binecuvînteze locul unde slujea. PAS, L. I 91. – Prez. ind. și: binecuvînt.

BINECUVÎNTA, binecuvîntez, vb. I. Tranz. 1. (În ritualul bisericesc sau ca obicei familiar, sub influența religiei) A rosti o anumită formulă rituală, pentru a atrage asupra unei persoane ajutorul divinității sau pentru ca un lucru să aducă folos. 2. (Despre divinitate) A revărsa asupra cuiva belșug, fericire. 3. A lăuda, a preamări pe cineva sau ceva. [Prez. ind. și: binecuvînt] – Din bine1 + cuvînta (după v. sl. blagosloviti).

BINECUVÎNTARE, binecuvîntări, s. f. Acțiunea de a binecuvînta; formula rostită sau gestul făcut de preot cînd binecuvîntează. ◊ Expr. A (sau a-și) da binecuvîntarea = a fi de acord (cu ceva); a aproba.

A BINECUVÂNTA ~ez tranz. 1) A face să se bucure de fericire, revărsând harul divin; a blagoslovi. 2) (despre preoți) A ajuta să beneficieze de harul divinității prin invocare; a blagoslovi. 3) fig. A susține, exprimându-și acordul; a aproba; a încuviința; a consimți. /bine + a cuvânta

binecuvântà v. 1. a chema favorurile cerești asupra cuiva; 2. a dărui cu toate bunătățile; 3. a lăuda, a glorifica: binecuvântați pe Domnul! [Traducere după slav. blagoslovi].

binecuvîntáre f. Acțiunea de a binecuvînta, benedicțiune.

binecuvîntéz v. tr. Invoc favoarea lui Dumnezeŭ asupra cuĭva: a binecuvînta armata. Glorific, laud: binecuvîntați pe Domnu! Recompensez, dăruĭesc cuĭva toate bunătățile: Dumnezeŭ îĭ binecuvîntează pe ceĭ harnicĭ. – Și -vintez -ezĭ, -ează, să -vintez, -ezĭ, -eze (cînd în silaba următoare e un e saŭ ea).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

binecuvântare s. f., g.-d. art. binecuvântării; pl. binecuvântări

binecuvântare s. f., g.-d. art. binecuvântării; pl. binecuvântări

binecuvântare s. f. → cuvântare

binecuvânta (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. binecuvântez, 3 binecuvântea; conj. prez. 1 sg. să binecuvântez, 3 să binecuvânteze

binecuvânta (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. binecuvântez, 2 sg. binecuvântezi, 3 binecuvântea

binecuvânta vb., ind. prez. 1 sg. binecuvântez, 2 sg. binecuvântezi, 3 sg. și pl. binecuvântea

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BINECUVÂNTARE s. 1. (BIS.) blagoslovire, (livr.) benedicțiune, (pop.) blagoslovenie, (înv.) urăciune. 2. v. preamărire.

BINECUVÂNTA vb. 1. (BIS.) a blagoslovi, (înv.) a ura. (I-a ~ pe credincioși.) 2. v. preamări.

BINECUVÎNTA vb. 1. (BIS.) a blagoslovi, (înv.) a ura. (I-a ~ pe credincioși.) 2. a glorifica, a lăuda, a mări, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, (rar) a ferici. (Să ~ ziua de față.)

BINECUVÎNTARE s. 1. (BIS.) blagoslovire, (livr.) benedicțiune, (pop.) blagoslovenie, (înv.) urăciune. (~ credincioșilor de către preot.) 2. glorificare, laudă, mărire, preamărire, preaslăvire, proslăvire, slavă, slăvire. (Au adus ~ salvatorului lor.)

A binecuvânta ≠ a afurisi, a blestema

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

binecuvînta (binecuvîntez, binecuvîntat), vb. – A blagoslovi. De la bine și cuvînta, compuși ca în gr. εὐλογείν, sl. blagosloviti, cf. lat. benedicere. În limbajul ecleziastic continuă să fie limpede compunerea; fapt pentru care se pot separa elementele sale, ca în fraza liturgică bine este cuvîntat cel ce vine întru numele Domnului.Der. binecuvîntare, s. f. (acțiunea, formula sau gestul de a binecuvînta); binecuvîntător, adj. (care binecuvîntează).

Intrare: binecuvântare
binecuvântare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • binecuvântare
  • binecuvântarea
plural
  • binecuvântări
  • binecuvântările
genitiv-dativ singular
  • binecuvântări
  • binecuvântării
plural
  • binecuvântări
  • binecuvântărilor
vocativ singular
plural
Intrare: binecuvânta
binecuvânta1 (1 -ântez) verb grupa I conjugarea a II-a tranzitiv
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • binecuvânta
  • binecuvântare
  • binecuvântat
  • binecuvântatu‑
  • binecuvântând
  • binecuvântându‑
singular plural
  • binecuvântea
  • binecuvântați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • binecuvântez
(să)
  • binecuvântez
  • binecuvântam
  • binecuvântai
  • binecuvântasem
a II-a (tu)
  • binecuvântezi
(să)
  • binecuvântezi
  • binecuvântai
  • binecuvântași
  • binecuvântaseși
a III-a (el, ea)
  • binecuvântea
(să)
  • binecuvânteze
  • binecuvânta
  • binecuvântă
  • binecuvântase
plural I (noi)
  • binecuvântăm
(să)
  • binecuvântăm
  • binecuvântam
  • binecuvântarăm
  • binecuvântaserăm
  • binecuvântasem
a II-a (voi)
  • binecuvântați
(să)
  • binecuvântați
  • binecuvântați
  • binecuvântarăți
  • binecuvântaserăți
  • binecuvântaseți
a III-a (ei, ele)
  • binecuvântea
(să)
  • binecuvânteze
  • binecuvântau
  • binecuvânta
  • binecuvântaseră
binecuvânta2 (1 -ânt) verb grupa I conjugarea I tranzitiv
verb (VT3)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • binecuvânta
  • binecuvântare
  • binecuvântat
  • binecuvântatu‑
  • binecuvântând
  • binecuvântându‑
singular plural
  • binecuvântă
  • binecuvântați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • binecuvânt
(să)
  • binecuvânt
  • binecuvântam
  • binecuvântai
  • binecuvântasem
a II-a (tu)
  • binecuvânți
(să)
  • binecuvânți
  • binecuvântai
  • binecuvântași
  • binecuvântaseși
a III-a (el, ea)
  • binecuvântă
(să)
  • binecuvânte
  • binecuvânta
  • binecuvântă
  • binecuvântase
plural I (noi)
  • binecuvântăm
(să)
  • binecuvântăm
  • binecuvântam
  • binecuvântarăm
  • binecuvântaserăm
  • binecuvântasem
a II-a (voi)
  • binecuvântați
(să)
  • binecuvântați
  • binecuvântați
  • binecuvântarăți
  • binecuvântaserăți
  • binecuvântaseți
a III-a (ei, ele)
  • binecuvântă
(să)
  • binecuvânte
  • binecuvântau
  • binecuvânta
  • binecuvântaseră
birecuvânta
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
binecuvânta3 (1 -intez) verb grupa I conjugarea a II-a tranzitiv
verb (VT207)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • binecuvânta
  • binecuvântare
  • binecuvântat
  • binecuvântatu‑
  • binecuvântând
  • binecuvântându‑
singular plural
  • binecuvintea
  • binecuvântați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • binecuvintez
(să)
  • binecuvintez
  • binecuvântam
  • binecuvântai
  • binecuvântasem
a II-a (tu)
  • binecuvintezi
(să)
  • binecuvintezi
  • binecuvântai
  • binecuvântași
  • binecuvântaseși
a III-a (el, ea)
  • binecuvintea
(să)
  • binecuvinteze
  • binecuvânta
  • binecuvântă
  • binecuvântase
plural I (noi)
  • binecuvântăm
(să)
  • binecuvântăm
  • binecuvântam
  • binecuvântarăm
  • binecuvântaserăm
  • binecuvântasem
a II-a (voi)
  • binecuvântați
(să)
  • binecuvântați
  • binecuvântați
  • binecuvântarăți
  • binecuvântaserăți
  • binecuvântaseți
a III-a (ei, ele)
  • binecuvintea
(să)
  • binecuvinteze
  • binecuvântau
  • binecuvânta
  • binecuvântaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

binecuvântare, binecuvântărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea, formula sau gestul de a binecuvânta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Îngenunchind amîndoi dinaintea Împăratului-Verde, își jură credință unul altuia, primind binecuvîntare de la dînsul. CREANGĂ, P. 297. DLRLC
    • format_quote Mă întovărășiră de binecuvîntări pînă ce mă perdură din ochi. NEGRUZZI, S. I 300. DLRLC
    • chat_bubble A (sau a-și) da binecuvântarea = a fi de acord (cu ceva). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble Sub binecuvântarea cuiva = cu aprobarea, încuviințarea, consimțământul, învoirea cuiva. DLRLC
      • format_quote Lui Lăpușneanu-vodă i-a dat pocal de otravă chiar doamna sa, sub binecuvîntarea părintelui mitropolit Teofan. SADOVEANU, N. F. 50. DLRLC
etimologie:
  • vezi binecuvânta DEX '98 DEX '09

binecuvânta, binecuvântezverb

  • 1. (Despre Dumnezeu) A revărsa grația divină. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: blagoslovi
    • format_quote Dumnezeu m-au binecuvîntat cu o mulțime de copii. SBIERA, P. 188. DLRLC
    • 1.1. (Despre preoți) A rosti o anumită formulă rituală, însoțită de un gest, menită a atrage protecția divină asupra unei persoane sau a unui lucru. DEX '09 DLRLC
      sinonime: blagoslovi
      • format_quote Binecuvîntează-mă, tată, și rămîi sănătos! CREANGĂ, P. 274. DLRLC
      • 1.1.1. (Cu privire la obiecte de care se servesc oamenii) A sfinți, a blagoslovi printr-o formulă rituală, pentru a fi de folos sau a prii oamenilor. DLRLC
        • format_quote Popa Tonea se așază în capul mesei, binecuvîntează mîncarea. GALACTION, O. I 180. DLRLC
    • 1.2. prin analogie A dori prosperitate și fericire cuiva (invocând adesea numele lui Dumnezeu). DEX '09 DEX '98
  • 2. A lăuda, a slăvi pe Dumnezeu. DEX '09 DEX '98
    • 2.1. prin analogie A lăuda, a preamări pe cineva în semn de recunoștință. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Loc bun, vericule! spuse la întîia țuică pe care o bău... După altă țuică se porni iar să binecuvînteze locul unde slujea. PAS, L. I 91. DLRLC
  • 3. figurat A susține, exprimându-și acordul. NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.