19 definiții pentru avalanșă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AVALANȘĂ, avalanșe, s. f. Masă de zăpadă care se desprinde de pe coasta unui munte și se rostogolește la vale (antrenând zăpada, pietrele, copacii etc. întâlniți în cale); lavină. ♦ Fig. (Cu determinări) Cantitate mare (de...), năvală (de...). Avalanșă verbală. – Din fr. avalanche.

avalanșă sf [At: ALECSANDRI, P. III, 135 / Pl: ~e / E: fr avalanche] 1 Masă mare de zăpadă, de pietre etc. desprinsă de pe un povârniș muntos și care se rostogolește la vale, antrenând alte materiale. 2 (Fig) Cantitate mare de apă. 3 (Fig) Cantitate mare de obiecte. 4 (Fig; îe) ~ verbală Debit verbal mare.

*AVALANȘĂ (pl. -șe) sf. Grămadă mare de zăpadă ce se desface din vîrful munților și se rostogolește, tărînd și sfărîmînd tot ce întîlnește în cale (🖼 275) [fr.].

AVALANȘĂ, avalanșe, s. f. Masă de zăpadă care se desprinde de pe coasta unui munte și se rostogolește la vale (ducând cu sine și pietrele, copacii etc. întâlniți în cale); lavină. ♦ Fig. (Cu determinări) Cantitate mare (de...), năvală (de...). Avalanșă verbală. – Din fr. avalanche.

AVALANȘĂ, avalanșe, s. f. 1. Masă de zăpadă care se desprinde de pe coasta unui munte și se rostogolește la vale (producînd adesea pagube). (Poetic) Și cerul, avalanșă de omăt; Se surpă peste lumea-ntunecată. BENIUC, V. 39. 2. Fig. (Urmat de determinări) Cantitate uriașă și năvalnică. Emoția lui Baloleanu se manifesta printr-o irezistibilă avalanșă verbală. REBREANU, R. II 214.

AVALANȘĂ, avalanșe, s. f. Masă de zăpadă care se desprinde de pe coasta unui munte și se rostogolește la vale. ♦ Fig. (Cu determinări) Cantitate uriașă și năvalnică. Se manifesta printr-o irezistibilă avalanșă verbală (REBREANU). – Fr. avalanche.

AVALANȘĂ s. f. 1. masă de zăpadă, de pietre etc. desprinsă de pe un povârniș de munte și care se rostogolește către vale. 2. (fig.) mulțime; cantitate mare, potop. (< fr. avalanche)

AVALANȘĂ ~e f. 1) Masă de zăpadă care se rostogolește de pe un munte, ducând cu sine tot ce se întâlnește în cale; lavină. 2) fig. Cantitate mare (de ceva). ~ de cuvinte. [G.-D. avalanșei] /<fr. avalanche

avalanșă f. grămadă de zăpadă întărită ce se rostogolește depe munte în vale: formând o avalanșă de cataracte mii AL.

*avalánșă f., pl. e (fr. avalanche, pv. avalanco, it. valanga, lomb. piem. lavanka. Lbk. 4807). Zăpadă care se prăbușește din munțĭ și care poate cauza nenorocirĭ. – Se zice și lavină, f., pl. e (it. lavina, lat. labina). V. vîjoĭ și pornitură.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

avalanșă s. f., art. avalanșa, g.-d. art. avalanșei; pl. avalanșe

avalanșă s. f., art. avalanșa, g.-d. art. avalanșei; pl. avalanșe

avalanșă s. f., g.-d. art. avalanșei; pl. avalanșe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

AVALANȘĂ s. (GEOGR.) (livr.) lavină. (~ se deplasează pe pantele munților.)

AVALANȘĂ s. (GEOGR.) (livr.) lavină. (~ se deplasează pe pantele munților.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

avalanșă arzătoare, (engl.= hot avalanche) material eterogen, solid și incandescent, care debordează peste marginea craterului, ca urmare a exploziei determinate de acumularea gazelor fierbinți pe coșul vulcanic, închis temporar de un dop de lavă vâscoasă. În aceste condiții, fragmente mari, de ordinul metrilor, împreună cu cenușa sunt antrenate de gaze pe panta vulcanului sub forma unei a. fierbinți, cu acțiune mecanică și termică puternică. Viteza de înaintare a a. poate ajunge la 100 km/oră. Când materialul antrenat pe flancuri are caracter cineritic și rezultă din pulverizarea lavei se formează „nori arzători” sau „curgeri cineritice” din a căror consolidare rezultă → ignimbritele. Asemenea manifestări sunt specifice vulcanilor de tip peleean (ins. Martinica).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

AVALÁNȘĂ (< fr.) s. f. Masă de zăpadă care se deplasează pe pantele munților cu înclinare mai mare de 20°, antrenînd în mișcare zăpada, pietrele și copacii întîlniți în cale; lavină. 2. (GEOL.) A. arzătoare = asociație de material fragmentar solid și de gaze, produsă în cadrul exploziei vulcanice, care coboară pantele conului vulcanic. Materialul fragmentar poate proveni exclusiv din magma eliberată în cursul erupției sau prin distrugerea unor formațiuni preexistente.

Intrare: avalanșă
avalanșă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • avalanșă
  • avalanșa
plural
  • avalanșe
  • avalanșele
genitiv-dativ singular
  • avalanșe
  • avalanșei
plural
  • avalanșe
  • avalanșelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

avalanșă, avalanșesubstantiv feminin

  • 1. Masă de zăpadă care se desprinde de pe coasta unui munte și se rostogolește la vale (antrenând zăpada, pietrele, copacii etc. întâlniți în cale). DEX '09 DLRLC MDN '00
    sinonime: lavină
    • format_quote poetic Și cerul, avalanșă de omăt, Se surpă peste lumea-ntunecată. BENIUC, V. 39. DLRLC
    • 1.1. figurat (Cu determinări) Cantitate mare (de...), năvală (de...). DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
      • format_quote Emoția lui Baloleanu se manifesta printr-o irezistibilă avalanșă verbală. REBREANU, R. II 214. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.