12 definiții pentru automulțumire

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AUTOMULȚUMIRE s. f. Satisfacție de sine (nu întotdeauna justificată) la care ajunge cineva, adesea fără a aștepta aprecierile celorlalți; autoîncântare. [Pr.: a-u-] – Auto1- + mulțumire.

AUTOMULȚUMIRE s. f. Satisfacție de sine (nu întotdeauna justificată) la care ajunge cineva, adesea fără a aștepta aprecierile celorlalți; autoîncântare. [Pr.: a-u-] – Auto1- + mulțumire.

automulțumire sf [At: DA ms / P: a-u~ / Pl: ~ri / E: auto1- + mulțumire] Mulțumire de sine în urma unor succese, care duce la suficiență, stagnare, regres, lipsă de vigilență Si: autoîncântare.

AUTOMULȚUMIRE s. f. Mulțumire de sine însuși în urma unor succese, reale sau aparente, care duce de cele mai multe ori la lipsă de vigilență, de atitudine autocritică, la stagnare și regres; autoîncîntare.

AUTOMULȚUMIRE s. f. Mulțumire de sine însuși în urma unor succese (reale sau aparente), care duce la lipsă de vigilență, de atitudine autocritică, la stagnare și regres. – Din auto1- + mulțumire.

AUTOMULȚUMIRE s.f. Mulțumire de sine însuși în urma unor succese, care duce la suficiență, la stagnare, la regres și la lipsă de vigilență; autoîncîntare. [< auto1- + mulțumire].

AUTOMULȚUMIRE s. f. mulțumire de sine, în urma unor succese, care duce la suficiență, stagnare; autoîncântare. (< auto1- + mulțumire)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

automulțumire (desp. a-u-) s. f., g.-d. art. automulțumirii

automulțumire (a-u-) s. f., g.-d. art. automulțumirii

automulțumire s. f. (sil. a-u-), g.-d. art. automulțumirii

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

AUTOMULȚUMIRE s. autoîncântare. (Sentiment de ~.)

AUTOMULȚUMIRE s. autoîncîntare. (Sentiment de ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

AUTOMULȚUMIRE. Subst. Automulțumire, mulțumire de sine, autoliniștire, autoamăgire. Amăgire, iluzie. Încîntare, autoîncîntare, narcisism; amor propriu, orgoliu, suficiență (rar), vanitate; îngîmfare, infatuare, ifos, înfumurare; trufie, trufă (înv.), trufâșie (înv.), superbie (rar), semeție, aroganță, ocoșie (reg.), fudulie, fală, fâloșenie, făloșie (reg.), lăudăroșenie, lăudăroșie (rar), împăunare, fanfaronadă. Supraapreciere, supraestimare, prezumție. Narcis; fanfaron. Înfumurat, trufaș, arogant. Adj. Mulțumit de sine, încîntat de sine. Orgolios, plin de orgoliu, vanitos; îngîmfat, înfumurat, suficient, încrezut, infatuat, superb (rar), trufaș, împăunat, arogant, semeț, mîndru, ocoș (reg.), fudul, fălos (pop.), lăudăros, lăudăcios (rar). Narcisic (livr.), narcisiac (livr.), narcisist (livr.). Vb. A fi mulțumit de sine, a fi încîntat de sine, a fi plin de sine, a fi încrezut, a se culca pe o ureche, a se culca pe lauri; a se îngîmfa, a se înfumura, a se infatua, a se crede cel mai grozav, a se crede (a se socoti) buricul pămîntului, a nu se da pe cineva; a se lăuda, a se fuduli, a se împăuna, a se furlandisi (fam.), a se semeți, a se făli (peior.), a se mîndri, a se făloși (reg.), a-și face reclamă, a-și lăuda marfa, a-și da importanță (ifose), a-și da (a-și lua) aere, a se îngîmfa. V. afectare, exagerare, îngîmfare, ostentație.

Intrare: automulțumire
automulțumire substantiv feminin
  • silabație: a-u- info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • automulțumire
  • automulțumirea
plural
  • automulțumiri
  • automulțumirile
genitiv-dativ singular
  • automulțumiri
  • automulțumirii
plural
  • automulțumiri
  • automulțumirilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

automulțumire, automulțumirisubstantiv feminin

  • 1. Satisfacție de sine (nu întotdeauna justificată) la care ajunge cineva, adesea fără a aștepta aprecierile celorlalți. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
  • Auto- + mulțumire DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.