11 definiții pentru pietà

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PIETÀ, pietà, s. f. Temă iconografică din repertoriul catolic, inspirată de patimile lui Isus Hristos, ilustrând tema plângerii lui, care o reprezintă pe Maica Domnului ținându-și fiul mort pe genunchi sau în brațe. [Pr.: pie-] – Din fr., it. pietà.

pieta sns [At: DN3 / P: pi-e~ / E: it pietà] Reprezentare, specific catolică, în artele plastice, a Fecioarei, cu trupul lui Iisus adult, după răstignire, pe genunchi sau în brațe.

PIETA s. f. Pictură sau sculptură care o reprezintă pe Madona ținându-și fiul mort pe genunchi sau în brațe. [Pr.: pi-e-] – Din fr., it. pietà.

PIETA s.n. Reprezentare în artele plastice a Madonei, cu Iisus mort pe genunchi sau în brațe. [Pron. pi-e-ta. / < it. pietá].

PIETA s. n. statuie, tablou repezentând pe Madona cu Isus mort, coborât de pe cruce. (< it. pietà)

PIETA f. invar. Pictură sau sculptură care o reprezintă pe Madona ce-și ține fiul mort pe genunchi sau în brațe. [Sil. pi-e-] /<fr., it. pietá

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pietà (it.) (desp. pie-) s. f., pl. pietà

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Pietà, temă iconografică reprezentând pe Maria cu Iisus mort pe genunchi, singur sau împreună cu sf. Ioan, caracteristică artei medievale catolice; p. ext. „Plângerea lui Iisus”. Cea mai celebră Pietà aparține lui Michelangelo și se află în catedrala Sf. Petru din Roma.

PIETÁ (cuv. it.) s. f. Termen preluat și adaptat de creștinism din Antichitatea romană, incluzând în cultul divin și pe acela al milei, al iubirii. În repertoriul catolic a reprezentat o importantă temă iconografică, inspirată din patimile lui Iisus Hristos, ilustrând tema plângerii lui. De obicei, scenele (statuie sau tablou) o reprezintă pe Maica Domnului (singură sau însoțită de alte personaje) ținându-l în brațe pe Iisus mort, coborât de pe cruce. Motiv foarte frecvent în Evul Mediu și Renaștere a constituit tema multor capodopere, din care, dincolo de sentimentul religios, răzbate sentimentul etern uman al mamei îndurerate. Tema apare pentru prima oară în Germania, la începutul sec. 14; cea mai cunoscută „Pietà” este creația lui Michelangelo de la Catedrala Sf. Petru din Roma (1499).

Intrare: pietà
  • silabație: pie-tà info
substantiv feminin (F999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pietà
plural
  • pietà
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pietà, pietàsubstantiv feminin invariabil

  • 1. Temă iconografică din repertoriul catolic, inspirată de patimile lui Isus Cristos, ilustrând tema plângerii lui, care o reprezintă pe Maica Domnului ținându-și fiul mort pe genunchi sau în brațe. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.