13 definiții pentru livrea

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIVREA, livrele, s. f. Uniformă (împodobită cu galoane și fireturi) purtată de personalul de serviciu din marile hoteluri, din restaurante sau din unele case particulare. – Din fr. livrée.

LIVREA, livrele, s. f. Uniformă (împodobită cu galoane și fireturi) purtată de personalul de serviciu din marile hoteluri, din restaurante sau din unele case particulare. – Din fr. livrée.

livrea sf [At: HELIADE, L. B. III, 46/9 / V: (îvr) ~reie / Pl: ~ele, (îvr) ~ei / E: fr livrée, ger Livree] Uniformă împodobită cu galoane și fireturi, purtată de personalul de serviciu din marile hoteluri, din restaurante, din cluburi etc.

LIVREA, livrele, s. f. Haină de uniformă, împodobită de obicei cu galoane și fireturi, purtată în trecut de lacheii, portarii, ușierii, vizitiii etc. autorităților sau ai bogătașilor și demnitarilor. Trecu un echipaj demodat... cu valet în livrea și cu o doamnă bătrînă în costum anacronic. C. PETRESCU, C. V. 76. Cîțiva birjari rătăciți strîngeau burdufurile de la trăsuri, cu colțurile livrelei lor muscălești prinse în brîu. D. ZAMFIRESCU, R. 36. Iașul cu cinci zile mai înainte strălucitor de trăsuri, livrele, toalete, uniforme aurite... acum se zbuciuma. RUSSO, S. 29.

LIVREA s.f. Uniformă cu galoane și fireturi, purtată de lachei, de ușieri etc. [< fr. livrée].

LIVREA s. f. uniformă cu galoane și fireturi, purtată de personalul de serviciu din marile hoteluri și restaurante și din unele case particulare. (< fr. livrée)

LIVREA livrele f. înv. Uniformă (împodobită cu galoane și fireturi) purtată de ușieri, ospătari și lachei. [Art. livreaua; G.-D. livrelei; Sil. li-vrea] /<fr. livrée

livreà f. 1. haină particulară, în genere galonată, ce poartă servitorii unei case mari; 2. fig. semne exterioare și caracteristice: a purta livreaua mizeriei (= fr. livrée).

livreá f., pl. ele (fr. livrée, d. livrer, a preda, lat. liberare, a libera). Odinioară, în Francia, îmbrăcămintea pe care regiĭ și senioriĭ o procuraŭ oamenilor din suita lor și din care se derivă uniformele militare de astăzĭ. Astăzĭ, uniformă de lacheŭ orĭ de aprod.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

livrea (desp. li-vrea) s. f., art. livreaua, g.-d. art. livrelei; pl. livrele

livrea (li-vrea) s. f., art. livreaua, g.-d. art. livrelei; pl. livrele, art. livrelele

livrea s. f. (sil. -vrea), art. livreaua, g.-d. art. livrelei; pl. livrele

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

livrea (livrele), s. f. – Haină cu fireturi. Fr. livrée.

Intrare: livrea
  • silabație: li-vrea info
substantiv feminin (F151)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • livrea
  • livreaua
plural
  • livrele
  • livrelele
genitiv-dativ singular
  • livrele
  • livrelei
plural
  • livrele
  • livrelelor
vocativ singular
plural
livreie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

livrea, livrelesubstantiv feminin

  • 1. Uniformă (împodobită cu galoane și fireturi) purtată de personalul de serviciu din marile hoteluri, din restaurante sau din unele case particulare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Trecu un echipaj demodat... cu valet în livrea și cu o doamnă bătrînă în costum anacronic. C. PETRESCU, C. V. 76. DLRLC
    • format_quote Cîțiva birjari rătăciți strîngeau burdufurile de la trăsuri, cu colțurile livrelei lor muscălești prinse în brîu. D. ZAMFIRESCU, R. 36. DLRLC
    • format_quote Iașul cu cinci zile mai înainte strălucitor de trăsuri, livrele, toalete, uniforme aurite... acum se zbuciuma. RUSSO, S. 29. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.