5 definiții pentru gambir

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GAMBIR s. m. Numele a două plante agățătoare subtropicale, din ale căror frunze se obține un extract folosit ca astringent (Ourouparia și Uncaria gambir). – Din lat. [Ourouparia și Uncaria] gambir, denumirea științifică a plantelor.

gambir sm [At: LTR / Pl: ~i / E: lat gambir] Plantă agățătoare subtropicală, din ale cărei frunze se obține un extract folosit ca astringent (Ourouparia și Uncaria, gambir).

GAMBIR s. m. Numele a două plante agățătoare subtropicale, din ale căror frunze se obține un extract folosit ca astringent (Ourouparia și Uncaria gambir). – Din lat. [Ourouparia și Uncaria] gambir, numele științific al plantelor.

GAMBIR s.m. (Bot.) Plantă agățătoare din regiunile subtropicale, din ale cărei frunze se obține un extract tanant și care se folosește și în medicină ca astringent. [< fr. gambir, germ. Gambir].

GAMBIR s. m. plantă grimpantă subtropicală, din ale cărei frunze se obține un extract tanant, folosit ca astringent. (< lat. gambier, germ. Gambir)

Intrare: gambir
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gambir
  • gambirul
  • gambiru‑
plural
genitiv-dativ singular
  • gambir
  • gambirului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gambirsubstantiv masculin

  • 1. Numele a două plante agățătoare subtropicale, din ale căror frunze se obține un extract folosit ca astringent (Ourouparia și Uncaria gambir). DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:
  • limba latină [Ourouparia și Uncaria] gambir, denumirea științifică a plantelor. DEX '09 MDN '00

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.