17 definiții pentru galoș

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GALOȘ, galoși, s. m. Încălțăminte de cauciuc purtată peste pantofi ori peste ghete, pentru a le proteja de umezeală sau de noroi. – Din fr. galoche.

galoș sm [At: NEGRUZZI S. I, 70 / V: (Trs) ~oc, ~of / Pl: ~i / E: fr galoche] Încălțăminte de cauciuc care se poartă peste ghete sau pantofi spre a le feri de umezeală și noroi.

GALOȘ, galoși, s. m. Încălțăminte de cauciuc purtată peste pantofi ori peste ghete, spre a le proteja de umezeală sau de noroi. – Din fr. galoche.

GALOȘ, galoși, s. m. Încălțăminte de cauciuc care se poartă peste cea de piele (acoperindu-i numai partea inferioară), pentru a o feri de umezeală sau de noroi. A intrat cu galoșii în sală, mi-a murdărit preșul. BASSARABESCU, V. 162. După ce merge pe jos prin pulbere pînă în glezne... ajunge la o căsuță cunoscută unde era așteptat, își lasă galoșii la scară, intră obosit și trudit. NEGRUZZI, S. I 70.

GALOȘ s.m. 1. Încălțăminte care se poartă peste pantofi sau peste ghete pentru a le proteja contra umezelii, noroiului etc. 2. Macara cu un singur scripete și cu una din fețe tăiată. [< fr. galoche].

GALOȘ s. m. 1. încălțăminte care se poartă peste pantofi sau peste ghete. 2. macara cu un singur scripete și cu una din fețe tăiată. (< fr. galoche)

GALOȘ ~i m. Obiect de încălțăminte din cauciuc, purtat, în special, pe timp ploios (deseori peste pantofi sau ghete, pentru a le proteja de umezeală). /<fr. galoche

galoș m. încălțăminte de cauciuc peste ghete (= fr. galoche).

*galóș m. (fr. galoche f., d. it. galoscia, lat. pop. *galopia și *galópus, -ópodis, d. vgr. kalópus. V. calapod). Încălțăminte de caucĭuc de umblat pin noroĭ orĭ zăpadă. Barbă de galoș, bărbie ieșită și cam în sus. – În est și calóș (rus. kalóša și ga-, turc. kaloș și gha-).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

galoș (galoși), s. m. – Încălțăminte de cauciuc. Fr. galoche, cf. ngr. γαλόσα, tc. galoș, rus. galoša, kaloša (Berneker 474).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a lua apă la galoși expr. 1. (glum.) a-i intra apă în încălțăminte pe ploaie / pe zloată 2. a avea necazuri / neplăceri

Intrare: galoș
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • galoș
  • galoșul
  • galoșu‑
plural
  • galoși
  • galoșii
genitiv-dativ singular
  • galoș
  • galoșului
plural
  • galoși
  • galoșilor
vocativ singular
plural
galoc
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
galof
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

galoș, galoșisubstantiv masculin

  • 1. Încălțăminte de cauciuc purtată peste pantofi ori peste ghete, pentru a le proteja de umezeală sau de noroi. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote A intrat cu galoșii în sală, mi-a murdărit preșul. BASSARABESCU, V. 162. DLRLC
    • format_quote După ce merge pe jos prin pulbere pînă în glezne... ajunge la o căsuță cunoscută unde era așteptat, își lasă galoșii la scară, intră obosit și trudit. NEGRUZZI, S. I 70. DLRLC
  • 2. Macara cu un singur scripete și cu una din fețe tăiată. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.