14 definiții pentru gheizer

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GHEIZER, gheizere, s. n. Izvor intermitent de apă fierbinte și de vapori, de origine vulcanică, care aruncă apa, la intervale egale, până la mare înălțime, sub forma unei coloane. – Din fr., engl. geyser.

gheizer sn [At: DA / V: gevzer, gaizer[1] / S și: gaiser, geyser, geizer / E: ger Geyser] (Glg) Izvor de apă fierbinte și vapori, de origine vulcanică, ce țâșnește cu intermitențe, sub forma unei coloane, până la o mare înălțime, răspândind în aer nori de aburi. corectat(ă)

  1. gaizergaizer LauraGellner

GHEIZER, gheizere, s. n. Izvor intermitent de apă fierbinte și de vapori, de origine vulcanică, care aruncă apa, la intervale egale, până la mare înălțime, sub forma unei coloane (2). – Din fr., engl. geyser.

GHEIZER, gheizere, s. n. Izvor intermitent de apă fierbinte și abur, situat în regiuni vulcanice, care izbucnește pînă la mare înălțime, sub forma unei coloane. – Pronunțat: ghei-.

GHEIZER s.n. Izvor de apă fierbinte de origine vulcanică, care izbucnește periodic. [Pron. ghei-. / < fr., engl. geyser < cuv. islandez].

GHEIZER s. n. izvor artezian natural de apă fierbinte, de origine vulcanică. (< fr., engl. geyser)

GHEIZER ~e n. Izvor intermitent generat de un vulcan, care, la anumite intervale de timp, aruncă în afară apă fierbinte și vapori. /<fr., engl. geyser

gaizer sn[1] vz gheizer modificată

  1. În original, greșit: sm; vezi def. formei principale — LauraGellner

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gheizer (desp. ghei-) s. n., pl. gheizere

gheizer (ghei-) s. n., pl. gheizere

gheizer s. n. (sil. ghei-), pl. gheizere

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GHÉIZER (< fr., engl.; {s} islandez geysir) s. n. Izvor termal, intermitent, situat într-o regiune vulcanică, a cărui apă are înainte de țâșnire temperatura de peste 100°C și este azvârlită pe verticală, în coloană, până la 40 m înălțime (vaporii până la 150 m). Se formează datorită vaporizării bruște a apei supraîncălzite care, în anumite condiții subterane, este ținută un timp în stare de suprafuziune; g. erup la intervale de timp variate, cu debite diferite și cu presiuni până la zeci de atmosfere; depun cruste vălurite de gheizerit care uneori alternează cu limonitul. Sunt cunoscuți g. în Islanda, Noua Zeelandă, S.U.A. (Parcul Național Yellowstone), Federația Rusă (Kamceatka). Cele mai mari g. din lume; Old Faithful (S.U.A.) și Waimangu (Noua Zeelandă).

Intrare: gheizer
  • silabație: ghei-zer info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gheizer
  • gheizerul
  • gheizeru‑
plural
  • gheizere
  • gheizerele
genitiv-dativ singular
  • gheizer
  • gheizerului
plural
  • gheizere
  • gheizerelor
vocativ singular
plural
gaizer
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
gevzer
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gheizer, gheizeresubstantiv neutru

  • 1. Izvor intermitent de apă fierbinte și de vapori, de origine vulcanică, care aruncă apa, la intervale egale, până la mare înălțime, sub forma unei coloane. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.