14 definiții pentru fratricid (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FRATRICID, -Ă, fratricizi, -de, s. m. și f., s. n., adj. 1. S. m. și f., adj. (Persoană) care și-a ucis fratele sau sora. 2. S. n. Omor de frate sau de soră. 3. Adj. Care constituie o crimă față de un frate, o soră sau față de semenii săi. – Din fr. fratricide, lat. fratricida.

fratricid, ~ă [At: DA / Pl: ~izi, ~e / E: fr fratricide, lat fratricida] 1-2 smf, a (Persoană) care și-a ucis fratele sau sora. 3 sn Omor de frate sau de soră. 4 a Care constituie o crimă față de un frate, o soră. 5 a (Pex) Care constituie o crimă față de semenii săi. 6 a (D. războaie) Care se desfășoară între membrii aceleiași națiuni.

FRATRICID, -Ă, fratricizi, -de, subst., adj. 1. S. m. și f., adj. (Persoană) care și-a ucis fratele sau sora. 2. S. n. Omor de frate sau de soră. 3. Adj. Care constituie o crimă față de un frate, o soră sau față de semenii săi. – Din fr. fratricide, lat. fratricida.

FRATRICID2, -Ă, fratricizi, -de, s. m. și f. Persoană care și-a ucis fratele sau sora. ♦ (Adjectival, despre lupte, războaie) Care se desfășoară între trupe de același neam sau legate prin interese de clasă comune. Adînc mîhnit de această luptă fratricidă, Bălcescu a cerut stăruitor curmarea neînțelegerilor între conducătorii revoluționari romîni și maghiari și unirea lor în lupta comună împotriva asupritorilor. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 1-2, 105.

FRATRICID, -Ă s.m. și f. Ucigaș de frate sau de soră. // s.n. Ucidere de frate sau de soră. // adj. (Despre războaie) Care se desfășoară între membrii aceleiași națiuni. [< fr. fratricide, cf. lat. fratricida < frater – frate, caedere – a omorî].

FRATRICID, -Ă I. s. n. ucidere de frate sau de soră. II. s. m. cel care săvârșește un fratricid (I). III. adj. (despre războaie) care se desfășoară între membrii aceleiași națiuni. (< fr. fratricide, lat. fratricida)

FRATRICID2 ~dă (~zi, ~de) 1) și substantival (despre persoane) Care și-a ucis fratele sau sora. 2) (despre lupte, războaie) Care se duce între comunități înrudite prin sânge sau între membrii unei națiuni. /<fr. fratricide, lat. fratricida

fratricid n. ucidere de frate sau de soră. ║ m. omorîtor de frate. ║ a. răsboiu fratricid.

*fratricíd, -ă s. și adj. (lat. fratricida, d. fráter, frate, și oc-cidere, a ucide. V. ucid). Care-șĭ ucide fratele: un fratricid. Adj. luptă fratricidă, între fraâiĭ care se ucid. S. n., pl. urĭ, și (maĭ bine) fratricídiŭ (lat. fratricidium), ucidere de frate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

fratricid2 (criminal) (desp. fra-tri-) adj. m., s. m., pl. fratricizi; adj. f., s. f. fratrici, pl. fratricide

fratricid1 (criminal) (fra-tri-) adj. m., s. m., pl. fratricizi; adj. f., s. f. fratricidă, pl. fratricide

fratricid (criminal) s. m., adj. m. (sil. -tri-), pl. fratricizi; f. sg. fratricidă, g.-d. art. fratricidei, pl. fratricide

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

FRATRI- „frate, rudă apropiată”. ◊ L. frater, fratris „frate” > fr. fratri- > rom. fratri-.~cid (v. -cid), adj., s. m. și f., 1. adj., Care constituie o crimă față de un frate sau de o soră. 2. s. m., și f., Ucigaș de frate sau de soră.

Intrare: fratricid (s.m.)
  • silabație: fra-tri-cid info
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fratricid
  • fratricidul
  • fratricidu‑
plural
  • fratricizi
  • fratricizii
genitiv-dativ singular
  • fratricid
  • fratricidului
plural
  • fratricizi
  • fratricizilor
vocativ singular
  • fratricidule
  • fratricide
plural
  • fratricizilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fratricid, fratricizisubstantiv masculin
fratrici, fratricidesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care și-a ucis fratele sau sora. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.