11 definiții pentru africană

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AFRICAN, -Ă, africani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația băștinașă a Africii. 2. Adj. Care aparține Africii sau africanilor (1), privitor la Africa sau la africani. – Africa (n. pr.) + suf. -an. Cf. lat. africanus, it. africano, fr. africain.

african, ~ă [At: ALECSANDRI, P. III, 13 / Pl: ~i, ~e / E: Africa + -an] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația băștinașă de rasă negroidă a Africii. 3 a Care aparține Africii. 4 a Care aparține populației din Africa. 5 a Privitor la Africa. 6 a Privitor la populația Africii. 7 a Referitor la Africa.

africán, -ă s.m., s.f., adj. 1 s.m., s.f. Persoană care face parte din populația de bază a Africii sau este originară de acolo; (la pl. m.) populație băștinașă de rasă negroid-australoidă din Africa. 2 adj. Care aparține Africii sau africanilor, care se referă la Africa sau la africani; originar din Africa. ◊ Violetă africană v. violetă. • pl. -i, -e. /nm. pr. (continent) Africa + -an; cf. lat. africānus, -a, -um, it. africano, fr. africain.

*AFRICAN, -A adj. sm. f. 🌍 Din Africa, care locuește în Africa: Valuri albe trec în zare, se așează’n lung troian, Ca nisipurile dese din pustiul ~ (ALECS.).

AFRICAN2, -Ă, africani, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația băștinașă a Africii.

AFRICAN, -Ă, africani, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține Africii sau populației ei, privitor la Africa sau la populația ei. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Africii. – Din Africa + suf. -an.

AFRICAN, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Africa. II. adj. care aparțin Africii. ♦ artă ~ă (sau artă neagră) = artă care se manifestă mai ales în sculptura antropomorfă și animalieră, în țesături, orfevrărie. (< fr. africain, lat. africanus, it. africano)

AFRICAN2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Africii sau este originar din Africa. /<lat. africanus, fr. africain

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

african (desp. a-fri-) adj. m., s. m., pl. africani; adj. f., s. f. africa, pl. africane

african (a-fri-) adj. m., s. m., pl. africani; adj. f., s. f. africană, pl. africane

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

AFRICÁN, Ă (< Africa) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația băștinașă de rasă negrid-australoidă a Africii. 2. Adj. Care aparține Africii sau populației ei, privitor la Africa sau la populația ei. ♦ Artă a. (sau artă neagră) = artă care s-a dezvoltat în strînsă legătură cu cultul și obiceiurile tribale, prezentînd o mare diversitate de la un grup de populație la altul. Ea se manifestă mai ales în sculptura antropomorfă și animalieră (figuri de șefi și strămoși, totemuri, măști etc.), în țesături, în orfevrărie și în obiecte de uz zilnic. Se caracterizează prin acuitatea observației, stilizarea expresivă și prin sensul simbolic al imaginilor. A influențat curentele artistice din sec. 20 (fovism, cubism, expresionism).

Intrare: africană
  • silabație: a-fri- info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • africa
  • africana
plural
  • africane
  • africanele
genitiv-dativ singular
  • africane
  • africanei
plural
  • africane
  • africanelor
vocativ singular
  • africa
  • africano
plural
  • africanelor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

african, africanisubstantiv masculin
africa, africanesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația băștinașă a Africii. DEX '09 MDA2 DLRLC MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.