13 definiții pentru șubler

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȘUBLER, șublere, s. n. (Tehn.) Instrument de măsurat lungimi sau grosimi mici, alcătuit dintr-o riglă gradată cu două brațe, între care se prinde piesa care trebuie măsurată. – Din germ. Schublehre.

ȘUBLER, șublere, s. n. (Tehn.) Instrument de măsurat lungimi sau grosimi mici, alcătuit dintr-o riglă gradată cu două brațe, între care se prinde piesa care trebuie măsurată. – Din germ. Schublehre.

șubler sn [At: lOANOVICI, TEHN. 200 / V: (reg) ~băr / Pl: ~e / E: ger Schublehre] (Teh) Instrument de măsurat lungimi sau grosimi mici, compus dintr-o riglă gradată, cu două brațe, între care se prinde piesa care trebuie măsurată.

ȘUBLER, șublere, s. n. Instrument de măsurat lungimi mici, compus dintr-o riglă gradată, cu două brațe între care se prinde piesa de măsurat. Atenția e încordată, creionul e ținut strîns ca un compas sau un șubler, gata de măsurătoare de precizie. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 160, 9/2.

ȘUBLER s.n. Instrument de măsură pentru lungimi sau grosimi mici, compus dintr-o riglă gradată pe care alunecă un cursor și care are la un capăt un braț fix, perpendicular pe ea. [< germ. Schublehre].

ȘUBLER s. n. instrument pentru măsurarea dimensiunilor liniare mici, riglă gradată pe care alunecă un cursor și care are la un capăt un braț fix, perpendicular pe ea. (< germ. Schublehre)

ȘUBLER ~e n. Instrument de măsurat lungimi mici, format dintr-o riglă și două brațe între care se fixează piesa de măsurat. /<germ. Schublehre

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

șubler (desp. șu-bler) s. n., pl. șublere

șubler (șu-bler) s. n., pl. șublere

șubler s. n. (sil. -bler), pl. șublere

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ȘUBLER s. (TEHN.) picior cu culisă.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

șubler, șublere, s.n. – Zăvor, închizător la sobă (cu ajutorul căruia se reglează căldura). – Din germ. Schublehre (DEX, MDA); germ. Schober, Schieber (Țurcanu, 2008: 89).

șubler, -e, s.n. – Zăvor, închizător (de regulă la sobă, cu ajutorul căruia se reglează căldura). – Din germ. Schober, Schieber (Țurcanu 2008: 89).

Intrare: șubler
  • silabație: șu-bler info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • șubler
  • șublerul
  • șubleru‑
plural
  • șublere
  • șublerele
genitiv-dativ singular
  • șubler
  • șublerului
plural
  • șublere
  • șublerelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

șubler, șubleresubstantiv neutru

  • 1. tehnică Instrument de măsurat lungimi sau grosimi mici, alcătuit dintr-o riglă gradată cu două brațe, între care se prinde piesa care trebuie măsurată. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Atenția e încordată, creionul e ținut strîns ca un compas sau un șubler, gata de măsurătoare de precizie. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 160, 9/2. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii