19 definiții pentru vadră

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VADRĂ, vedre, s. f. 1. Veche unitate de măsură a capacității, folosită pentru lichide, echivalentă cu circa zece ocale (astăzi cu circa 10 litri). 2. Vas de lemn sau de metal cu care se scoate apa din fântână, în care se păstrează sau cu care se transportă diferite lichide. – Din sl. vĕdro.

vadră sf [At: PO 80/4 / V: (îrg) vea~, (reg) văd~, veardă / Pl: vedre, (reg) vădre / E: vsl вѣдро] 1 (Pop) Găleată (de lemn). 2 (Pop) Doniță (1). 3 (Pop) Hârdău (1). 4-6 (Pop; udp „de”) Conținutul unei vedre (1-3). 7 (Îvp) Veche unitate de măsură a capacității (pentru lichide), a cărei mărime a variat, după regiuni și după epoci, între 10 și 12 ocale (echivalentă astăzi mai ales cu 10 litri) Si: (reg) videre (7). 8 (Îvp) Vas1 care are capacitatea unei vedre (7) Si: (reg) videre (8). 9 (Îvp; udp „de”) Cantitate corespunzătoare unei vedre (7) Si: (reg) videre (9). 10 (Mun; îe) A face o ~ de venin A se supăra foarte tare. 11 (Înv; îs) ~ domnească Dare (în natură) percepută de domnie de la producătorii de vinuri din podgoria Odobești. 12 (Mol) Dar în vin, în rachiu sau în bani pe care îl pretind mirelui flăcăii din satul miresei Si: (reg) vulpe (16). 13 (Reg; lpl) Petrecere care are loc în casa miresei sau a mirelui, în seara premergătoare nunții, unde se aduc și se închină daruri. 14 (Buc) Petrecere care are loc după nuntă, la cârciumă, unde mirii plătesc invitaților băutura.

vadră s.f. 1 Veche unitate de măsură a capacității, folosită pentru lichide, a cărei mărime a variat, după regiuni și după epoci, între 10 și 12 ocale (echivalentă astăzi cu circa 10 litri). ♦ Vas care are această capacitate. În pivniță erau două vedre. ♦ Conținutul acestui vas. Au băut o vadră de vin.(de obicei urmat de determ. introduse prin prep. „de”) Cantitatea corespunzătoare acestei unități de măsură. A cumpărat cîteva vedre de lapte.(în Ev. Med., în Țările Rom.; și vadră domnească) Dare (în natură) percepută de domnie de la producătorii de vinuri (din podgoria Odobești). 2 Vas de lemn sau de metal cu care se scoate apa din fîntînă, în care se păstrează sau cu care se transportă diferite lichide. ♦ Conținutul unui astfel de vas. A turnat o vadră de apă peste foc. 3 (reg.; la pl.) Petrecere care are loc la casa miresei și a mirelui în seara premergătoare nunții, la care se aduc și darurile. ♦ Petrecere care are loc după nuntă, la cîrciumă, unde mirii plătesc invitaților băutura. • pl. vedre. /<sl. veche вѣдро.

VADRĂ, vedre, s. f. 1. Veche unitate de măsură a capacității, folosită pentru lichide, echivalentă cu circa zece ocale (astăzi cu circa 10 litri) 2. Vas de lemn sau de metal cu care se scoate apa din fântână, în care se păstrează sau cu care se transportă diferite lichide. – Din sl. vĕdro.

VADRĂ, vedre, s. f. 1. Unitate de măsură a capacității, echivalentă cu 10 ocale și folosită pentru lichide. L-a mîniat că i-a cerut să dea zece stupi și atîtea vedre de ceară datorie pentru doi ani în urmă. V. ROM. noiembrie 1953, 38. Caraiman... putea să înghiță în largele sale pîntece atîtea vedre cît și o butie de la Dealul Mare. ODOBESCU, S. III 14. Adă-o vadră de Cotnar! ALECSANDRI, P. P. 42. 2. Vas de lemn sau de metal cu care se scoate apă din fînțînă, în care se ține apă sau cu care se transportă diferite lichide. V. găleată, ciutură. Le venea vadra de apă pe o frînghie. DUMITRIU, N. 136. Ia Ileana vadra-n mînă... Și-apucară prin grădină... Prin grădină La fîntină. PAMFILE, CR. 89. Ad-o vadră, răspunse el, să mă duc eu să aduc apă. ISPIRESCU, L. 341. – Pl. și: vedri (STANCU, D. 28).

vadră f. 1. găleată puțin adâncă: puț cu două vedre; 2. măsură de capacitate pentru lichide în valoare de zece ocale (15 sau 13 litri): vadră cu vadră face balerca AL.; 3. vas mare, hârdău. [Slav. VĬEDRO, urcior].

vádră și (Trans. des) veádră f., pl. vedre (vsl. bg. vĭedro [de unde și alb. vedră, ngr. Epir védra, turc. vedre, ung. veder], rudă cu vgr. ῾ydría, urcĭor). O veche măsură de capacitate p. lichide egală cu zece oca (în litri: 15,2 în Mold. și 12,88 în Munt. Înlocuită azĭ pin decalitru). Vasu cu care se măsura această cantitate. Olt. Găleată, cĭutură: un puț cu doŭă vedre.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vadră (desp. va-dră) s. f., g.-d. art. vedrei; pl. vedre

vadră (va-dră) s. f. g.-d. art. vedrei; pl. vedre

vadră s. f. (sil. -dră), g.-d. art. vedrei; pl. vedre

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VADRĂ s. v. căldare, găleată.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

vadră (-vedre), s. f.1. Măsură de capacitate egală cu zece ocale sau cu 12,88 litri în Munt. și 15,2 litri în Mold.2. (Olt.) Găleată, căldare. – 3. Un anumit dans popular. – Megl. veadră. Sl. vĕdro (Miklosich, Lexicon, 120; Cihac, II, 442; Conev 63), cf. bg. vĕdro, sb., cr. vedro, rus. vedró, mag. veder, alb. vedrë ngr. βέδρον (Meyer, Neugr. St., II, 16). Este dubletul lui bedearcă, s. f. (strachină de lemn), în Trans., din mag. vederke < veder (Drăganu, Dacor., VIII, 135). – Der. vădrărit (var. vădrit, vedrit), s. n. (măsură de capacitate, dare pe vînzarea vinului, stabilită în Mold. în 1706).

Intrare: vadră
vadră1 (pl. -e) substantiv feminin
  • silabație: va-dră info
substantiv feminin (F17)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vadră
  • vadra
plural
  • vedre
  • vedrele
genitiv-dativ singular
  • vedre
  • vedrei
plural
  • vedre
  • vedrelor
vocativ singular
plural
vadră2 (pl. -i) substantiv feminin
  • silabație: va-dră info
substantiv feminin (F58)
Surse flexiune: DLRLC
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vadră
  • vadra
plural
  • vedri
  • vedrile
genitiv-dativ singular
  • vedri
  • vedrii
plural
  • vedri
  • vedrilor
vocativ singular
plural
veardă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
veadră
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
vădră
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vadră, vedresubstantiv feminin

  • 1. Veche unitate de măsură a capacității, folosită pentru lichide, echivalentă cu circa zece ocale (astăzi cu circa 10 litri). DEX '09 DLRLC
    • format_quote L-a mîniat că i-a cerut să dea zece stupi și atîtea vedre de ceară datorie pentru doi ani în urmă. V. ROM. noiembrie 1953, 38. DLRLC
    • format_quote Caraiman... putea să înghiță în largele sale pîntece atîtea vedre cît și o butie de la Dealul Mare. ODOBESCU, S. III 14. DLRLC
    • format_quote Adă-o vadră de Cotnar! ALECSANDRI, P. P. 42. DLRLC
  • 2. Vas de lemn sau de metal cu care se scoate apa din fântână, în care se păstrează sau cu care se transportă diferite lichide. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Le venea vadra de apă pe o frînghie. DUMITRIU, N. 136. DLRLC
    • format_quote Ia Ileana vadra-n mînă... Și-apucară prin grădină... Prin grădină La fîntînă. PAMFILE, CR. 89. DLRLC
    • format_quote Ad-o vadră, răspunse el, să mă duc eu să aduc apă. ISPIRESCU, L. 341. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.