10 definiții pentru tonă-kilometru

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TONĂ, tone, s. f. Unitate de măsură a masei, egală cu 1 000 de kg. ◊ Tonă-kilometru = unitate.de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor pe o linie de cale ferată, egală cu deplasarea unei greutăți de o tonă pe distanța de 1 km. Tonă-registru = unitate de măsură pentru volumul interior al unei nave comerciale, egală cu 2,8316 m3. Tonă-deadweight = unitate de măsură pentru capacitatea totală de încărcare a unei nave comerciale, egală cu o tonă. – Din fr. tonne.

to sf [At: (a. 1802) IORGA, S. D. X, 341 / Pl: ~ne / E: fr tonne, ger Tonne] 1 Unitate de măsură a masei egală cu 1000 de kg Si: (înv) tonelă. 2 (Îc) ~-forță Unitate de măsură a forței, egală cu greutatea unui corp cu masa de o tonă (1). 3 (Îc) ~-kilometru Unitate de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor pe o linie de cale ferată, echivalentă cu transportul unei greutăți de o tonă(2)-forță pe distanța de un km. 4 (Nav; îc) ~-registru Unitate de măsură pentru volumul interior al unei nave comerciale, egală cu 2,8316 m3.

TONĂ, tone, s. f. Unitate de măsură a masei, egală cu 1000 de kg. ◊ Tonă-kilometru = unitate de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor pe o linie de cale ferată, egală cu deplasarea unei greutăți de o tonă pe distanța de 1 km. Tonă-registru = unitate de măsură pentru volumul interior al unei nave comerciale, egală cu 2,832 m3. – Din fr. tonne.

TONĂ, tone, s. f. Multiplu al kilogramului, egal cu 1000 de kg. În marea bătălie a cărbunelui sînt angajați zece mii de oameni și nenumărate zeci de mii de tone de fontă, de fier și de oțel. BOGZA, V. J. 175. ◊ Tonă kilometru = unitate de calcul echivalentă cu transportul unei tone pe o distanță de un km într-o unitate de timp determinată. Tonă-registru = unitate de volum, egală cu 2,832 m3, care măsoară capacitatea de încărcare a unei nave.

TO s.f. Unitate de măsură egală cu 1000 kg. ♦ Tonă-kilometru = unitate de măsură pentru volumul transporturilor pe calea ferată, egală cu greutatea de o tonă deplasată pe distanța de 1 km; tonă-registru = unitate de volum care măsoară capacitatea de încărcare a unei nave și este egală cu 2,832 m3. [< fr. tonne].

TO s. f. unitate de măsură a masei, de 1000 kg. ♦ ~-kilometru = unitate de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor efectuate pe calea ferată sau de către un autovehicul, cu greutatea de o tonă deplasată pe distanța de 1 km; ~-registru = unitate de volum care măsoară capacitatea de încărcare a unei nave, de 2,8316 m3. (< fr. tonne)

TONĂ ~e f. Unitate de măsură a masei egală cu 1000 de kg. ◊ ~-kilometru unitate de măsură echivalentă cu transportul unei tone pe distanța de 1 km într-o unitate de timp determinată. ~-registru unitate de măsură a capacității de încărcare a unei nave (egală cu 2.832 m3). /<fr. tonne

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!tonă-kilometru (desp. -me-tru) s. f., g.-d. art. tonei-kilometru; pl. tone-kilometru

tonă-kilometru (-me-tru) s. f., g.-d. art. tonei-kilometru; pl. tone-kilometru

tonă-kilometru s. f. (sil. -tru), pl. tone-kilometru

Intrare: tonă-kilometru
tonă-kilometru substantiv feminin
  • silabație: -me-tru info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tonă-kilometru
  • tona-kilometru
plural
  • tone-kilometru
  • tonele-kilometru
genitiv-dativ singular
  • tone-kilometru
  • tonei-kilometru
plural
  • tone-kilometru
  • tonelor-kilometru
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tonă-kilometru, tone-kilometrusubstantiv feminin

  • 1. Unitate de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor pe o linie de cale ferată, egală cu deplasarea unei greutăți de o tonă pe distanța de 1 km. DEX '09 DLRLC DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.