8 definiții pentru time

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

time sni [At: DN3 / P: taim / E: eg time] (Spt) 1 Timp de odihnă la care au dreptul echipele de volei în afara pauzelor dintre seturi. 2 Termen prin care se anunță începutul sau sfârșitul unei reprize de box și al unei perioade de luptă.

time-out s. (cuv. engl.) În unele sporturi, scurtă întrerupere regulamentară a jocului acordată de arbitru și, prin extensie, scurtă întrerupere de orice tip ◊ „Sună telefonul. «Time-out», pentru antrenorul N., solicitat de revista «Flacăra» la o întâlnire cu întreaga echipă.” I.B. 13 III 74 p. 3. ◊ „[...] cu câteva ore înainte de partidă, Karpov cere un time-out, evident pentru a se mai reface.” R.l. 13 II 85 p. 5. ◊ Time-out explicativ la evenimentele zilei.” R.l. 1 IX 93 p. 9 [pron. táim-aut] (Il. Constantinescu în LR 1/73 p. 34, atestări din 1969; DN3, DEX-S)

time-share s. (cuv. engl.) Cumpărarea unei locuințe dintr-o stațiune turistică de către mai mulți clienți, fiecare având dreptul să petreacă în ea un interval de timp proporțional cu suma achitată ◊ „Nu de mult timp, pe piața românească a intrat un nou tip de servicii turistice – se pare destul de agreat peste hotare – vacanțele time-share. R.l. 1 X 94 p. 4. ◊ „După toate aparențele, în România afacerea de tip «time-share» este o afacere prosperă. Altfel nu se explică numărul mare de firme specializate în «vânzarea de timp», care au apărut în ultima perioadă precum ciupercile după ploaie.” Expres 4/95 p. 15 [pron. taimșéăr]

time-sharing s. n. (cuv. engl.) Time-share ◊ „Odată aflate numele și adresa completă a posibilului client, acesta era invitat să participe la o prezentare de ofertă, unde i se propunea de fapt un târg: încheierea unui contract de «time-sharing».” Expres 42/94 p. 7. ◊ „Clienții «time-sharing»-ului din Balotești [...] sunt atrași printr-o scrisoare în care sunt anunțați că au câștigat o excursie în Spania [...]” Expres 4/95 p. 15 [pron. taimșéăring]

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

TIME IS MONEY (engl.) timpul este bani – Locuțiune proverbială ce rezumă concepția după care reușita în afaceri se măsoară în timp, iar rezultatele în bani.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

prime-time s. n. (pub.) ore de maximă audiență (la radio, la televiziune).

time-out, time-outuri s. n. (în sport) scurtă întrerupere regulamentară a jocului, acordată de arbitru la cererea unuia dintre competitori.

Intrare: time
time
invariabil (I1)
  • time