15 definiții pentru strobolire

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STROPOLI, stropolesc, vb. IV. Intranz. și tranz. (Reg.; despre oameni) A efectua diverse treburi mărunte prin gospodărie; a trebălui, a roboti. – Din bg. tropolja, sb. štropotati.

stropoli2 [At: BARCIANU / Pzi: stropol, ~l'esc / E: ns cf strop] 1 vt (Îvr) A mustra1. 2 vi (Mun) A vorbi pe nerăsuflate. 3 vi A vorbi tare. 4 vr (Pex) A se răsti1. 5 vi (Mun; d. pisici) A scuipa (1).

stropoli1 [At: GORJAN, H. II, 218/27 / V: ~oboli / Pzi: ~lesc / E: nct] 1 vi (Îvr) A face pregătiri de nuntă, de plecare etc. 2 vi (Îvr) A roboti (pe lângă casă). 3 vt (Trs; c. i. rufe) A limpezi. 4-5 vtr (Reg) A (se) spăla în grabă.

STROPOLI, stropolesc, vb. IV. Intranz. și tranz. (Reg.; despre oameni) A efectua diverse treburi mărunte prin gospodărie; a trebălui, a roboti. – Din bg. tropolja, scr. štropotati.

STROPOLI, stropolesc, vb. IV. Intranz. (Regional, despre oameni) A face treburi mărunte pe lîngă casă sau prin gospodărie, a lucra cîte ceva; a roboti. Căzu și tata bolnav de un junghi. El zăcea în patul de lîngă sobă și eu tremuram de friguri d-a curmezișul patului celui mare. Ceilalți stropoleau p-afară triști, și vai de mîncarea și de odihna lor. DELAVRANCEA, T. 38. Tată-său o văzuse de mai multe ori prin curte și prin casă stropolind și muncind numai într-un cîntec. POPESCU, B. IV 105. Stropolea cu toți pentru ale nunții. GORJAN, H. II 218. – Variantă: stroboli (SANDU-ALDEA, U, P. 51) vb. IV.

A STROPOLI ~esc intranz. reg. A se ocupa cu diferite lucruri mărunte prin gospodărie; a trebălui; a roboti; a se porăi. /Orig. nec.

stropolì v. a strânge puțin, a pregăti în grabă: se puse a stropoli de nuntă POP. [Derivat din strop: lit. a strânge picătură cu picătură].

stropolésc v. intr. (bg. tropolĭy și tropotĭy, sîrb. štropotati, a tropăi. V. tropăĭ). Sud. Lucrez repede ca să sfîrșesc maĭ curînd cînd am multă treabă: a stropoli de nuntă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

stropoli (a ~) (înv., reg.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. stropolesc, imperf. 3 sg. stropolea; conj. prez. 3 să stropolească

stropoli vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. stropolesc, imperf. 3 sg. stropolea; conj. prez. 3 sg. și pl. stropolească

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STROPOLI vb. v. admonesta, certa, clăti, dăscăli, dojeni, limpezi, moraliza, mustra, roboti, trebălui.

stropoli vb. v. ADMONESTA. CERTA. CLĂTI. DĂSCĂLI. DOJENI. LIMPEZI. MORALIZA. MUSTRA. ROBOTI. TREBĂLUI.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

stropoli (-lesc, -it), vb. – A se ocupa cu ceva, a roboti. – Var. stroboli. Creație expresivă, după cum o indică suf. -li; legătură cu bg. tropolja „a tropăi” (Candrea) nu este convingătoare. – Der. stropoleală, s. f. (roboteală prin jurul casei). Aceleiași rădăcini trebuie să-i aparțină ștropși (var. Trans. strocși), vb. (a călca, în picioare, a turti, a stîlci; a pisa, a deforma; a strica, a distruge; refl., a certa, a dojeni), fără îndoială în loc de *tropoși (după Cihac, II, 422 și Candrea, din sl. sŭtrašiti „a călca în picioare”, bg. strošvam „a mărunți”); stropșală (var. stropșitură), s. f. (strivire; ceartă).

Intrare: strobolire
strobolire infinitiv lung
infinitiv lung (IL107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • strobolire
  • strobolirea
plural
  • stroboliri
  • strobolirile
genitiv-dativ singular
  • stroboliri
  • strobolirii
plural
  • stroboliri
  • strobolirilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stropoli, stropolescverb

  • 1. regional (Despre oameni) A efectua diverse treburi mărunte prin gospodărie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Căzu și tata bolnav de un junghi. El zăcea în patul de lîngă sobă și eu tremuram de friguri d-a curmezișul patului celui mare. Ceilalți stropoleau p-afară triști, și vai de mîncarea și de odihna lor. DELAVRANCEA, T. 38. DLRLC
    • format_quote Tată-său o văzuse de mai multe ori prin curte și prin casă stropolind și muncind numai într-un cîntec. POPESCU, B. IV 105. DLRLC
    • format_quote Stropolea cu toți pentru ale nunții. GORJAN, H. II 218. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.