18 definiții pentru strigătură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STRIGĂTURĂ, strigături, s. f. Exclamație onomatopeică; spec. specie a liricii populare, de obicei în versuri, cu caracter epigramatic, cu aluzii satirice sau glumețe ori cu conținut sentimental, care se strigă la țară, în timpul executării unor jocuri populare; chiuitură, strigăt. – Striga + suf. -ătură.

STRIGĂTURĂ, strigături, s. f. Exclamație onomatopeică; spec. specie a liricii populare, de obicei în versuri, cu caracter epigramatic, cu aluzii satirice sau glumețe ori cu conținut sentimental, care se strigă la țară, în timpul executării unor jocuri populare; chiuitură, strigăt. – Striga + suf. -ătură.

strigătu sf [At: LEX. MARS, 193 / Pl: ~ri, (reg) ~re / E: striga + -ătură] 1 (Asr) Strigăt (1). 2 Grup de versuri cu caracter satiric sau glumeț, care se strigă în timpul jocului, la sate Si: chiuit1 (8), chiuitură (8), (pop) strigare (28), strigăt (14), (reg) horă1 (18). 3 (În descântece) Deochi1 (1).

STRIGĂTURĂ, strigături, s. f. Mică compoziție în versuri cu caracter epigramatic, cu aluzii satirice sau glumețe, care se strigă în timpul jocului la sate; chiuitură. Bătrînul își puse mînile-n chimir și începu a îngîna încet, din gît, după tact, strigăturile flăcăilor. SADOVEANU, O. VII 252. Doinele le subîmpărțim în secțiunile: dragoste, dor și jale... iară strigăturile în: strigături glumețe și strigături satirice. JARNÍK-BÎRSEANU, D. X.

STRIGĂTURĂ ~i f. Scurtă poezie populară, compusă din două sau din mai multe versuri, care se rostește în timpul unor jocuri populare. /a striga + suf. ~ătură

strigătură f. Tr. versuri satirice sau de dragoste pe cari flăcăii le cântă sau le strigă la hore, chiuind uneori la sfârșitul fiecării strigături.

strigătúră f., pl. ĭ. Chiuitură, glumă populară exprimată în cîte-va versurĭ improvizate și strigate de jucător în horă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

strigătu s. f., g.-d. art. strigăturii; pl. strigături

strigătu s. f., g.-d. art. strigăturii; pl. strigături

strigătu s. f., g.-d. art. strigăturii; pl. strigături

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STRIGĂTU s. chiuit, chiuitură, (pop.) strigare, strigăt, (prin Transilv. și Maram.) horă. (~ la joc.)

STRIGĂTU s. v. răcnet, strigăt, țipăt, urlet, zbierătură, zbieret.

STRIGĂTU s. chiuit, chiuitură, (pop.) strigare, strigăt, (prin Transilv. și Maram.) horă. (~ la joc.)

strigătu s. v. RĂCNET. STRIGĂT. ȚIPĂT. URLET. ZBIERĂTURĂ. ZBIERET.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

strigătură (în folclorul* românesc), specie muzical-poetică, în versuri improvizate (cu conținut umoristic și satiric, mai rar liric), scandată de către unii dansatori în timpul jocului (3). Are uneori funcție de comandă. Ritmul s. împrumută ritmul versului respectiv, vădind, prin aceasta, o relativă autonomie față de ritmul muzical și de acela al pașilor.

strigătură, strigături, s.f. – Specie a liricii populare, în versuri, cu caracter satiric; chiuitură. După unii autori, o reminiscență a procesiunilor dionisiace, când totul era permis; „se cultiva vorba pe șleau, expresia batjocoritoare ce îmbracă formele strigăturilor noastre populare” (Nițu, 1988: 23): „Haideți, fete, la căline, / Că la gioc nu vă ie nime; / Sunteți multe ca iarba / Și bătrâne ca mama” (Papahagi, 1925: 220). – Din striga + suf. -ătură (DEX, MDA).

strigătură, -i, s.f. – Specie a liricii populare, în versuri, cu caracter satiric; chiuitură. După unii autori, o reminiscență a procesiunilor dionisiace, când totul era permis; „se cultiva vorba pe șleau, expresia batjocoritoare ce îmbracă formele strigăturilor noastre populare” (Nițu 1988: 23): „Haideți, fete, la căline, / Că la gioc nu vă ie nime; / Sunteți multe ca iarba / Și bătrâne ca mama” (Papahagi 1925: 220). – Din striga (< lat. *strigare) + -ătură.

STRIGĂTURĂ (de la a striga) Specie a poeziei lirice populare, limitată în genere la un catren, rostită la joc de flăcăi sau fete. În unele părți ale țării este cunoscută și sub denumirea de chiuitură, țipuritură. În cadrul producțiilor orale folclorice, se caracterizează printr-o mare varietate, prin dinamismul și puterea de adaptare la realitățile vieții. Prin forma ei concisă și prin tendința-i uneori satirică, se aseamănă cu epigrama.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

strigătură, strigături s. f. (intl.) sentință judecătorească.

Intrare: strigătură
strigătură substantiv feminin
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • strigătu
  • strigătura
plural
  • strigături
  • strigăturile
genitiv-dativ singular
  • strigături
  • strigăturii
plural
  • strigături
  • strigăturilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

strigătu, strigăturisubstantiv feminin

  • 1. Exclamație onomatopeică. DEX '09 DEX '98
    • 1.1. prin specializare Specie a liricii populare, de obicei în versuri, cu caracter epigramatic, cu aluzii satirice sau glumețe ori cu conținut sentimental, care se strigă la țară, în timpul executării unor jocuri populare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Bătrînul își puse mînile-n chimir și începu a îngîna încet, din gît, după tact, strigăturile flăcăilor. SADOVEANU, O. VII 252. DLRLC
      • format_quote Doinele le subîmpărțim în secțiunile: dragoste, dor și jale... iară strigăturile în: strigături glumețe și strigături satirice. JARNÍK-BÎRSEANU, D. X. DLRLC
etimologie:
  • Striga + sufix -ătură. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.