21 de definiții pentru stativă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STATIVĂ, stative, s. f. (Pop.) 1. Război de țesut manual. ◊ Expr. A pune pânza în stative cu cineva = a lucra în tovărășie cu cineva, a se asocia cu cineva. 2. Instrument cu ajutorul căruia se întinde pielea vitelor tăiate, spre a fi curățată de păr, folosit în industria casnică. – Din sb. stative.

stati sf [At: IONESCU, M. 690 / V: ~tevă, stativ sn / A și: stat~ / Pl: ~ve / E: ucr статива] 1 (Pop; mpl) Război2. 2 (Îe) A pune pânza în ~ve (cu cineva) A lucra în tovărășie cu cineva. 3 (Îae) A se asocia (cu cineva). 4 (Mol; Trs; prc; lpl) Tălpile războiului2. 5 (Reg; prc; lpl) Părțile laterale ale războiului. 6 (Îvr) Meseria țesătorului. 7 (Reg; lpl) Gherghef (1). 8 (Mol; șîs ~ve de întins piele) Suport de lemn folosit la tăbăcărie, pe care se întind pieile de ovine sau de vite spre a fi curățate de păr. 9 (Reg; lpl) Scară (34). 10 (Mol; Trs) „Scaun de înspițat” al rotarului. 11 Capră pentru tăiat lemne. 12 (Mol) Instalație de lemn asemănătoare războiului de țesut, în care sunt vârâți boii sau caii pentru potcovit. 13 (Reg; lpl) Fiecare dintre cele două lemne paralele ale ferăstrăului, de care se leagă pânza.

stativă f. pl. Mold. și Buc. răsboiu de țesuț: niște sumane să le scoată din stative CR. [Serb. STATIVA, lit. ceea ce stă în picioare].

státivă f., pl. e (sîrb. stativa, pl. -ve, d. vsl. stati, stavati, a sta: ceh. stativa. V. stavă). Nord. Războĭ de țesut. Sud. Pl. Niște piese ale acesteĭ mașinĭ.

STATIVE s. f. pl. (Reg.) 1. Război de țesut manual. ◊ Expr. A pune pânza în stative cu cineva = a lucra în tovărășie cu cineva, a se asocia cu cineva. 2. Instrument cu ajutorul căruia se întinde pielea vitelor tăiate, spre a fi curățată de păr, folosit în industria casnică. – Din scr. stative.

STATIVE s. f. pl. 1. (Regional) Război de țesut. Au căpătat... niște stative carile se așeza singure și singure țesea. SBIERA, P. 45. Cînd începe a toca la biserică, Zahei al tău cel cuminte fuga și el afară și începe a toca în stative de pîrie păreții casei și duduie fereștile. CREANGĂ, A. 38. Colo lîngă fereastră stau stativele puse. BELDICEANU, P. 68. ◊ Expr. A pune pînză în stative cu cineva = a lucra în tovărășie cu cineva. Presvitera asta... îmi place și mi-i dragă, dar pînză cu dînsa tovărășie n-oi putea pune în stative. SADOVEANU, P. M. 251. 2. (În expr.) Stative de întins piele = instrument de tăbăcărie cu ajutorul căruia se întind pieile spre a fi curățate de păr. După ce s-a curățit de carne, se întinde pielea cu ajutorul stativelor de întins piele. PAMFILE, I. C. 48.

STATIVE f. pl. Instalație casnică pentru țesut; război de țesut. /<ucr., sb. stativa

2) răzbóĭ n., pl. oaĭe (bg. razboĭ = stan, mașină de țesut; sîrb. razboj. V. războĭ 1). Mașină de țesut (în nord státivă). O parte a joagăruluĭ și a moriĭ de vînt. Puntea ferăstrăuluĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!stati (război de țesut) (pop.) s. f., g.-d. art. stativei; pl. stative

!stativă (război de țesut) (pop.) s. f., g.-d. art. stativei; pl. stative

război1 (a se ~) vb. refl., ind. prez. 1 sg. mă războiesc, 3 sg. se războiește, imperf. 1 sg. mă războiam; conj. prez. 1 sg. să mă războiesc, 3 să se războiască; imper. 2 sg. afirm. războiește-te; ger. războindu-mă

stative (război de țesut) s. f. pl.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

stative s. f. pl. – Război de țesut manual. Sb., cr. stative (Cihac, II, 364).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

stati stative, s.f. 1. (pop.; mai ales la pl.) război de țesut. 2. (reg.; la pl.) tălpile războiului. 3. (reg.; la pl.) părțile laterale ale războiului. 4. (înv.) meseria țesătorului. 5. (reg.; la pl.) gherghef. 6. (reg.; în sintagmă) stative de întins piele = suport de lemn folosit în tăbăcărie pentru curățirea de păr a pieilor. 7. (reg.; la pl.) scară. 8. (reg.) scaun de înspițat al rotarului. 9. (reg.; la pl.) capră pentru tăiat lemne. 10. (reg.) instalație de lemn în care sunt potcoviți caii. 11. (reg.; la pl.) fiecare dintre cele două paralele ale ferăstrăului, de care se leagă pânza.

Intrare: stativă
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • stativă
  • stativa
plural
  • stative
  • stativele
genitiv-dativ singular
  • stative
  • stativei
plural
  • stative
  • stativelor
vocativ singular
plural
statevă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stativă, stativesubstantiv feminin

popular
  • 1. Război de țesut manual. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: război
    • format_quote Au căpătat... niște stative carile se așeza singure și singure țesea. SBIERA, P. 45. DLRLC
    • format_quote Cînd începe a toca la biserică, Zahei al tău cel cuminte fuga și el afară și începe a toca în stative de pîrie păreții casei și duduie fereștile. CREANGĂ, A. 38. DLRLC
    • format_quote Colo lîngă fereastră stau stativele puse. BELDICEANU, P. 68. DLRLC
    • chat_bubble A pune pânza în stative cu cineva = a lucra în tovărășie cu cineva, a se asocia cu cineva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Presvitera asta... îmi place și mi-i dragă, dar pînză cu dînsa tovărășie n-oi putea pune în stative. SADOVEANU, P. M. 251. DLRLC
  • 2. Instrument cu ajutorul căruia se întinde pielea vitelor tăiate, spre a fi curățată de păr, folosit în industria casnică. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote După ce s-a curățit de carne, se întinde pielea cu ajutorul stativelor de întins piele. PAMFILE, I. C. 48. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.