8 definiții pentru socializare

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SOCIALIZARE, socializări, s. f. 1. Faptul de a (se) socializa. 2. Proces de integrare socială a unui individ într-o colectivitate. [Pr.: -ci-a-] – V. socializa.

SOCIALIZARE, socializări, s. f. 1. Faptul de a (se) socializa. 2. Proces de integrare socială a unui individ într-o colectivitate. [Pr.: -ci-a-] – V. socializa.

socializare sf [At: GHEREA, ST. CR. III, 33 / P: ~ci-a~ / Pl: ~zări / E: socializa] 1 Dobândire a caracterului social. 2 (Spc) Proces prin care, pe baza dezvoltării forțelor de producție, a adâncirii diviziunii muncii, a concentrării producției și a specializării, munca și mijloacele de producție dobândesc un caracter social, produsele lor constituind rezultatul conlucrării mai multor lucrătorii. 3 Trecere a mijloacelor de producție și a altor bunuri din proprietatea privată în proprietatea socialistă prin naționalizare și cooperativizare. 4 Proces de integrare socială a unui individ într-o colectivitate.

SOCIALIZARE, socializări, s. f. Faptul de a (se) socializa. 1. (În condițiile construirii socialismului) Trecere în proprietatea socialistă a mijloacelor de producție aflate în proprietatea privată a capitaliștilor. 2. Proces spontan prin care, în urma dezvoltării forțelor de producție, în special a marii industrii mecanizate și în urma concentrării și centralizării capitalului, munca și producția dobîndesc un caracter social. În stadiul său imperialist, capitalismul duce de-a dreptul la socializarea integrală a producției. LENIN, O. XXII 201.

SOCIALIZARE s.f. Faptul de a (se) socializa. 1. Trecerea mijloacelor de producție în proprietate socialistă. 2. Proces obiectiv prin care, datorită dezvoltării forțelor de producție, în special a marii industrii mecanizate, și în urma concentrării și centralizării capitalului, munca și producția capătă un caracter social. [< socializa].

SOCIALIZARE s. f. 1. faptul de a (se) socializa. 2. trecere a mijloacelor de producție și a altor bunuri din proprietatea privată în proprietate socialistă. 3. proces prin care, datorită dezvoltării forțelor de producție și în urma concentrării și centralizării capitalului, munca și producția capătă un caracter social. ◊ proces de devenire a unei individualități umane ca ființă socială. (< socializa)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

socializare (desp. -ci-a-) s. f., g.-d. art. socializării; pl. socializări

socializare (-ci-a-) s. f., g.-d. art. socializării; pl. socializări

socializare s. f. (sil. -ci-a-), g.-d. art. socializării; pl. socializări

Intrare: socializare
socializare substantiv feminin
  • silabație: so-ci-a- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • socializare
  • socializarea
plural
  • socializări
  • socializările
genitiv-dativ singular
  • socializări
  • socializării
plural
  • socializări
  • socializărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

socializare, socializărisubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a (se) socializa. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. (În condițiile construirii socialismului) Trecere în proprietatea socialistă a mijloacelor de producție aflate în proprietatea privată a capitaliștilor. DLRLC DN
    • 1.2. Proces spontan prin care, în urma dezvoltării forțelor de producție, în special a marii industrii mecanizate și în urma concentrării și centralizării capitalului, munca și producția dobândesc un caracter social. DLRLC DN
      • format_quote În stadiul său imperialist, capitalismul duce de-a dreptul la socializarea integrală a producției. LENIN, O. XXII 201. DLRLC
  • 2. Proces de integrare socială a unui individ într-o colectivitate. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:
  • vezi socializa DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.