10 definiții pentru sinie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SINIE, sinii, s. f. 1. Tavă mare și rotundă de metal, folosită mai ales pentru copt plăcinte și prăjituri. 2. (Pop.) Masă țărănească joasă, rotundă, cu trei picioare. – Din tc. sini, bg. sinija.

sinie sf [At: (a. 1588) CUV. D. BĂTR. I, 194/15 / Pl: ~ii / E: tc sini, bg синия] 1 Tavă de metal, mare și rotundă, pentru copt plăcinte, prăjituri sau de pus coliva etc. 2 (Pop) Masă țărănească joasă, rotundă, fixată pe trei picioare. 3 (Ban; Dob) Fund de lemn rotund pentru mămăligă. 4 (Ban) Căldare de lemn.

SINIE, sinii, s. f. 1. Tavă mare și rotundă de metal, întrebuințată mai ales pentru copt plăcinte și prăjituri. 2. (Pop.) Masă țărănească joasă, rotundă, cu trei picioare. – Din tc. sini, bg. sinija.

SINIE, sinii, s. f. 1. Tavă de metal în care se coc bucatele în cuptor sau pe care se servesc bucatele la masă. Ne înlesneam să cumpărăm cîte un petec din plăcinta cea mare și rotundă de pe sinia fierbinte a lui chir Eftimie. I. BOTEZ, ȘC. 55. Se stinge ca o sinie scoasă din foc, care s-ar răci. DELAVRANCEA, O. II 132. O tavă rotundă de argint... mare tocmai cît sinia noastră cea de aur de la Pietroasa. ODOBESCU, S. III 635. 2. Masă țărănească joasă, rotundă, cu trei picioare. După ce s-au copt turtițele acestea, se pun pe o sinie așternută... curat. MARIAN, Î. 190.

sinie f. 1. tablă de cositor, împodobită la mijloc cu desenuri și flori: o sinie mare; 2. (Banat) masă rotundă făcută de lemn în forma unei farfurii. [Turc. SINI, tablă rotundă (serb. SINIIA, mescioară joasă)].

siníe f. (turc. sini, masă rătundă scundă, tablá, d. čin, China, adică, la început, „tablá de porțelan chinezesc”; ngr. sini, sîrb. bg. siniĭa, sinie. V. cinie 2. Cp. cu farfurie). Est. Tipsie, tava rătundă de copt plăcinta și de pus coliva. Masă rătundă scundă care se maĭ vede rar azĭ pe la țară pin Banat, Bucovina și vechiu regat (ĭa se întrebuința și’n orașe și se punea pe divan, ĭar membriĭ familiiĭ, în ciorapĭ, se puneau în prejuru eĭ). V. sofra.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sinie (pop.) s. f., art. sinia, g.-d. art. siniei; pl. sinii, art. siniile (desp. -ni-i-)

sinie (pop.) s. f., art. sinia, g.-d. art. siniei; pl. sinii, art. siniile

sinie s. f., art. sinia, g.-d. art. siniei; pl. sinii, art. siniile

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

sinie (-ii), s. f.1. Măsuță rotundă și joasă. – 2. Tavă, platou rotund. – Mr. sinie. Tc. sini (Șeineanu, II, 323; Lokotsch 1913), cf. ngr. σινίον (Murnu 51), alb. sini, sb., bg. sinija.

Intrare: sinie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sinie
  • sinia
plural
  • sinii
  • siniile
genitiv-dativ singular
  • sinii
  • siniei
plural
  • sinii
  • siniilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sinie, siniisubstantiv feminin

  • 1. Tavă mare și rotundă de metal, folosită mai ales pentru copt plăcinte și prăjituri. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Ne înlesneam să cumpărăm cîte un petec din plăcinta cea mare și rotundă de pe sinia fierbinte a lui chir Eftimie. I. BOTEZ, ȘC. 55. DLRLC
    • format_quote Se stinge ca o sinie scoasă din foc, care s-ar răci. DELAVRANCEA, O. II 132. DLRLC
    • format_quote O tavă rotundă de argint... mare tocmai cît sinia noastră cea de aur de la Pietroasa. ODOBESCU, S. III 635. DLRLC
  • 2. popular Masă țărănească joasă, rotundă, cu trei picioare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote După ce s-au copt turtițele acestea, se pun pe o sinie așternută... curat. MARIAN, Î. 190. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.