11 definiții pentru sigă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SI s. f. Mineral alb sau roșu care se găsește în natură sub formă de bolovani sau de nisip și care se folosește la zugrăveli și în tăbăcărie. – Din sb. siga.

si sf [At: BARASCH, I. N. 74/20 / Pl: (rar) sighe / E: srb siga] 1 Material de culoare albă, galbenă sau roșie, care se găsește în natură sub formă de bolovani sau de nisip, folosit la zugrăvit, în tăbăcărie sau ca piatră de construcție. 2 (Reg) Fund de apă pe care se află roci dure și pietroase. 3 (Olt) Lut ars folosit în construcții. 4 (Olt) Cărămidă din lut ars. 5 (Reg) Lignit. 6 (Mol) Un fel de huilă vânătă.

SI s. f. Mineral alb sau roșu care se găsește în natură sub formă de bolovani sau de nisip și care se folosește la zugrăveli și în tăbăcărie. – Din scr. siga.

SI s. f. Mineral alb sau roșu care se găsește în natură sub formă de bolovani sau de nisip și care se folosește la zugrăveli și în tăbăcărie. Maluri de sigă sparte de puhoaie. VLAHUȚĂ, la TDRG. Afară de sarea ce se află în munții Vrancei... se mai scoate din munți varul și siga. I. IONESCU, P. 39.

SI f. Mineral moale, de culoare roșiatică sau albă, întrebuințat de zugravi și tăbăcari. /<sb. siga

sigă f. substanță roșiatică ce se întrebuințează spre a trage brâie la ferestrele bordeielor, a vărui pereții cuptoarelor țărănești, etc. [Serb. SIGA, stalactită].

sígă f. fără pl. (sîrb. siga). Vest. Suc. Un fel de peatră galbenă care e un tuf calcaros rezultat din disolvarea parțială și apoĭ reconsolidarea pe loc a calcaruluĭ supt acțiunea apeĭ. E astringentă, și de aceĭa poporul o întrebuințează ca medicament contra diareiĭ. Se întrebuințează și la frecat peile și ca văpsea p. părețĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

si s. f., g.-d. art. sigii

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

si s. f. – Mineral alb sau roșu folosit la zugrăveli. Sb. siga (Tiktin).

Intrare: sigă
substantiv feminin (F47)
Surse flexiune: DOOM 2
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • si
  • siga
plural
genitiv-dativ singular
  • sigi
  • sigii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sisubstantiv feminin

  • 1. Mineral alb sau roșu care se găsește în natură sub formă de bolovani sau de nisip și care se folosește la zugrăveli și în tăbăcărie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Maluri de sigă sparte de puhoaie. VLAHUȚĂ, la TDRG. DLRLC
    • format_quote Afară de sarea ce se află în munții Vrancei... se mai scoate din munți varul și siga. I. IONESCU, P. 39. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.