15 definiții pentru servietă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SERVIETĂ, serviete, s. f. Geantă (mare), mai ales de piele, cu una sau mai multe despărțituri, în care se poartă acte, cărți etc. [Pr.: -vi-e-] – Din fr. serviette.

SERVIETĂ, serviete, s. f. Geantă (mare), mai ales de piele, cu una sau mai multe despărțituri, în care se poartă acte, cărți etc. [Pr.: -vi-e-] – Din fr. serviette.

servie sf [At: BARIȚIU, P. A. I, 360 / Pl: ~te / E: fr serviette, ger Serviette] 1 (Înv) Șervet (1). 2 Obiect confecționat din piele, din material plastic etc., de formă dreptunghiulară, cu sau fără mâner, având una sau mai multe despărțituri interioare, în care se poartă acte, cărți, caiete etc. Si: geantă.

SERVIETĂ, serviete, s. f. Geantă mare de piele, cu una sau mai multe despărțituri, în care se poartă acte, hîrtii, cărți. Ne-am dus la birou la el, am deschis servieta, i-am dat plicul cu instrucțiunile și în fața mea l-a închis în casa de fier. BARANGA, I. 203.

SERVIE s.f. Geantă de piele, de material plastic etc. cu una sau cu mai multe despărțituri. [Pron. -vi-e-. / < fr. serviette].

SERVIE s. f. geantă de piele, de material plastic etc. cu una sau cu mai multe despărțituri. (< fr. serviette)

SERVIETĂ ~e f. Geantă cu mai multe compartimente, care servește pentru a purta acte, cărți, caiete sau diverse hârtii. [Sil. -vi-e-] /<fr. serviette, germ. Serviette

*serviétă f., pl. e (fr. servĭette. V. șervet). Mare portofoliŭ de purtat acte și care se ține supsuoară orĭ atîrnat de o toartă: un avocat cu servĭeta supsuoară.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

servie (desp. -vi-e-) s. f., g.-d. art. servietei; pl. serviete

servie (-vi-e-) s. f., g.-d. art. servietei; pl. serviete

servie s. f. (sil. -vi-e-), pl. serviete

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SERVIE s. geantă, mapă. (Ține dosarele în ~.)

SERVIE s. geantă, mapă. (Ține dosarele în ~.)

Intrare: servietă
servietă substantiv feminin
  • silabație: ser-vi-e-tă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • servie
  • servieta
plural
  • serviete
  • servietele
genitiv-dativ singular
  • serviete
  • servietei
plural
  • serviete
  • servietelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

servie, servietesubstantiv feminin

  • 1. Geantă (mare), mai ales de piele, cu una sau mai multe despărțituri, în care se poartă acte, cărți etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Ne-am dus la birou la el, am deschis servieta, i-am dat plicul cu instrucțiunile și în fața mea l-a închis în casa de fier. BARANGA, I. 203. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.