18 definiții pentru ser

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SER, seruri, s. n. Partea lichidă a sângelui. ♦ Lichid extras din sânge sau preparat pe cale artificială care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară și este folosit în scopuri terapeutice. Ser sangvin = plasmă sangvină din care s-a extras fibrinogenul. Ser imun = ser sangvin provenit de la un animal vaccinat care, introdus în organism, conferă o imunitate pasivă. Ser fiziologic = soluție salină foarte diluată, apropiată de compoziția serului sangvin, folosită pentru a înlocui pierderile mari de lichide sau de sânge în diferite boli, pentru dizolvarea unor antibiotice etc. – Din fr. serum, lat. serum.

ser sn [At: ANTONESCU, D. / V: (rar) ~um / Pl: ~uri / E: fr sérum, lat serum] 1 (Șîs ~ sangvin) Partea lichidă a sângelui. 2 (Spc) Plasmă sangvină din care s-a extras fibrinogenul Si: (înv) zer. 3 (Adesea urmat de determinări care arată felul sau boala pentru combaterea căreia este administrat) Lichid extras din sânge sau preparat pe cale artificială care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară și care este folosit în scopuri terapeutice sau preventive. 4 (Îs) ~ specific Antiser. 5 (Îs) ~ fiziologic Soluție salină foarte diluată, apropiată de compoziția serului sangvin, folosită pentru a înlocui pierderile mari de lichide sau de sânge în diferite boli, pentru dizolvarea unor antibiotice etc.

SER, seruri, s. n. Partea lichidă a sângelui. ♦ Lichid extras din sânge sau preparat pe cale artificială care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară și este folosit în scopuri terapeutice. ◊ Ser sangvin = plasmă sangvină din care s-a extras fibrinogenul. Ser imun = ser sangvin provenit de la un animal vaccinat care, introdus în organism, conferă o imunitate pasivă. Ser fiziologic = soluție salină foarte diluată, apropiată de compoziția serului sangvin, folosită pentru a înlocui pierderile mari de lichide sau de sânge în diferite boli, pentru dizolvarea unor antibiotice etc. – Din fr. sérum, lat. serum.

SER, seruri, s. n. Partea lichidă a sîngelui. ♦ Lichid extras din sînge sau preparat pe cale artificială, folosit în scopuri terapeutice. S-au preparat vaccinuri pentru prevenirea bolilor și seruri pentru a le vindeca. MARINESCU, P. A. 74. ◊ Ser fiziologic v. fiziologic.

SER s.n. Partea lichidă a sîngelui. ♦ Lichid extras din sîngele unui animal vaccinat sau preparat pe cale artificială, folosit pentru vindecarea unor boli. [< fr. sérum, cf. lat. serum].

SER s. n. partea lichidă a sângelui. ◊ lichid din sânge sau preparat artificial, care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară, în scop terapeutic. (< fr. sérum, lat. serum)

SER ~uri n. 1) Component lichid al sângelui. 2) Lichid preparat din sânge sau pe cale artificială și utilizat în scopuri terapeutice. ◊ ~ imun ser care conține anticorpi meniți să neutralizeze agenții patogeni, folosit pentru prevenirea unor boli infecțioase. ~ artificial (sau fiziologic) soluție salină diluată, asemănătoare cu plasma sangvină, folosită pentru dizolvarea unor medicamente sau pentru înlocuirea pierderilor mari de lichide sau de sânge. /<fr. sérum, lat. serum

1) *ser n., pl. urĭ (lat. sĕrum, zer. V. zer). Un lichid apos care se separă din sîngele închegat. Medicament făcut din acest lichid luat din sîngele a diferite animale și întrebuințat la făcut injecțiunĭ contra difteriiĭ, tetanosuluĭ și altor boale.

2) ser, -ă adj. (rus. sĭeryĭ, cenușiŭ). Cenușiŭ, vorbind de postav: pantalonĭ soldățeștĭ serĭ. V. sur.

ser(um) n. 1. partea lichidă a sângelui după ce s’a separat chiagul; 2. partea lichidă a laptelui după ce s’a separat cașul [V. zer]; 3. Med. lichid extras din sângele unui animal vaccinat pentru vindecarea unor boale: ser antidifteric.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SER s. 1. (BIOL.) (înv.) zer. 2. (FARM.) ser specific = antiser.

SER s. 1. (BIOL.) (înv.) zer. 2. (FARM.) ser specific = antiser.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ser (-ruri), s. n. – Partea lichidă a sîngelui. – Var. serum. Lat. serum (sec. XIX). – Der. seros, adj., din fr. séreux; serozitate, s. f., din fr. sérosité.

Intrare: ser
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ser
  • serul
  • seru‑
plural
  • seruri
  • serurile
genitiv-dativ singular
  • ser
  • serului
plural
  • seruri
  • serurilor
vocativ singular
plural
serum
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ser, serurisubstantiv neutru

  • 1. Partea lichidă a sângelui. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Lichid extras din sânge sau preparat pe cale artificială care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară și este folosit în scopuri terapeutice. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote S-au preparat vaccinuri pentru prevenirea bolilor și seruri pentru a le vindeca. MARINESCU, P. A. 74. DLRLC
      • 1.1.1. Ser sangvin = plasmă sangvină din care s-a extras fibrinogenul. DEX '09
      • 1.1.2. Ser imun = ser sangvin provenit de la un animal vaccinat care, introdus în organism, conferă o imunitate pasivă. DEX '09
      • 1.1.3. Ser fiziologic = soluție salină foarte diluată, apropiată de compoziția serului sangvin, folosită pentru a înlocui pierderile mari de lichide sau de sânge în diferite boli, pentru dizolvarea unor antibiotice etc. DEX '09 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.