12 definiții pentru schif

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCHIF, schifuri, s. n. 1. Ambarcațiune sportivă foarte lungă, îngustă și ușoară, cu rame lungi și ușoare și cu scaune mobile. 2. Probă sportivă care se practică cu schiful (1). – Din fr., engl. skiff.

schif sn [At: LTR2 / S și: skiff / Pl: ~uri / E: fr, eg skiff] 1 Ambarcație sportivă de curse, foarte lungă, îngustă și ușoară, de lemn, cu rame lungi și ușoare, cu scaune mobile. 2 (Lsg) Probă sportivă de canotaj practicată cu schiful (1).

SCHIF, schifuri, s. n. 1. Ambarcație sportivă foarte lungă, îngustă și ușoară, cu rame lungi și ușoare și cu scaune mobile. 2. Probă sportivă care se practică cu schiful (1). – Din fr., engl. skiff.

SCHIF, schifuri, s. n. Ambarcație de sport, de forma unei bărci lungi și înguste, cu punte de pînză impermeabilă la provă și la pupă, folosită la concursurile nautice.

SCHIF s.n. 1. Ambarcație cu vele, rame sau motor de dimensiuni mici, cu fundul plat și pescaj redus, cu proră ascuțită și pupa dreaptă, folosit pentru pescuit sau pentru sport, la cursele de viteză și de agrement. 2. Sport practicat cu astfel de ambarcații. [< fr., engl. skiff].

SCHIF s. n. 1. ambarcație de dimensiuni mici, lungă și îngustă, cu pupa și prora ascuțite, folosită pentru sport. 2. probă sportivă practicată cu schiful (1). (< fr., engl. skiff)

SCHIF ~uri n. 1) Ambarcație sportivă ușoară, lungă și îngustă, cu vele, ramă sau motor, folosită la cursele de canotaj academic. 2) Probă sportivă practicată cu astfel de ambarcație. /<fr., engl. skiff

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

schif s. n., (ambarcațiuni) pl. schifuri

schif s. n., (ambarcațiuni) pl. schifuri

schif s. n., (ambarcații) pl. schifuri

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SCHIF (< eng.) s. n. 1. Ambarcație sportivă lungă (7-9, 11 și 18 m), îngustă și ușoară, descoperită numai pe porțiunea ocupată de vâslași și echipată cu rame (lungi, ușoare, cu pala curbată), fixate pe suporți, și cu scaune mobile. În s. pot canota una, două, patru sau opt persoane, cu sau fără cârmaci. 2. Probă sportivă a canotajului academic practicată cu schiful (1). Există probe de s. simplu (cu un loc), dublu (cu două locuri), de 2+1 cârmaci, de 4 fără cârmaci și 8+1 cârmaci.

Intrare: schif
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • schif
  • schiful
  • schifu‑
plural
  • schifuri
  • schifurile
genitiv-dativ singular
  • schif
  • schifului
plural
  • schifuri
  • schifurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

schif, schifurisubstantiv neutru

  • 1. Ambarcațiune sportivă foarte lungă, îngustă și ușoară, cu rame lungi și ușoare și cu scaune mobile. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. (numai) singular Probă sportivă care se practică cu schiful. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.