12 definiții pentru rotativă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ROTATIV, -Ă, rotativi, -e, adj., s. f. 1. Adj. (Despre mișcări) Circular. 2. Adj. (Despre sisteme tehnice sau despre elemente ale acestora) Care poate efectua o mișcare de rotație parțială; care are părți rotitoare. 3. S. f. Mașină pentru tipărirea ziarelor și a publicațiilor de mare tiraj, care are forma de imprimare și suprafața de presiune cilindrice. – Din fr. rotatif.

rotativ, ~ă [At: BARCIANU / Pl: ~e / E: fr rotatif] 1 a (D. mișcări) Circular (1). 3 a, smf (Sistem tehnic) care poate efectua rotații (1). 4-5 sf, a (Șîs presă ~ă) Instalație pentru imprimarea ziarelor și a publicațiilor de mare tiraj, funcționând prin rotirea a doi cilindri cu suprafețele în contact, unul ca suport al clișeului, celălalt ca organ de presiune.

ROTATÍV, -Ă, rotativi, -e, adj., s. f. 1. Adj. (Despre mișcări) Circular. 2. Adj. (Despre sisteme tehnice sau despre elemente ale acestora) Care poate efectua o mișcare de rotație parțială; care are părți rotitoare. 3. S. f. Mașină pentru tipărirea ziarelor și a publicațiilor de mare tiraj, care are forma de imprimare și suprafața de presiune cilindrice. – Din fr. rotatif.

ROTATIV, -Ă, rotativi, -e, adj. 1. (Despre mișcare) Circular. 2. (Despre sisteme tehnice) Care poate efectua a mișcare de rotație (și funcționează datorită, acestei mișcări); care are părți importante putînd efectua o mișcare de rotație. Scaun rotativ. Cuptor rotativ.În dreapta, la o mașină rotativă, freză de metal colorat, se încolăceau schije aurii arzînd în toate culorile curcubeului. V. ROM. decembrie 1950, 157. ◊ Presă rotativă (și, mai des, substantivat, f.) = presă de imprimat care funcționează prin rotația a doi cilindri ale căror suprafețe sînt în contact, unul servind ca suport al clișeului, iar celălalt ca organ de presiune; se folosește la imprimatul ziarelor și al altor publicații de mare tiraj. Acum, rotativele scuipă munți de ziare. BOGZA, A. Î. 251. Se îmbrînceau... să înșface foile umede scoase atunci din rotativă. PAS, Z. I 166. Foile nepaginate zburau, pe măsură ce erau scrise, în subsolul unde rotativa înțepenise. C. PETRESCU, C. V. 342.

ROTATIV, -Ă adj. 1. (Despre mișcări) Circular. 2. (Despre sisteme tehnice) Care poate face o mișcare de rotație; rotant. ♦ Motor rotativ = motor cu cilindrii rotativi, patentat de unele fabrici de automobile. ♦ Presă rotativă (și s.f. ) = presă de imprimat la care suportul clișeului și organul de presiune sunt cilindrice. [Cf. fr. rotatif, engl. rotative, it. rotativo].

ROTATÍV, -Ă adj. 1. (despre mișcări) circular. 2. (despre sisteme tehnice) care poate face o mișcare de rotație. ♦ motor ~ = motor cu cilindri rotativi, patentat de unele fabrici de automobile. ◊ (s. f.) presă de imprimat la care suportul clișeului și organul de presiune sunt cilindrice. (< fr. rotatif)

ROTATÍV/Ă ~e f. Mașină de imprimat publicațiile de mare tiraj, care funcționează prin mare rotație. /<fr. rotatif

*rotatív, -ă adj. (d. lat. rotatus, rotat). Care lucrează învîrtindu-se, vorbind de un fel de mașinĭ tipografice inventate de Marinoni. S. f. Mașină rotativă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

rotati s. f., g.-d. art. rotativei; pl. rotative

rotati s. f., g.-d. art. rotativei; pl. rotative

rotativ adj. m., pl. rotativi; f. rotati, pl. rotative

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ROTATÍV, -Ă (< fr.) adj. 1. (Despre mișcări) Circular. 2. (Despre sisteme tehnice sau despre elemente ale acestora) Care poate efectua o mișcare de rotație parțială; care are părți rotitoare. ♦ (Substantivat, f.) Mașină de înaltă productivitate pentru tipărirea publicațiilor de tiraj mare, la care forma de imprimare și suprafața de presare (printre care trece hârtia) sunt cilindrice; există r. pentru hârtie în coli și r. pentru hârtie în bobine.

Intrare: rotativă
rotativă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rotati
 • rotativa
plural
 • rotative
 • rotativele
genitiv-dativ singular
 • rotative
 • rotativei
plural
 • rotative
 • rotativelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

rotati, rotativesubstantiv feminin

 • 1. Mașină pentru tipărirea ziarelor și a publicațiilor de mare tiraj, care are forma de imprimare și suprafața de presiune cilindrice. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Acum, rotativele scuipă munți de ziare. BOGZA, A. Î. 251. DLRLC
  • format_quote Se îmbrînceau... să înșface foile umede scoase atunci din rotativă. PAS, Z. I 166. DLRLC
  • format_quote Foile nepaginate zburau, pe măsură ce erau scrise, în subsolul unde rotativa înțepenise. C. PETRESCU, C. V. 342. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.