18 definiții pentru radiu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RADIU s. n. Element radioactiv care se găsește în minereurile de uraniu, folosit în medicină și în fizica nucleară. [Var.: radium s. n.] – Din fr. radium.

RADIU s. n. Element radioactiv care se găsește în minereurile de uraniu, folosit în medicină și în fizica nucleară. [Var.: radium s. n.] – Din fr. radium.

radiu1 sns [At: ARH. OLT. I, 108 / V: ~m / E: fr radium, ger Radium] Element radioactiv, din grupa metalelor alcalino-pământoase, asemănător din punct de vedere chimic cu bariul, întrebuințat în fizică și în medicină.

RADIU s. n. Metal radioactiv, asemănător din punct de vedere chimic cu bariul. Radiul a avut deja aplicațiuni medicale din cauza proprietăților lui de a distruge țesuturile. MARINESCU, P. A. 34. – Variantă: radium (MARINESCU, P. A. 34) s. n.

RADIU s.n. Element radioactiv asemănător din punct de vedere chimic cu bariul, întrebuințat în fizică și medicină. [Pron. -diu, var. radium s.n. / < fr. radium].

RADIU/RADIUM s. n. element radioactiv din grupa metalelor alcalino-pământoase, folosit în substanță emițătoare de radiații în medicină și în fizica nucleară. (< fr. radium)

RADIU n. Metal alb-argintiu, radioactiv, întrebuințat, mai ales, ca sursă pentru obținerea neutronilor (în medicină). [Var. radium] /<fr. radium, germ. Radium

*rádiŭ n. (lat. științific radium, d. lat. radius, rază, din cauză că emite raze). Chim. Un metal descoperit de Curie, Bémont și soția luĭ Curie la 1899. – Radiu se află în oxidu natural de uraniŭ și se caracterizează pin sările și soluțiunile sărilor luĭ, care emit raze care influențează placa fotografică, fac aeru conductor de electricitate, produc diverse acțiunĭ chimice ș. a.

RADIUM s. n. v. radiu.

radiu(m) n. metal descoperit în 1899 de Curie și caracterizat prin aceea că sărurile sale sunt luminoase, producând diferite acțiuni chimice.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

radiu (element chimic) [diu pron. dĭu] s. n., art. radiul; simb. Ra

radiu [diu pron. dĭu] s. n., art. radiul; simb. Ra

radiu [-diu pron. -diu]/radium (sil. -di-um) s. n., art. radiul /radiumul; simb. Ra

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RÁDIU (< fr., germ. {i}; {s} fr. radio[actif] „radioactiv”) s. n. Element radioactiv (Ra; nr. at. 88, m. at. 226,03) din grupa metalelor alcalino-pământoase. Se găsește în minereuri de uraniu. A fost descoperit în 1898 de Pierre și Maria Skłodowska-Curie și colaboratorul lor G. Bémont și izolat în 1910. Cel mai stabil izotop, Ra226, are perioada de înjumătățire de 1620 de ani; metal alb-argintiu strălucitor, foarte activ. Datorită proprietăților sale radioactive este folosit în medicină (terapia prin radiații, radiologie, medicină nucleară) și în tehincă (în amestec cu beriliu servește ca sursă de neutroni).

Intrare: radiu
  • pronunție: radĭu
substantiv neutru (N56)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • radiu
  • radiul
  • radiu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • radiu
  • radiului
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • radium
  • radiumul
  • radiumu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • radium
  • radiumului
plural
vocativ singular
plural
Ra1 (simbol) simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • Ra
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

radiusubstantiv neutru

  • 1. Element radioactiv, metal alb-argintiu, asemănător din punct de vedere chimic cu bariul, care se găsește în minereurile de uraniu, folosit în medicină și în fizica nucleară. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN NODEX
    • format_quote Radiul a avut deja aplicațiuni medicale din cauza proprietăților lui de a distruge țesuturile. MARINESCU, P. A. 34. DLRLC
  • comentariu simbol Ra DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.