20 de definiții pentru protecție

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROTÉCȚIE, protecții, s. f. 1. Faptul de a proteja, de a ocroti, de a apăra; ansamblu de măsuri care protejează; persoană, instituție etc. care protejează; dispozitiv, sistem tehnic etc. care servește la protejare. ◊ Protecția muncii = ansamblu de măsuri luate pentru ocrotirea vieții și a sănătății celor ce muncesc, pentru asigurarea desfășurării muncii în condițiile cele mai bune. ◊ Loc. adj. De protecție = protector. ♦ Sprijin, ajutor dat cuiva de o persoană influentă pentru obținerea unui avantaj; p. ext. persoană care acordă acest sprijin. 2. (Înv.) Protectorat. – Din lat. protectio, -onis, fr. protection.

PROTÉCȚIE, protecții, s. f. 1. Faptul de a proteja, de a ocroti, de a apăra; ansamblu de măsuri care protejează; persoană, instituție etc. care protejează; dispozitiv, sistem tehnic etc. care servește la protejare. ◊ Protecția muncii = ansamblu de măsuri luate pentru ocrotirea vieții și a sănătății celor ce muncesc, pentru asigurarea desfășurării muncii în condițiile cele mai bune. ◊ Loc. adj. De protecție = protector. ♦ Sprijin, ajutor dat cuiva de o persoană influentă pentru obținerea unui avantaj; p. ext. persoană care acordă acest sprijin. 2. (Înv.) Protectorat. – Din lat. protectio, -onis, fr. protection.

protecție sf [At: CANTEMIR, HR. 256 / V: (înv) ~csie, ~iune / Pl: ~ii / E: lat protectio, -onis, fr protection, rs протекция] 1 Ocrotire acordată cuiva sau cerută de cineva Si: (grî; rar) protasie. 2 (Pex; îs) ~a muncii Ansamblu de măsuri luate pentru ocrotirea vieții și a sănătății celor ce muncesc și pentru asigurarea celor mai bune condiții de muncă. 3 (Pex; lav) De ~ Protector (1). 4 Sprijin neprincipial acordat cuiva pentru obținerea unui avantaj. 5 (Pex) Persoană care acordă cuiva un sprijin neprincipial. 6 (Îla) Cu ~ Influent. 7 Sprijin politic sau militar acordat sau cerut de un stat altui stat în schimbul unor compensații. 8 (Înv) Protectorat (2). 9 (Înv) Consulat (2). 10 (Asr) Sistem protecționist.

PROTÉCȚIE, (2) protecții, s. f. 1. Faptul de a proteja; apărare, ocrotire, pază; ansamblul dispozițiilor. și al mijloacelor materiale prin care se obține suprimarea, limitarea, sau numai semnalizarea efectelor dăunătoare produse de anumite acțiuni exterioare asupra viețuitoarelor, materialelor, sistemelor tehnice, produselor etc. Fata asta mîndră, dar săracă și fără nici o protecție. BART, E. 305. ◊ Loc. adj. De protecție = protector, apărător. Acei care angajează vor pune la dispoziția angajaților... care lucrează în condițiuni speciale de umiditate ori murdărie echipamentul de protecție. COD. M. 40. Era bucuros să cunoască măsurile de protecție pe care le prepară noul guvern. REBREANU, R. II 227. ◊ Protecția muncii = ansamblu de măsuri luate pentru a se asigura desfășurarea muncii în condițiile cele mai bune pentru. muncitori și a se evita accidentele de muncă. Perdea de protecție v. perdea. 2. Sprijin (uneori nemeritat) acordat cuiva pentru obținerea unui avantaj; p. ext. cel care acordă sprijin (v. protector). Era dintr-o familie... cu prea mulți copii, însă și cu destule protecții la vremea lor. SADOVEANU, Z. C. 6. Cărările vieții fiind grele și înguste, Ei încearcă să le treacă prin protecție de fuste. EMINESCU, O. I 137. Prin protecția stăpînului său, în cîțiva ani ajunse la cele mai înalte funcțiuni. BOLINTINEANU, O. 416. 3. (Învechit) Protectorat. Se jăluiră Porții de astă călcare a dreptului națiilor, făcînd o pomenire a vechilor tractate cu care țara se supusese protecției turcești. NEGRUZZI, S. I 242.

PROTÉCȚIE s.f. 1. Ocrotire, pază, apărare. ◊ Protecția muncii = ansamblul măsurilor luate pentru a se asigura desfășurarea muncii în condițiile cele mai sigure și mai bune pentru cei care o execută. 2. Sprijin, ajutor dat cuiva de o persoană influentă; favoare; (p. ext.; fam.) persoană care acordă acest sprijin. [Gen. -iei, var. protecțiune s.f. / cf. fr. protection, lat. protectio].

PROTÉCȚIE s. f. 1. ocrotire, pază, apărare. ♦ ~ a muncii = totalitatea măsurilor tehnico-organizatorice, sanitare etc. menite să prevină îmbolnăvirile profesionale și accidentele de muncă. 2. sprijin, ajutor dat cuiva de o persoană influentă. ◊ persoană care acordă acest sprijin. (< fr. protection, lat. protectio)

PROTÉCȚIE ~i f. 1) v. A PROTEJA. 2) Sprijin acordat cuiva de o persoană influentă. 3) Persoană care protejează. [G.-D. protecției; Sil. -ți-e] /<lat. protectio, ~onis, fr. protection

PROTECȚIÚNE s.f. v. protecție.

protecți(un)e f. 1. acțiunea de a proteja, de a apăra pe cineva, de a îngriji de interesele cuiva, de a favoriza progresul; 2. dreptul de a fi protejat de o națiune: a se bucura de o protecțiune străină.

*protecțiúne f. (lat. pro-téctio, -ónis. V. pro-tejez). Acțiunea de a proteja. Sprijin, ajutor, ocrotire: acest tînăr se bucură de protecțiunea cutăruĭ deputat, acest vapor se bucură de protecțiunea italiană (V. supușie). Com. Apărarea mărfurilor naționale izbind cu taxe de vamă mărfurile străine. Cu un aer de protecțiune, privind ca un protector, ca un om mare de care aŭ alțiĭ nevoĭe. – Și -écție.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

protecție (-ți-e) s. f., art. protecția (-ți-a), g.-d. art. protecției; (apărători) pl. protecții, art. protecțiile (-ți-i-)

protécție s. f. (sil. -ți-e), art. protécția (sil. -ți-a), g.-d. art. protécției; (sprijin) pl. protécții, art. protécțiile (sil. -ți-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PROTÉCȚIE s. 1. sprijin, (înv.) regea, regealâc, (reg. fig.) proptă. (Îi servește ca ~.) 2. apărare, ocrotire, sprijin, (înv. și pop.) oblăduire, (înv.) apărământ, scuteală, scutință, scutire, (fig.) scut. (~ împotriva...) 3. v. ajutor. 4. grijă, ocrotire, (fig.) aripă, pavăză, scut. (Se află sub ~ lor.) 5. ajutor, ocrotire, patronaj, sprijin, tutelă, (rar) tutelaj. (Orfelinatul se bucura de ~ unei societăți de binefacere.) 6. v. egidă. 7. v. favoare. 8. v. apărare.

PROTECȚIE s. 1. sprijin, (înv.) regea, regealîc, (reg. fig.) proptă. (Îi servește ca ~.) 2. apărare, ocrotire, sprijin, (înv. și pop.) oblăduire, (înv.) apărămînt, scuteală, scutință, scutire, (fig.) scut. (~ împotriva...) 3. ajutor, asistență, ocrotire, sprijin, (livr.) recurs, (înv. și pop.) ajutorință, (înv. și reg.) ajutorie, sprijoană, (înv.) sprijineală, (turcism înv.) iamac. (I-a mulțumit pentru ~ lui.) 4. grijă. ocrotire, (fig.) aripă, pavăză, scut. (Se află sub ~ lor.) 5. ajutor, ocrotire, patronaj, sprijin, tutelă, (rar) tutelaj. (Orfelinatul se bucura de ~ unei societăți de binefacere.) 6. egidă, oblăduire, ocrotire, patronaj, sprijin. (Asociația se bucură de înalta ~ a...) 7. favoare, (pop. și fam.) hatîr, (înv.) grație, lască, nazar, ovajenie, (turcism înv.) musaadea. (I-a cîștigat ~.) 8. apărare, asigurare, pază, protejare, securitate, siguranță. (Măsuri de ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

INSTALAȚIA DE PROTECȚIE A ZBORULUI ansamblu complex de zbor destinat protecției zborului și a vieții pasagerilor și a echipajului, din această categorie făcând parte cele: de înălțime, de oxigen, antijivraj, antiincendiară și sanitară.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ORGANIZAȚIA MONDIALĂ PENTRU PROTECȚIA PROPRIETĂȚII INTELECTUALE (O.M.P.I.; în engl.: World Intellectual Property Organization – W.I.P.O.), agenție specializată guvernamentală în cadrul sistemului O.N.U., cu sediul la Geneva (Elveția), creată în 1967 (își începe activitatea în 1970), în scopul facilitării cooperării statelor pentru punerea în aplicare a acordurilor internaționale în vigoare privind proprietatea intelectuală. Practic, reunește Uniunea internațională pentru Protecția Proprietății Industriale (creată în 1883 prin Convenția de la Paris) și Uniunea Internațională pentru Protecția Operelor Literare și Artistice (creată în 1886 prin Convenția de la Berna). O.M.P.I. are 177 țări membre (2002), printre care și România (din 1968).

Intrare: protecție
protecție substantiv feminin
 • silabație: -ți-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • protecție
 • protecția
plural
 • protecții
 • protecțiile
genitiv-dativ singular
 • protecții
 • protecției
plural
 • protecții
 • protecțiilor
vocativ singular
plural
protecțiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • protecțiune
 • protecțiunea
plural
 • protecțiuni
 • protecțiunile
genitiv-dativ singular
 • protecțiuni
 • protecțiunii
plural
 • protecțiuni
 • protecțiunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

protecție, protecțiisubstantiv feminin

 • 1. Faptul de a proteja, de a ocroti, de a apăra; ansamblu de măsuri care protejează; persoană, instituție etc. care protejează; dispozitiv, sistem tehnic etc. care servește la protejare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Fata asta mîndră, dar săracă și fără nici o protecție. BART, E. 305. DLRLC
  • diferențiere Apărare, ocrotire, pază. DN
  • 1.1. Protecția muncii = ansamblu de măsuri luate pentru ocrotirea vieții și a sănătății celor ce muncesc, pentru asigurarea desfășurării muncii în condițiile cele mai bune. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.2. Sprijin, ajutor dat cuiva de o persoană influentă pentru obținerea unui avantaj. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   sinonime: favoare
   • format_quote Era dintr-o familie... cu prea mulți copii, însă și cu destule protecții la vremea lor. SADOVEANU, Z. C. 6. DLRLC
   • format_quote Cărările vieții fiind grele și înguste, Ei încearcă să le treacă prin protecție de fuste. EMINESCU, O. I 137. DLRLC
   • format_quote Prin protecția stăpînului său, în cîțiva ani ajunse la cele mai înalte funcțiuni. BOLINTINEANU, O. 416. DLRLC
   • 1.2.1. prin extensiune Persoană care acordă acest sprijin. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • chat_bubble locuțiune adjectivală De protecție = apărător, protector. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Acei care angajează vor pune la dispoziția angajaților... care lucrează în condițiuni speciale de umiditate ori murdărie echipamentul de protecție. COD. M. 40. DLRLC
   • format_quote Era bucuros să cunoască măsurile de protecție pe care le prepară noul guvern. REBREANU, R. II 227. DLRLC
 • 2. învechit Protectorat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: protectorat
  • format_quote Se jăluiră Porții de astă călcare a dreptului națiilor, făcînd o pomenire a vechilor tractate cu care țara se supusese protecției turcești. NEGRUZZI, S. I 242. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.