13 definiții pentru prici (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRICI1, priciuri, s. n. Pat rudimentar; spec. pat (de scânduri) pentru un număr mare de persoane, folosit în dormitoarele comune. – Din germ. Pritsche.

PRICI1, priciuri, s. n. Pat rudimentar; spec. pat (de scânduri) pentru un număr mare de persoane, folosit în dormitoarele comune. – Din germ. Pritsche.

prici2 sn [At: LM / Pl: ~uri / E: ger Pritsche] (Reg) 1 Pat rudimentar. 2 (Spc) Pat de scânduri pentru un număr mare de persoane, folosit în dormitoarele comune.

prici3 sn [At: CHEST. II, 283/229 / A: nct / Pl: ~uri / E: nct] 1 (Reg) Prichici (1). 2 (Mar) Prispă. 3 (Reg) Fiecare dintre leațurile bătute pe partea exterioară a pereților de lemn ai unor case, pe care se fixează lutul sau tencuiala.

PRICI1, priciuri, s. n. Pat de scînduri comun într-un dormitor, pentru un număr mare de persoane.

PRICI ~uri n. Pat de scânduri pentru mai multe persoane, folosit în unele dormitoare comune. /<germ. Pritsche

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

prici3, priciuri, s.n. (reg.) 1. scobitură în zidul pivniței în care se păstrează lucruri; prichici. 2. prispă (la casele țărănești). 3. leaț bătut în exteriorul casei, pe care se fixează tencuiala.

prici2, priciuri, s.n. – (reg.) Pat rudimentar, folosit în dormitoare comune sau în penitenciare: „Pe prici de piatră șăzând, / Și la domni, jupân zâcând” (Bârlea, 1924: 64). Atestat și în Maramureșul din dreapta Tisei. – Din germ. Pritsche „platformă, paletă; pat simplu de lemn în garnizoană” (Țurcanu, 2005; DEX, MDA).

prici2, -uri, s.n. – Pat rudimentar, folosit în dormitoare comune sau în penitenciare: „Pe prici de piatră șăzând, / Și la domni, jupân zâcând” (Bârlea 1924: 64). – Din germ. Pritsche „platformă, paletă; pat simplu de lemn în garnizoană” (Țurcanu 2005).

Intrare: prici (s.n.)
prici1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N60)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prici
  • priciul
  • priciu‑
plural
  • priciuri
  • priciurile
genitiv-dativ singular
  • prici
  • priciului
plural
  • priciuri
  • priciurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

prici, priciurisubstantiv neutru

  • 1. Pat rudimentar. DEX '09 DEX '98
    sinonime: prispă
    • 1.1. prin specializare Pat (de scânduri) pentru un număr mare de persoane, folosit în dormitoarele comune. DEX '09 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.