19 definiții pentru peninsulă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PENINSULĂ, peninsule, s. f. Întindere de pământ care înaintează adânc în mare ca o prelungire a uscatului, rămânând înconjurată din trei părți de apă. – Din lat. peninsula, fr. péninsule.

PENINSULĂ, peninsule, s. f. Întindere de pământ care înaintează adânc în mare ca o prelungire a uscatului, rămânând înconjurată din trei părți de apă. – Din lat. peninsula, fr. péninsule.

peninsulă sf [At: COSMOGRAFIE, 16/2 / V: (înv) ~solă, ~ură (Pl: ~uri), ~nzulă / Pl: ~le / E: lat peninsula, it penisola, fr peninsule] Întindere de pământ care înaintează în mare ca o prelungire a uscatului, rămânând înconjurată din trei părți de apă.

PENINSULĂ, peninsule, s. f. Întindere de pămînt care înaintează în mare ca o prelungire a continentului, rămînînd înconjurată din trei părți de apă. Peninsula Balcanică.

PENINSULĂ s.f. Întindere mare de pămînt care înaintează în mare, fiind înconjurată din trei părți de apă. [< lat. peninsula, fr. péninsule].

PENINSULĂ s. f. întindere de pământ care înaintează în mare. (< fr. péninsule, lat. paeninsula)

PENINSULĂ ~e f. Porțiune de uscat care înaintează adânc în mare, fiind scăldată de apă din trei părți. /<lat. peninsula, fr. péninsule

peninsulă f. țară înconjurată de mare, afară de o parte unde se împreună cu continentul: peninsula iberică, pirineică, balcanică.

*penínsulă f., pl. e (lat. paeninsula, d. paene, aproape, și insula, insulă). Pămînt înconjurat din toate părțile de apă afară de o singură parte care o unește c’un pămînt maĭ mare, ca Spania, Italia, Moreĭa, Crimeĭa ș. a. V. istm.

balcanică (Peninsula) f. coprinde România, Bulgaria, Rumelia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Grecia și Turcia. Prin tractatul din Versailles (1919), România, Serbia și Grecia și-au văzut teritoriile și populațiile mai mult de cât îndoite în detrimentul Bulgariei, Turciei și fostului imperiu austro-ungar. Bosnia, Herțegovina și Muntenegru fac azi parte din regatul iugo-slav.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

peninsulă (desp. pe-nin-/pen-in-) s. f., g.-d. art. peninsulei; pl. peninsule

!peninsulă (pe-nin-/pen-in-) s. f., g.-d. art. peninsulei; pl. peninsule

peninsulă s. f. (sil. mf. pen-) insulă

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PENINSULĂ s. (GEOGR.) (înv.) sul.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PIRINEICĂ, Peninsula ~ v. Iberică, Peninsula ~.

SCANDINAVIA, Peninsula Scandinavă, peninsulă în NV Europei, între Marea Baltică, Marea Nordului, Marea Norvegiei și Oc. Arctic. Delimitată de uscat printr-o linie care unește G. Botnic cu M. Barents; 749,8 mii km2 (cea mai mare peninsulă a Europei). Țărmurile de V și de N sunt înalte, abrupte, crestate de numeroase fiorduri, iar cele de S și de E sunt joase. Partea de V este ocupată de Alpii Scandinavici (alt. max. vf. Glittertind, 2.481 m), care se întind paralel cu țărmul. În S se află o câmpie și pod. Småland. Urme bine păstrare ale glaciației cuaternare. Climă subpolară în N, umedă și moderată în V, și temperată în rest, cu caractere continentale în E. Rețea hidrografică bogată cu râuri scurte, dar cu debit bogat și cădere mare. Numeroase lacuri tectonice și glaciare. Ghețari în zona înaltă. Păduri de conifere, în SV în amestec cu foioase; în N (Laponia) vegetație de tundră. În S. se află Suedia, Norvegia și o parte din Finlanda.

Intrare: peninsulă
peninsulă substantiv feminin
  • silabație: pe-nin-, pen-in- info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • peninsulă
  • peninsula
plural
  • peninsule
  • peninsulele
genitiv-dativ singular
  • peninsule
  • peninsulei
plural
  • peninsule
  • peninsulelor
vocativ singular
plural
peninsolă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
peninsură
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
peninzulă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

peninsulă, peninsulesubstantiv feminin

  • 1. Întindere de pământ care înaintează adânc în mare ca o prelungire a uscatului, rămânând înconjurată din trei părți de apă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: sul
    • format_quote Peninsula Balcanică. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.