13 definiții pentru pelerină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PELERINĂ, pelerine, s. f. 1. Haină largă de lungimi variabile, fără mâneci, adesea cu glugă, care se poartă peste altă îmbrăcăminte. 2. Îmbrăcăminte femeiască în formă de guler mare, care acoperă umerii (și bustul) și care se poartă peste palton sau peste rochie. – Din fr. pèlerine.

PELERINĂ, pelerine, s. f. 1. Haină largă de lungimi variabile, fără mâneci, adesea cu glugă, care se poartă peste altă îmbrăcăminte. 2. Îmbrăcăminte femeiască în formă de guler mare, care acoperă umerii (și bustul) și care se poartă peste palton sau peste rochie. – Din fr. pèlerine.

peleri sf [At: I. GOLESCU, C. / V: (înv) pelerin sn (reg) pereli~ / Pl: ~ne și (rar) ~ni / E: fr pèlerine] 1 Haină largă, de lungimi variabile, fără mâneci, dar care acoperă deopotrivă corpul și mâinile, în formă de clopot, adesea cu glugă, care se poartă peste altă îmbrăcăminte. 2 Haină de forma unei pelerine (1), din material impermeabil, purtată pentru a se feri de ploaie. 3 (Iuz) Guler mare care acoperea umerii și care se purta peste palton sau peste rochie.

PELERINĂ, pelerine, s. f. 1. Haină lungă și largă, fără mîneci, uneori cu glugă, care se poartă peste altă îmbrăcăminte. Purta o pelerină cafenie pe umeri. PAS, Z. I 111. Dintr-o curte ieși o doamnă bătrînă, cu pelerină neagră. C. PETRESCU, Î. II 121. Fata tremura. Neagu o înfășură în pelerina lui. BART, E. 182. ◊ (Metaforic) Primăvara intrase pe bariera orașului ascunsă în pelerina nopții. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 85. 2. Guler mare care acoperă umerii și se poartă peste palton sau peste rochie; capă. Palton cu pelerină. Pelerină de blană.

PELERI s.f. 1. Haină lungă și largă, fără mîneci, care se poartă pe umeri. 2. Guler mare care acoperă umerii, purtîndu-se peste palton sau peste rochie. [< fr. pèlerine].

PELERI s. f. 1. haină lungă și largă, fără mâneci, care se poartă pe umeri. 2. guler mare care acoperă umerii, purtându-se peste palton sau peste rochie. (< fr. pèlerine)

PELERINĂ ~e f. 1) Pardesiu larg, fără mâneci, care se încheie numai la gât. 2) Accesoriu vestimentar de forma unui guler lat, care acoperă umerii (și bustul), purtat de femei peste palton sau peste rochie. /<fr. pelerine

pelerină f. haină femeiască în formă de guler mare lăsat pe umeri.

*pelerínă f., pl. e (fr. pèlerine, f. d. pèlerin, pelerin). Manta fără mînicĭ care se aruncă pe spate ca un șal și pe care o poartă femeile, ofițeriĭ, birjariĭ, țăraniĭ Italienĭ și Francejĭ și multă altă lume. – Pînă pe la 1890 pelerina, în România, era un guler prelungit purtat de cocoane și se numea talmă. Ĭa acoperea mînile pînă la coate, dar încet-încet s’a lungit pînă la genunchĭ și chear maĭ mult. Uzu eĭ s’a răspîndit din ce în ce și o poartă azĭ și bărbațiĭ, maĭ ales ofițeriĭ. Pentru ploaĭe, pelerina se face din pînză impermeabilă saŭ dintr’un fel de mușama. Pelerina țăranuluĭ Român e cojocu, sărica și tohoarca. V. chepeneag, cortel, imurluc, ipingea, limuzină.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

peleri (îmbrăcăminte) s. f., g.-d. art. pelerinei; pl. pelerine

peleri s. f., g.-d. art. pelerinei; pl. pelerine

peleri s. f., g.-d. art. pelerinei; pl. pelerine

Intrare: pelerină
pelerină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • peleri
  • pelerina
plural
  • pelerine
  • pelerinele
genitiv-dativ singular
  • pelerine
  • pelerinei
plural
  • pelerine
  • pelerinelor
vocativ singular
plural
perelină
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

peleri, pelerinesubstantiv feminin

  • 1. Haină largă de lungimi variabile, fără mâneci, adesea cu glugă, care se poartă peste altă îmbrăcăminte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    diminutive: pelerinuță
    • format_quote Purta o pelerină cafenie pe umeri. PAS, Z. I 111. DLRLC
    • format_quote Dintr-o curte ieși o doamnă bătrînă, cu pelerină neagră. C. PETRESCU, Î. II 121. DLRLC
    • format_quote Fata tremura. Neagu o înfășură în pelerina lui. BART, E. 182. DLRLC
    • format_quote metaforic Primăvara intrase pe bariera orașului ascunsă în pelerina nopții. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 85. DLRLC
  • 2. Îmbrăcăminte femeiască în formă de guler mare, care acoperă umerii (și bustul) și care se poartă peste palton sau peste rochie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: capă
    • format_quote Palton cu pelerină. Pelerină de blană. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.