23 de definiții pentru noaten

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NOATEN, -Ă, noateni, -e, s. m. și f. 1. (Pop.) Miel sau mioară de la înțărcare până la doi ani. ◊ (Adjectival) Miel noaten. 2. (Reg.) Mânz a cărui limită de vârstă variază de la șase luni până la doi sau trei ani. 3. (Reg.) Lână (neagră) de miel sau de mioară tunsă în al doilea an. [Var.: noatin, -ă s. m. și f.] – Lat. annotinus, -a, -um „în vârstă de un an”.

NOATEN, -Ă, noateni, -e, s. m. și f. 1. (Pop.) Miel sau mioară de la înțărcare până la doi ani. ◊ (Adjectival) Miel noaten. 2. (Reg.) Mânz a cărui limită de vârstă variază de la șase luni până la doi sau trei ani. 3. (Reg.) Lână (neagră) de miel sau de mioară tunsă în al doilea an. [Var.: noatin, -ă s. m. și f.] – Lat. annotinus, -a, -um „în vârstă de un an”.

noaten, ~ă [At: DOSOFTEI, V. S. ianuarie 40v/32 / Pl: ~i, ~e / V: (îrg) notină (A și: notină) a, sf, (reg) ~tim sm, ~tin a, s, notine (A și: notine) sm, notinie sf / E: ml annotinus, -a, -um „în vârstă de un an”] 1 a (Îrg; d. oi, berbeci, miei) Care a împlinit un an. 2 smf Miel, oaie sau berbec a căror limită de vârstă variază, după regiuni, de la șase luni până la doi sau trei ani Si: mia, mioară, (reg) cârlan, înterțin. 3 smf (Trs; Buc) Miel fătat primăvara. 4 sm (Trs) Berbec în vârstă de trei ani care a fost castrat. 5 sm (Reg) Berbec pentru reproducție Si: (reg) mator1. 6-7 smf, a (Mol; Trs) (Miel sau oaie) cu lâna de culoare de la cafeniu-închis până la negru. 8 a (Îrg; d. lână) Care este tunsă de pe oi noatene (1) Vz cârlan. 9 smf (Reg) Lână tunsă de pe miei și mioare în al doilea an Si: miță1. 10 smf (Spc) Lână neagră tunsă de pe noaten (6). 11 sm (Reg; csnp) O cantitate anumită de lână nelucrată. 12 smf (Trs) Ied, de la naștere până la unu sau doi ani Si: iadă, miadă, miel, mioară. 13 smf (Reg) Mânz a cărui limită de vârstă variază, după regiuni, de la șase luni până la doi sau trei ani Si: mânză, cârlan, tretin. 14 sm (Fig) Tânăr. corectat(ă)

NOATEN, -Ă, noateni, -e, s. m. și f. 1. Miel sau mioară de la înțărcat pînă la doi ani. Din lîna de la oi nu se împărtășesc decît cu cîte un biet șumuiog de pe la noateni. STĂNOIU, C. I. 104. Un om, băgîndu-se cioban la oi, se tocmește pre jumătate de an... cu patru oi cu miei și patru noateni. I. IONESCU, M. 196. ◊ (Adjectival) Se coc merele domnești și iese must nou, carele sfîrîie în gură cînd îl bei după pastramă de bărbăcuț noaten. SADOVEANU, F. J. 554. ♦ Lînă neagră de miel, mioară sau terțin, tunsă în al doilea an. Se fac multe giguri de sumani, și lăi și de noaten, care se vînd și pănură și cusute. CREANGĂ, A. 47. 2. (Mold.) Mînz de la șase luni pînă la doi sau trei ani. Mînzul crește și se face noaten, iar noatenul se face cal de șa. SANDU-ALDEA, U. P. 15. Iapa-i bună și de soi; are acasă un noaten cît dînsa. ȘEZ. VI 182. – Variantă: noatin,-ă (TOPÎRCEANU, S. A. 18, ȘEZ. VI 88) s. m. și f.

NOATEN ~i m. rar 1) Miel de la vârsta înțărcării până la doi ani. 2) Mânz între șase luni și doi sau trei ani. /<lat. annotinus, ~a, ~um

noaten m. 1. miel sau mânz de doi ani; 2. lână neagră de miel sau mioare (CR.). [Lat. ANNOTINUS].

noáten (vest) și -in (est,) (oa dift.) s. (lat. annótinus, -na, de un an, d. annus, an. Cp. cu cîrlan, godac, vătuĭ). Vest și nord. Mĭel, mioară de un an. Sud. Mînz, mînză de un an. – Dim. notior, -oară. V. strîjnic, dănac.

NOATIN, -Ă s. m. și f. v. noaten.

NOATIN, -Ă s. m. și f. v. noaten.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

noaten (pop.) s. m., pl. noateni

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NOATEN s. (ZOOL.) 1. cârlan, mior. (~ este mielul de peste un an.) 2. (înv. și reg.) strâjnic. (~ este calul de circa doi ani.)

NOATEN s. (ZOOL.) 1. cîrlan, mior. (~ este mielul de peste un an.) 2. (înv. și reg.) strîjnic. (~ este calul de circa doi ani.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

noatin (noatină), adj. – (Oaie) de peste un an. – Var. noaten. Mr. noaten, megl. noatin, istr. notir. Lat. annōtĭnus (Pușcariu 1186; Candrea-Dens., 59; REW 485), cf. lat. annōtῑnusfr. antenois (G. Paris, Rom., XXI, 597). Din rom. provine mag. nótin.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

noaten, noatenă, noateni, noatene, adj., s.m. și f. 1. (adj., înv. și reg.; despre oi, berbeci, miei) care a împlinit un an, în vârstă de un an. 2. (adj.; reg.) cu lâna de culoare închisă (de la cafeniu la negru). 3. (adj.; înv. și reg.; despre lână) care este tuns de pe oi noatene. 4. (s.m.; reg.) miel, oaie sau berbec a căror limită de vârstă variază după regiuni (de la 6 luni până la doi sau trei ani); mia, mioară, cârlan, interțiu; berbec de 3 ani castrat; berbec pentru reproducție. 5. (s.f.; reg.) lână tunsă de pe miei și mioare (în al doilea an); o cantitate anumită de lână nelucrată. 6. (s.m. și f.; reg.) mânz (de la 6 luni până la 3 ani), mânză, cârlan, tretin; (fig.; s.m.) tânăr, flăcău, mânz.

noaten, noateni, (noatin), s.m. f. – 1. Miel sau mioară până în vârsta de doi ani (D. Pop, 1970): „Noatinaș frumos cornut, / Floriceaua să o ciunt” (D. Pop, 1970: 150). 2. Strung folosit de tâmplari (Felecan, 1983). – Lat. annotinus „în vârstă de un an” (Șăineanu, Scriban, Graur, DEX, MDA). Cuv. rom. > magh. nótin (DER).

noaten, (noatin), s.m. și f. – 1. Miel sau mioară până în vârsta de doi ani (D. Pop 1970): „Noatinaș frumos cornut, / Floriceaua să o ciunt” (D. Pop 1970: 150). 2. Strung folosit de tâmplari (Felecan 1983). – Lat. annotinus „de anul trecut” > rom. noatin „miel” (Graur 1980); Din rom. provine magh. nótin (DER).

Intrare: noaten
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • noaten
  • noatenul
  • noatenu‑
plural
  • noateni
  • noatenii
genitiv-dativ singular
  • noaten
  • noatenului
plural
  • noateni
  • noatenilor
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • noatin
  • noatinul
  • noatinu‑
plural
  • noatini
  • noatinii
genitiv-dativ singular
  • noatin
  • noatinului
plural
  • noatini
  • noatinilor
vocativ singular
plural
notinie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
notine
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
notină
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
noatim
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

noaten, noatenisubstantiv masculin
noatenă, noatenesubstantiv feminin

  • 1. popular Miel sau mioară de la înțărcare până la doi ani. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Din lîna de la oi nu se împărtășesc decît cu cîte un biet șumuiog de pe la noateni. STĂNOIU, C. I. 104. DLRLC
    • format_quote Un om, băgîndu-se cioban la oi, se tocmește pre jumătate de an... cu patru oi cu miei și patru noateni. I. IONESCU, M. 196. DLRLC
    • format_quote (și) adjectival Miel noaten. DEX '09 DEX '98
    • format_quote (și) adjectival Se coc merele domnești și iese must nou, carele sfîrîie în gură cînd îl bei după pastramă de bărbăcuț noaten. SADOVEANU, F. J. 554. DLRLC
  • 2. regional Mânz a cărui limită de vârstă variază de la șase luni până la doi sau trei ani. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: strâjnic
    • format_quote Mînzul crește și se face noaten, iar noatenul se face cal de șa. SANDU-ALDEA, U. P. 15. DLRLC
    • format_quote Iapa-i bună și de soi; are acasă un noaten cît dînsa. ȘEZ. VI 182. DLRLC
  • 3. regional Lână (neagră) de miel sau de mioară tunsă în al doilea an. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Se fac multe giguri de sumani, și lăi și de noaten, care se vînd și pănură și cusute. CREANGĂ, A. 47. DLRLC
etimologie:
  • limba latină annotinus, -a, -um „în vârstă de un an”. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.