13 definiții pentru militant (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MILITANT, -Ă, militanți, -te, adj., s. m. și f. (Persoană) care militează, care luptă intens pentru un principiu, pentru o cauză, care desfășoară o activitate susținută într-un domeniu social, politic, cultural; luptător, combatant. – Din fr. militant.

militant [At: NEGULICI / Pl: ~nți, ~e / E: fr militant] 1-2 smf, a (Persoană) care militează pentru un principiu, o cauză etc. 3-4 smf, a (Persoană) care are o activitate intensă într-un domeniu social, politic, cultural.

MILITANT, -Ă, militanți, -te, adj., s. m. și f. (Persoană) care militează, care luptă intens pentru un principiu, pentru o cauză, care desfășoară o activitate intensă într-un domeniu social, politic, cultural; luptător, combatant. – Din fr. militant.

MILITANT, -Ă, militanți, -te, adj. Care militează, care luptă intens pentru un principiu, o cauză etc. Un Nicolaie Bălcescu, un Alecu Russo, oricît de deosebite ar fi temperamentele lor individuale, coincid prin acea tendință activă, practică și militantă a scrisului lor. VIANU, P. 23. ♦ (Substantivat) Luptător, combatant. [Alecsandri] a fost un militant neobosit, luptînd cu însuflețire în toate domeniile progresului. SADOVEANU, E. 58.

MILITANT, -Ă adj. Care militează pentru un principiu, pentru o cauză. // s.m. și f. Luptător, combatant; activist. [Cf. fr. militant].

MILITANT, -Ă adj., s. m. f. (cel) care militează; luptător, combatant. (< fr. militant)

MILITANT ~tă (~ți, ~te) și substantival Care militează; combatant. Politică ~tă. /<fr. militant

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

militant adj. m., s. m., pl. militanți; adj. f., s. f. militantă, pl. militante

militant adj. m., s. m., pl. militanți; adj. f., s. f. militantă, pl. militante

militant adj. m., s. m., pl. militanți; f. sg. militantă, pl. militante

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MILITANT s. combatant. (Un ~ activ pe tărâmul culturii.)

MILITANT s. combatant. (Un ~ activ pe tărîmul culturii.)

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MILITANT, -Ă adj., s. m. și f. 1. Adj. Care militează pentru un principiu, pentru o cauză etc.; care desfășoară o activitate intensă într-un domeniu social, politic, cultural. Cf. NEGULICI. Politica militantă. BARIȚIU, P. A. III, 153. Lupte politice militante. MAIORESCU, D. I, 416. Să găsească mijloc de trai in presa militantă. CARAGIALE, O. III, 8. Bărbați care ar fi predispuși să facă politică militantă. SBIERA, F. S. 300. Temperamentele lor individuale, coincid prin acea tendință activă, practică și militantă a scrisului lor. VIANU, A. P. 23. Bălcescu a cultivat în jurul său. . . ideéa patriotismului militant. CONTEMP. 1953, nr. 329, 4/1. Concepția justă a poetului militant este înfățișată cu vigoare. V. ROM. ianuarie 1 954, 216. 2. S. m. și f. Persoană care militează. Ca gînditor și militant, el apare ca un intelectual progresist, influențat puternic de concepția marxistă. RALEA, S. T. III, 190. La el pasiunea militantului pentru cauza poporului s-a manifestat în forme artistice de o mare frumusețe. L. ROM. 1 953, nr. 1, 56. – Pl.: militanți, -te. – Din fr. militant.

Intrare: militant (s.m.)
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • militant
  • militantul
  • militantu‑
plural
  • militanți
  • militanții
genitiv-dativ singular
  • militant
  • militantului
plural
  • militanți
  • militanților
vocativ singular
  • militantule
  • militante
plural
  • militanților
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

militant, militanțisubstantiv masculin
militantă, militantesubstantiv feminin
militant, militantăadjectiv

  • 1. (Persoană) care militează, care luptă intens pentru un principiu, pentru o cauză, care desfășoară o activitate susținută într-un domeniu social, politic, cultural. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Un Nicolaie Bălcescu, un Alecu Russo, oricît de deosebite ar fi temperamentele lor individuale, coincid prin acea tendință activă, practică și militantă a scrisului lor. VIANU, P. 23. DLRLC
    • format_quote [Alecsandri] a fost un militant neobosit, luptînd cu însuflețire în toate domeniile progresului. SADOVEANU, E. 58. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.