17 definiții pentru machetă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MACHÉTĂ, machete, s. f. Reproducere, de obicei la scară redusă, a unei lucrări de urbanistică, a unei piese tehnice, a unei opere de artă etc. ♦ Text integral sau fragmentar al unei opere (științifice), destinat discuției înainte de publicare. – Din fr. maquette.

MACHÉTĂ, machete, s. f. Reproducere, de obicei la scară redusă, a unei lucrări de urbanistică, a unei piese tehnice, a unei opere de artă etc. ♦ Text integral sau fragmentar al unei opere (științifice), destinat discuției înainte de publicare. – Din fr. maquette.

mache sf [At: DEX / Pl: ~te / E: fr maquette] 1 Reproducere, de obicei la scară redusă, a unei lucrări de urbanistică, a unei piese tehnice, a unei opere de artă etc. 2 Text integral sau fragmentar al unei opere științifice, destinat discuției înainte de publicare.

MACHÉTĂ, machete, s. f. 1. Reproducere plastică, de obicei la scară redusă, a unei lucrări artistice (sculptură, monument, decoruri etc.) sau a unei construcții (clădiri, mașini etc.), pentru a servi ca model în vederea executării definitive a lucrării respective, ca obiect de studiu, ca piesă pentru încercări, ca piesă de muzeu etc. În antreul camerii lui Lenin se vede o machetă în care sînt arătați membrii ședinței din 10 octombrie. SAHIA, U.R.S.S. 37. 2. Tipăritură sau fragment dintr-o tipăritură, prezentată într-un număr mic de exemplare, înainte de publicare.

MACHÉTĂ s.f. 1. Reproducere plastică la scară redusă a unei lucrări de sculptură, de pictură, de arhitectură, a unui decor de teatru etc. 2. Publicare (fragmentară) premergătoare tipăririi definitive a unei lucrări. [< fr. maquette, cf. it. macchietta].

MACHÉTĂ s. f. 1. reproducere plastică la scară redusă a unei lucrări de sculptură, pictură, arhitectură, a unui decor de teatru etc. 2. publicare (fragmentară) premergătoare tipăririi definitive a unei lucrări. (< fr. maquette)

MACHÉTĂ ~e f. 1) Model redus, care respectă fidel proporția dimensiunilor și aspectul exterior (al unui decor, construcții, aparat sau opere de artă). 2) Text imprimat integral sau fragmentar al unei lucrări, care premerge tipărirea definitivă. /<fr. maquette

machetă f. model în mic al unei statui sau sculpturi (= fr. maquette).

*machétă f., pl. e (fr. maquette, d. it. macchietta, dim. d. mácchia, lat. mácula „pată”, care corespunde cu fr. maille. V. maculatură). Prima schiță micșorată a uneĭ opere de sculptură. Schița uneĭ picturĭ decorative. Micĭ figurĭ care servesc pictorilor să studieze atitudinile. Model micșorat al uneĭ decorațiunĭ teatrale.

hártă-machétă s. f. Machetă cu rol de hartă ◊ „Pe mesele lungi ale centrului de coordonare și calcul, sub cristale, erau expuse numeroase hărți [...] alături se afla o hartă-machetă indicând amplasarea numeroaselor stațiuni care urmăresc zborul navei Vostok 2. La centru s-au aflat hărți-scheme cu traseele de mișcare și locurile de staționare a acestor nave (= de măsurători)” R.l. 18 VIII 61 p. 4 (din hartă + machetă; Fl. Dimitrescu în LR 2/62 p. 138)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mache (reproducere a unei clădiri; piese) s. f., g.-d. art. machetei; pl. machete

mache s. f., g.-d. art. machetei; pl. machete

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MACHÉTĂ s. (înv.) izvod, pildă. (a unui monument.)

MACHE s. (înv.) izvod, pildă. (~ a unui monument.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

machétă (machéte), s. f. – Model, tipar. Fr. maquette.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MACHE s. f. Reproducere materială, de obicei la scară redusă, a unei piese tehnice, a unei clădiri, a unei lucrări de urbanistică, de artă etc. V. model. Cf. BARCIANU, ALEXI, W. Cunoștea mina după o machetă redusă pe care o cercetase. ARDELEANU, V. P. 14. În antreul camerei lui Lenin se vede o machetă în care sînt arătați membrii ședinței din 10 octombrie, SAHIA, U.R.S.S. 37. Numeroase machete și fotografii reproduc marile realizări arhitectonice. CONTEMP. 1948, nr. 104, 24/1. Tot aici sînt arătate schițele sau chiar machetele viitoarelor decoruri. ib. nr. 110, 15/3. Sînt reproduse în machete și modele... produse ale industriei grele. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2390. Studiul profilelor se face de obicei pe machete, adică pe modele reduse. CIȘMAN, FIZ. I, 321. Vizitatorii. . . au fost atrași de sugestivele machete în relief, reprezentînd ansambluri civile și industriale. V. ROM. august 1961, 154. ♦ Text integral, mai rar fragmentar, al unei opere științifice sau literare, destinat discuției înainte de a fi tipărit. Se duse la birou și-i arătă directorului macheta piesei cu care trebuia să se deschidă stagiunea. ARDELEANU, D. 150. Participanții la dezbateri au putut consulta din vreme o machetă a dicționarului (2 coli tipărite), L. ROM. 1953, nr. 1, 92. – Pl.: machete. – Din fr. maquette.

Intrare: machetă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mache
 • macheta
plural
 • machete
 • machetele
genitiv-dativ singular
 • machete
 • machetei
plural
 • machete
 • machetelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mache, machetesubstantiv feminin

 • 1. Reproducere, de obicei la scară redusă, a unei lucrări de urbanistică, a unei piese tehnice, a unei opere de artă etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote În antreul camerii lui Lenin se vede o machetă în care sînt arătați membrii ședinței din 10 octombrie. SAHIA, U.R.S.S. 37. DLRLC
  • 1.1. Text integral sau fragmentar al unei opere (științifice), destinat discuției înainte de publicare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.